Dünya krize çare arıyor

Dünya'nın gözü ABD'de...Avrupalı liderler, küresel mali krizin etkilerinden kurtulabilmek için ABD'nin atacağı adımları dikkatle izliyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, global mali krizin hafifletilebilmesi için ABD'ye, bir an önce önlemler alması çağrısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, AB'nin önde gelen yetkilileriyle, küresel kriz konusunu görüşecek. Ayrıca, Rusya Başkanı Vladimir Putin, küresel mali krizin kaynağının Amerikan finans sisteminin "sorumsuzluğu" olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 01.10.2008 - 09:04
Abone Ol google-news

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, bakanlar kurulunda yaptığı açıklamada, "mali krizin artık somut kişilerin değil, lider olduğunu ileri süren bir sistemin sorumsuzluğunun sonucu" olduğunu belirtti.

Rusya Başbakanı, "en üzücü olanınsa artık sistemin uygun kararları alamamasını görmek olduğunu" ifade etti.

ABD'de başlayan ve tüm dünyayı saran ekonomik kriz, dünya borsalarında büyük düşüşlere neden oluyor. Dünyanın en canlı borsalarından biri olan Moskova Borsası, işlemlerini geçici olarak durdururken, Tokyo Borsası da yüzde 4, 12 oranında düşüşle kapandı. Avrupa Menkul Kıymet Borsaları'ndaki düşüş ise, ABD'deki kurtarma paketinin yeniden görüşülerek kabul edileceği beklentisi nedeniyle durdu.

Almanya Başbakanı  Angela Merkel, söz konusu paketin ekonomi alanında ve vatandaşlar arasında güvenin yeniden yaratılabilmesi için çok önemli olduğunu kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, yardım paketinin kabul edilmemesi durumunda bunun çok kötü sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

Bild gazetesi de, Alman Merkez Bankası'nın Maliye Bakanı Peer Steinbrück'e gönderdiği gizli bir mektuba dayanarak verdiği haberde, Alman mali sisteminin büyük bir krizi kıl payı atlattığını yazdı.

Söz konusu raporda, ABD ile olan işbirliği nedeniyle global krizin eşiğinden dönen ve Almanya'nın en büyük bankalardan biri olan Hypo Real Estate'in (HRE) çöküntüye uğramasının, tüm Alman mali sistemini büyük zarara uğratma tehlikesinin bulunduğu ifade edildi.

Alman hükümetinin 26,6 milyar avroluk bir yardım paketini, zarara uğrayan bankalar için hazır tutma kararının borsaya yaradığı, hisselerin yaklaşık yüzde 25 oranda arttığı bildirildi.

 

Sarkozy görüşmelere başlıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 4 Ekim Cumartesi günü AB'nin önde gelen yetkilileriyle, küresel finansal kriz konusunu görüşecek.

Sarkozy'nin, AB dönem başkanlığını yürütmesi sıfatıyla, Almanya, İngiltere ve İtalya liderleri ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet'yi davet edeceği toplantıda, ağırlıklı olarak, ABD'deki krizin, AB'nin finansal sistemi üzerine etkilerinin ele alınması bekleniyor.

AB yetkilileri, küresel finansal krize karşı ortak hareket geliştirmeyi planlıyor.

 

Kriz Asya'yı da vurdu

Japon şirketlerinin ekonomiye yönelik güveni, Eylül ayında, beş yıldan bu yana ilk kez azaldı. Merkez Bankası tarafından yapılan ankete göre şirketler, küresel finansal kriz çerçevesinde, ekonomide küçülme, karlarında ve sermaye yatırımlarında azalma bekliyor.
Japon şirketleri, küresel ekonomik dalgalanmanın ileriki aylarda da devam edeceği yönünde görüş bildirdiler.

Uzmanlar, küresel finansal krizin reel ekonomiye etkisi çerçevesinde, Japon şirketlerinin durgunluk işareti verdiğini vurguluyorlar. Bu arada, Asya'nın diğer iki önemli ülkesi Hindistan ve Rus şirketlerinin de ekonomik aktivitelerinin azaldığı belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler