CHP: Belediye örnekleri ile Türkiye'yi yönetmeye hazırız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, ''Demokrasinin esas yansıma merkezi belediyelerdir. Belediye örnekleri ile Türkiye'yi yönetmeye hazırız'' dedi.

Yayınlanma: 16.04.2010 - 13:19
Abone Ol google-news

İstanbul'daki CHP'li 12 belediyenin bir yılını değerlendirmek üzere İstanbul Swissotel'de düzenlenen toplantıda konuşan Tamaylıgil, belediye gelirlerinin giderek düşürüldüğünü belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan geldiği referansının yanında ''İstanbul aşığı'' olduğunu her zaman söylediğini belirten Tamaylıgil, ''Buna rağmen ne yazık ki İstanbul 16 yıldır ortaya konan yönetim anlayışının sonucu ortaya çıkmış bir tabloyla hiç hak etmediği bir noktadadır'' diye konuştu.

Tamaylıgil, İstanbul'da depremle mücadele için yapılacak çalışmaların kentsel dönüşümün temel ilkelerinde halkı mağdur ve yerinden etmeden gerçekleştirilmesi halinde CHP'nin buna katkı vermeye hazır olduğunu vurguladı.

CHP'nin 510 belediyesi ile Türkiye için hizmete devam ettiğini belirten Tamaylıgil, ''Demokrasinin esas yansıma merkezi belediyelerdir. Belediye örnekleri ile Türkiye'yi yönetmeye hazırız. Ne gelir düşüklüğü, ne teftiş baskıları bizi yolumuzdan döndüremeyecek'' şeklinde konuştu.

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de 29 Mart seçimlerinde partisinin İstanbul'daki belediye sayısını 4'den 12'ye çıkardığını hatırlatarak, yeni alınan 8 belediyeye İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yatırımlarının yavaş yavaş kesildiğini savundu. Tekin, ''CHP'li belediyelerimiz merkezi iktidar ve Büyükşehir Belediyesinin desteği olmaksızın ve müfettiş baskısı altında çalışmalarını sürdürüyor'' dedi.
 

Başkanlar soruları cevapladı

Konuşmaların ardından Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara,

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, katılımcıların ve gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Sarıyer Belediyesi'nde önceki dönemden beri çalışanlardan bazılarının kılık kıyafetleri dolayısıyla işten çıkarılıp çıkarılmadığının sorulması üzerine, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, gündemlerinde kılık kıyafet olmadığını, kimsenin eteğiyle veya saçıyla uğraşmadıklarını söyledi.

Genç, belediyenin norm kadrolarından isçi çıkarmanın zaten mümkün olmadığını ancak hizmet süresi biten taşeronların çıkarılabileceğini dile getirerek, ''Benim 3 çaycım var, birinin başı kapalı. Konuyu saptırmanın mantığını anlamak mümkün değil'' dedi.

Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin ise göreve gelir gelmez taşeron firmadan 12 kişiyi verimli olmadıkları için işten çıkardığını belirterek, ''Boşa gelmiş, çalışmıyor. Onları çıkardık'' dedi.

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz de bir gazetecinin ''Belediye olarak Adalar'da sahil kiralanması ve Nevşehir'de otel alınmasının amacı nedir?'' sorusu üzerine ilçenin bir plajının olmadığını ifade ederek, Adalar'daki sahil şeridinin de, Kapadokya'daki otelin de halkın ihtiyacı olduğunu savundu.

''Belde belediyelerin kapatılması iyi mi oldu, kötü mü oldu?'' sorusu üzerine Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, beldelerin kapatılması nedeniyle çok geniş bir alana hizmet vermeye çalıştıklarına dikkat çekerek, ''68 kilometre uzaklıktan aldığımız çöpü, Silivri'ye götürüyoruz. Bu araçlara bu yakıtlara yazık değil mi? Bunlar Türkiye ekonomisi için israf değil mi?'' diye cevapladı.

Cem Kara, şu ana kadar Büyükşehir Belediyesi'nden 1 lira bile almadıklarını, ancak kendileriyle aynı pozisyonda olan Şile Belediyesinin yardım aldığını öne sürdü.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da selden en çok etkilenen ilçe olmalarına rağmen bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi'nden yardım almadıklarını savundu.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ise ilçesinde Büyükşehir Belediyesi'nin bir tek çivisi ve bir tek ağacı bile bulunmadığını ileri sürerek, ''Benim bütçemin de yüzde 35'i onlara gidiyor. Bu nasıl adalet?'' dedi.
 

''Motosikletimle denetim yaparım''

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci de ''Herkes takım elbiseli kravatlı. Siz niye bu kadar sporsunuz?'' sorusu üzerine her sabah daha etkin denetim yapabilmek için motosikletiyle çıktığını kaydederek, düşüncelerinin kıyafetinden daha önemli olduğunu söyledi.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ise Ataşehir'in farklı ilçelerden alınan mahallelerden oluştuğunu hatırlatarak, CHP'li belediyelerden alınan mahallelerin başta tapu olmak üzere birçok sorunu hallolmuşken, AKP'den gelen mahallelerin birçok sorununun durduğunu söyledi.
Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu da ''İSPARK, Büyükada'da ahır işletiyor, benim bildiğim otopark işletir'' dedi.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ise Ortaköy'de Trafik Vakfı'na ait otoparkın kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, "Trafiği tıkayan bu parkı kaldıralım. Gelin orayı bize ait başka bir alanla takas edelim, park alanını İstanbullu'nun denizle buluştuğu alana çevirelim'' dedi.

Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen de deprem riskini minimuma indirmek için Bakırköy'de yapılacak çalışmalar için gerekli olan paranın 450 milyon dolar, İstanbul için ise 8-10 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Erzen, ''Her yıl 1 milyarı ayırsaydınız, bu sorun şimdiye kadar çözülmüş olurdu'' dedi.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de depremle mücadele yolunda yapılması gerekenleri yerine getirmeyenlerin bunun sorumluluğunun altında kalacaklarını söyledi.
Öztürk, ''İstanbul depreminin yükünü Türkiye taşıyamaz, 80 il ağlar'' diye konuştu.

Toplantının ardından Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci makam aracı olarak motosiklete bindi. Motosikletli zabıta ekipleri ile birlikte otelden ayrılan Değirmenci CHP'lilerce alkışlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler