"Gecikmiş bir olay"

''Balyoz Planı'' iddiaları soruşturması kapsamında, aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu tutuklu bulunan 19 askerin tahliyesine karar verildi. Çetin Doğan, cezaevi çıkışında yaptığı açıklamada "Tahliye ile ilgili söyleyecek bir şey yok. Gecikmiş bir olay demekten başka bir şey diyemiyorum" dedi.

Yayınlanma: 01.04.2010 - 16:00
Abone Ol google-news

Soruşturma kapsamında tutuklananların avukatlarınca, tutukluluğun kaldırılması yönünde yapılan başvurular, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Oktay Kuban tarafından değerlendirildi.

Yapılan değerlendirme sonucu, tutuklu bulunan Tümamiral Semih Çetin, Tuğgeneral Bekir Memiş, Tuğgeneral İhsan Balabanlı, Albay Mustafa Önsel, Albay Abdullah Zafer Arısoy, Albay Recep Yıldız, Albay Yüksel Gürcan, Albay Levent Çehreli, Yarbay Hanefi Yıldırım, Yarbay Ali Rıza Sözen, Astsubay Musa Fariz, Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli  Korgeneral Engin Alan, Emekli  Tuğgeneral İzzet Ocak, Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli, Emekli  Albay Ümit Özcan, Emekli Albay Suat Aytın, Emekli Albay Kubilay Aktaş, Emekli Albay Bülent Tunçay'ın tahliye edilmesine karar verildi.

''Balyoz Planı'' iddiaları soruşturması kapsamında, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Albay Emin Küçükkılıç ve emekli Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu ile muvazzaflar Albay Murat Özçelik, Yarbay Ertuğrul Uçar ve Astsubay İmdat Çolak'ın tutukluluk halleri devam ediyor.

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Albay Cengiz Köylü'nün, ''Balyoz Planı'' iddiaları soruşturması kapsamında da tutuklanmasıyla bu soruşturmadaki tutuklu kişi sayısı 7 oldu.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde Cumhuriyet savcıları Mehmet Berk, Ali Haydar, Bilal Bayraktar ve Süleyman Pehlivan tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, ilk tutuklama tarihi olan 23 Şubat 2010'dan itibaren mahkemeye sevk edilen 41 kişi tutuklanmıştı.


Tahliye gerekçeleri

Bu arada, bugün 19 şüpheliyle ilgili olarak İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Oktay Kuban tarafından verilen tahliye kararının gerekçeleri şöyle:
''Kuvvetli suç şüphesi olgusunun bulunmaması'', ''Tutuksuz yargılamanın yargının amacına engel oluşturmaması'', ''Yüklenen suçların hukuki vasfının değişmesi ihtimali'', ''Bir kısım şüphelilerin mahkemeye sevk edilmeden doğrudan serbest bırakılması'', ''Mahkemeye sevk edilen bir kısım şüphelilerin hakimlikçe serbest bırakılması ve avukatların itirazı üzerine tutukluların mahkeme heyetlerince serbest bırakılması''.

Öte yandan, tahliyeleri kararlaştırılanlardan Hasdal Cezaevinde olanlar, işlemlerinin tamamlanmasının ardından cezaevinden çıktı.

 

"Gecikmiş bir olay"

Çetin Doğan, tahliyesinin ardından gazetecilere yapığı açıklamada, "Saat çok geç oldu. Siz evinize gidin ben de gideyim. Çok çok teşekkür ederim, bana yazılan mektuplara, çekilen telgraflara. Her şeyi ile Türk halkını yanımda hissettim. Çok teşekkür ediyorum. Orada da bir görev yaptığıma inanıyorum. Adalet yerini bulucaktır. Ama gecikmiş olarak değil diyelim. İnşallah sonunu da getiririz. Hep beraber, güzel ve aydınlık günlere, ulusça kavuşacağımıza inanıyorum. Tahliye ile ilgili söyleyecek bir şey yok. Gecikmiş bir olay demekten başka bir şey diyemiyorum" dedi.

Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen de, "İlk günden beri Balyoz'un sahte bir plan olduğunu söyledim. `Gerçekle ilgisi yoktur' dedim. Sözüm doğru çıktı. Gerçi tahliye, beraat demek değildir. Yargı aşaması devam edecek. Bu aşamada bütün gerçekler ortaya cıkacak. Türkiye'ye karşı kurulan komplo da çökmek üzeredir. Çöküş devam edecektir. Türkiye, her türlü olumsuzluğa rağmen aydınlık günlere ulaşacaktır" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler