Yeni paket Senato'da

ABD'de Temsilciler Meclisi'nde reddedilen finans sektörünü kurtarma planına bir şans daha verecek yeni bir formül bulundu. Başkan George W. Bush yönetimiyle Kongre liderlerinin üzerinde mutabık kaldığı bu formül çerçevesinde, sıkıntıdaki paketin, vergi indirimi önlemleriyle ve bankacılık sistemine güveni arttıracak tedbirlerle genişletilmiş yeni versiyonunun, kurtarma planına daha olumlu bakan Senato'da bu gece oylanması öngörülüyor.

Yayınlanma: 01.10.2008 - 09:03
Abone Ol google-news

Yeni versiyon için Senato'dan çıkması beklenen kabul kararıyla da, finans sektörünü kurtarma paketini pazartesi günü reddeden Temsilciler Meclisi üzerinde, bu defa yeni tasarıyı onaylaması yönünde baskı oluşturulması hedefleniyor.

Yeni tasarının esasları, Senato Demokrat çoğunluk lideri Harry Reid ve Cumhuriyetçi azınlık lideri Mitch McConnell tarafından açıklandı.

Buna göre, yeni öngörülen vergi önlemleri arasında, çeşitli iş kollarına bazı vergi indirimleri getirilmesi veya süresi dolan ve dolmakta olan indirimlerin sürelerinin uzatılması yer alıyor.
Böylece, finans sektörünü kurtarma planının Temsilciler Meclisi'nde reddinde büyük rol oynayan Cumhuriyetçi muhafazakar milletvekillerinin memnun edilmesi amaçlanıyor.

Yeni tasarıdaki başka bir hükümde de, yaklaşık 20 milyon orta gelir grubuna mensup vergi mükellefinin, alternatif asgari vergiden daha az etkilenmesini öngören önlemler bulunuyor.

Bununla da Temsilciler Meclisi'nde kurtarma planına karşı çıkan Demokrat milletvekillerinin ikna edilmesi hedefleniyor.

Bankacılık sistemine güvenin artmasına ve bankaların yeni krediler vermeleri yönünde cesaretlendirilmesine yönelik bir öneri de, sigortalanacak mevduat limitlerinin 100 bin dolardan 250 bin dolara yükseltilmesini öngörüyor.

Bu öneri, tasarıda yer almadan birkaç saat önce Demokrat ve Cumhuriyetçi başkan adayları Barack Obama ve John McCain tarafından dile getirilmişti. Öneri, Kongre üyeleri arasında geniş destek buluyor.

Finans sektörünü kurtarma planının bu önlemlerle genişletilmiş versiyonunun bu gece Senatoda oylanmasından sonra, çalışmalarına pazartesi akşamı iki gün için ara veren Temsilciler Meclisi de yarın toplanacak.

ABD'de bir yasanın yürürlüğe girebilmesi için Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senatoda kabul edilmesi ve Başkan tarafından imzalanması gerekiyor.

Bir yasa teklifi, önce Temsilciler Meclisi'nde veya Senato'da oylanabiliyor. İki tarafın kabul ettiği metinler arasında farklılık varsa, Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan bir uzlaştırma komitesi, bunları tek bir metne indiriyor ve ardından bu tek metin, iki kanatta birden yeniden oylanıyor.

 

AB'den izin çıktı

Avrupa Birliği (AB), İngiltere'nin, zor durumdaki Bradford & Bingley (B&B) bankasını kurtarmasına izin verdi.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, zor durumdaki bir şirketin yeniden yapılandırılabileceği, mali yardım yapılabileceği ve tasfiye edilebileceği kaydedildi.
İngiltere Hükümeti, zor durumdaki Bradford & Bingley (B&B) bankasına el koyacağını açıklamıştı.

İngiltere Hazine Bakanlığı, İngiliz ekonomisinin istikrarını korumak amacıyla, B&B bankasının 9 milyar dolarlık konut kredisi ve kredi hesabını devralacağını bildirmişti.
İngiliz Hazinesinin ayrıca, B&B'nin, tasarruf mevduatı hesabı ile şubelerinin İspanyol bankası Santander'e satışını kolaylaştırmak için 33 milyar dolarlık harcama yapacağı kaydedildi.

Hazine, B&B'nin 44 milyar dolarlık tasarruf mevduatı hesabı ile 200 şubesini satmasının ardından, grubun geri kalan kısmını da devletleştireceği kaydedildi.

Bu arada, AB Komisyonu, yine konut kredisi mağduru Alman WestLB Bankasının kurtarılması konusunda ise inceleme başlattı.  AB Komisyonu, AB'nin rekabet, bankacılık düzenleme ve denetleme sistemine uygun kurtarma girişimlerini hızlı bir şekilde onaylayacağını da bildirdi.

 

New York borsası düşüşle açıldı

New York Menkul Kıymetler Borsası düşüşle açıldı. Dow Jones Endeksi, 120 puanlık düşüşle 10.730,00 puandan açıldı. Borsanın düşmesinde, 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin senatoda görüşülmesi konusundaki kaygılar etkili oldu.

 

ABD'de üretim azaldı

ABD'de imalat sektöründe üretim geriledi. Ağustos ayında 49,9 olan üretim endeksi, siparişlerin azalması sonucu, Eylül ayında 43,5 düzeyine geriledi. 50 ve üzeri endeks değeri, üretimde artış ve ekonomik büyüme anlamına geliyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler