Putin Venezuela'da

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ABD'nin Güney Amerika'daki iki büyük rakibi ile görüşmelerde bulunmak üzere Venezuela'nın başkenti Karakas'a gitti.

Yayınlanma: 02.04.2010 - 13:19
Abone Ol google-news

Putin'in bir günlük ziyareti sırasında, içinde bir uydu fırlatma tesisi de olmak üzere Venezuela'nın kendi uzay sanayiini kurmasına yardım teklif edeceği, ayrıca iki ülke arasında

enerji ve savunma alanlarındaki işbirliğinin derinleştirilmesinin ele alınacağı bildirildi.
Rusya'nın bu alanlardaki önerilerinin ziyaret sırasında görüşüleceğini belirten Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Rusya'nın ayrıca Venezuela'nın nükleer enerji üretme projesine yardım edeceğini söyledi.

Chavez, "Bir atom bombası yapmayacağız, barışçıl amaçlar için nükleer enerji geliştireceğiz. Kendimizi petrol sonrası döneme hazırlamak zorundayız" dedi.

Putin, Chavez'den sonra Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ile de görüşecek.Venezuela 2005 yılından bu yana Rusya'dan 4 milyar dolarlık Sukhoi savaş uçakları satın aldı.
Chavez, geçen Eylül'de Moskova'ya yaptığı 8. ziyaretinde tank ve S-300 gelişmiş uçak savar füzeleri de dahil Rus silahları satın almak için Rusya'dan 2 milyar dolardan fazla kredi sağladı.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise Venezuela'nın Rusya'dan silah satın almasının, bölgede bir silahlanma yarışını başlatabileceğinden endişe duyduklarını bildirmişti.

Chavez ise ABD'nin büyük petrol rezervleri nedeniyle Venezuela'ya saldırabileceğini, silahlanmalarının ABD'nin komşu ülke Kolombiya'daki askeri üslerindeki varlığını planlı olarak artırmasına karşı denge oluşturmayı amaçladığını savunuyor.
 

Enerji

Putin'in ziyareti sırasında iki ülke arasında büyük bir petrol anlaşmasının da imzalanması bekleniyor.

Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA ile Rus şirketlerinin oluşturduğu bir konsorsiyum, Venezulea'nın büyük petrol yatakları bölgesi Orinoco'daki Junin 6 petrol yatağının işletilmesi için 40 yıllık, 20 milyar dolarlık bir yatırım için anlaşma imzalayacak.

Faaliyete geçtiğinde yataktan günde 450 bin varil petrol çıkarılması hedefleniyor. Bu miktar Venezuela'nın bugünkü toplam petrol üretiminin beşte biri.

Venezuela, Orinoco'nun dünyanın en büyük hidrokarbon rezervlerine sahip olduğunu belirtiyor.
Rus şirketlerinin yatırıma ortak olma hakkına karşılık vermeyi vadettikleri toplam 1 milyar doların 600 milyon dolarını hemen vereceklerini belirten Venezuela, bölgede yıl sonunda günde 50 bin varillik petrol üretimine geçileceğini bildirdi.

Venezuela devlet şirketi PDVSA'nın yüzde 60'ına sahip olacağı konsorsiyuma Rus devlet şirketi Rosneft'in yanı sıra özel şirketler Lukoil, Gazprom, TNK-BP ve Surgutneftegaz ortak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler