Barroso daha fazla denetim istedi

Son 2 haftada küresel finansal kriz nedeniyle birçok büyük bankasını kamulaştırarak kurtarmak zorunda kalan AB, yeni kayıpların engellenmesi için harekete geçti. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, üye ülkelere yönelik çağrısında, banka denetimlerinde AB'nin rolünün güçlendirilmesini istedi.

Yayınlanma: 01.10.2008 - 14:03
Abone Ol google-news

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB'de bankacılıkla ilgili mevcut düzenlemelerin küresel krizle başa çıkabileceğini belirtse de ''denetim yapılarının Avrupa çapında güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu'' kaydetti.

Finans sektöründe ''sermaye aktarımı gibi güven aktarımına da ihtiyaç olduğunu'' anlatan Barroso, eriyen bankaların reel ekonomiyi de olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. Barroso, AB'nin bu şartlar altında üye ülkeler arasında işbirliğini artırarak finans sisteminde istikrar ve güvenin yeniden temininin önündeki engelleri, uzun vadeli bakışla kaldırması gerektiğini vurguladı.

Diplomatik kaynaklar, küresel finansal krizin 15-16 Ekim'de Brüksel'de toplanacak AB devlet ve hükümet başkanları zirvesinde de gündeme geleceğini aktararak Dönem Başkanı Fransa'nın, bankalara daha sıkı denetim getiren öneriler üzerinde çalıştığını belirtiyor.

Bankalara daha güçlü sermaye zorunluluğu getiren önerilerle bankacılık düzenleme kurumları arasında uzun dönemli işbirliğinin artırılması da hedefleniyor.

Küresel finansal krizde bankaların bugüne dek ABD piyasaları kaynaklı açıkladığı toplam 588 milyar dolarlık zararın yüzde 40'a yakını, Avrupa bankalarına ait.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler