Arınç: "Türkiye felaketin eşiğinde" yazısı makul eleştiri

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç "NATO'nun direği, Avrupa Birliği'nin potansiyel üyesi ve Ortadoğu'da Batı'nın stratejik müttefiki Türkiye, bugün bir felaketin eşiğinde" şeklindeki The Times yorumunun, samimi endişelerin dile getirildiği ve makul eleştiri sınırlarını aşmayan bir analiz olduğunu ifade etti.

Yayınlanma: 16.04.2010 - 09:21
Abone Ol google-news

İngiliz The Times gazetesinin 1 Mart 2010 tarihli sayısında yayımlanan başyazıda "Ankara ile ordu arasındaki gerginlik, bir felakete yol açabilir" ifadeleri yer almış, "Recep Tayyip Erdoğan'ın başında bulunduğu ılımlı İslamcı hükümet ile ordu arasındaki mevcut mücadele, bir darbeyi provoke ederse veya siyasi ya da dini şiddeti kışkırtırsa eğer, Batı için, bölgesel istikrar için ve bu yükselen ekonomik gücün umutları için oluşturacak kayıplar, hesap edilemez" denilmişti.

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, bu yazıya ilişkin aynı gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazılı soru önergesi yöneltmiş, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 5 sorudan oluşan önergenin 3 sorusunun TBMM İçtüzüğü hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle iade etmişti. Yağız, önergesini tekrar düzenleyerek 17 Mart'ta Başbakan Erdoğan'a tekrar yöneltti. Yağız'ın önergesine Başbakan adına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yanıt verdi.

Arınç, Yağız'a verdiği yanıtta, "The Times gazetesinin 1 Mart 2010 tarihli nüshasında yer alan 'Türkiye'de Düello' başlıklı makaleyi incelediğimizde; makalede yer alan ifadelerden de rahatlıkla anlaşılabileceği üzere, Gazetenin başyazarının büyük önem atfettiği ve gerek Batı'nın gerekse Ortadoğu'nun bekası açısından değer biçtiği Türkiye'deki demokrasinin karşı karşıya olabileceği risklere ilişkin birtakım samimi endişeleri dile getirdiği bir analiz mahiyetinde olduğu ve makul eleştiri sınırlarını aşmadığı değerlendirilmektedir" dedi.

Başyazıda Yağız'ın iddia ettiği gibi "çok ciddi iddialar ve Türkiye'nin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti imajını zedeleyen yorumlar" içermediğini, Türkiye hakkında "NATO'nun temel direği, Avrupa Birliğinin müstakbel üyesi, Batı'nın Ortadoğu'daki stratejik müttefiki" gibi "övgü dolu ifadeler" bulunduğunu belirtti. Yazarın ayrıca halkın ciddi oranda desteğine sahip ülke yönetiminin, ekonomik konularda etkin olduğunun, gecikmiş reformları gerçekleştirmeye kendini adadığının, AB ile katılım müzakereleri başlatmayı başardığının altını da "takdirle" çizdiğini, yazarın tek endişesinin bu kadar büyük önem atfettiği Türkiye'de demokrasinin sekteye uğraması olduğunu kaydeden Arınç, "Yukarıda belirtilen hukuki ve maddi çerçevede, makul eleştiri sınırlarını aşmadığı değerlendirilen söz konusu makaleye ilişkin olarak Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüzce yazılı veya sözlü hangi bir karşı girişimde bulunulmamıştır" dedi.

DSP İstanbul Milletvekili Yağız, Arınç'ın yanıtına ilişkin yaptığı açıklamada Arınç'ın gazetenin kullandığı "Erdoğan'ın başında bulunduğu ılımlı İslamcı hükümet" ifadesi ile "Türkiye felaketin eşiğinde" vurgusuna değinmediğine dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler