Yanardağdaki patlamanın dünyaya etkisi

Fransa Çevre Bakanı Jean-Louis Borloo, AB ulaştırma yetkililerinin, İzlanda'daki yanardağın faaliyetiyle oluşan kül bulutu nedeniyle hava trafiğinin felç olduğu Avrupa'da hava koridorları açmayı planladığını belirtti.

Yayınlanma: 19.04.2010 - 06:00
Abone Ol google-news

Fransa Çevre Bakanı Jean-Louis Borloo, AB ulaştırma yetkililerinin, İzlanda'daki yanardağın faaliyetiyle oluşan kül bulutu nedeniyle hava trafiğinin felç olduğu Avrupa'da hava koridorları açmayı planladığını belirtti.

Jean-Louis Borloo, krizi çözmek için AB ulaştırma bakanlarının yapacağı video konferans bağlantısından önce düzenlediği basın toplantısında, ''Gerçekçi risk analizi yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

Ülkesinin bugün mümkün olduğunca uçakların kalkış ve inişine izin vermeye çalışacağını söyleyen Borloo, ticari bağlantıları yeniden başlatmak ve yolda kalan vatandaşların dönebilmeleri konusunda diğer ülkelerden daha istekli olduklarını ifade etti.

Borloo, bununla birlikte "Vatandaşların ülkelerine dönmesi için askeri araçların kullanılması söz konusu değil'' dedi.


Ulaşım kolaylığı sağlamaya çalışılıyor

İzlanda'da yanardağ patlaması sonucu oluşan kül bulutlarının kuzey ve orta Avrupa'da hava ulaşımını felç etmesi nedeniyle İspanya, Fransız ve İngiliz turistlere deniz, kara ve demir yoluyla ulaşım kolaylığı sağlamaya çalışıyor.

İspanya, Fransa yönündeki tren ve otobüs seferleri sayısını da artırdı. Bu arada, Avrupa'da hava ulaşımının bloke olması İspanya'daki uluslararası toplantıları da etkiledi.

Öte yandan kül bulutundan dolayı, Madrid ve Barcelona başta olmak üzere İspanya'daki tüm havaalanlarında bugünkü 5297 uçuştan 1517'sinin 14.00 itibariyle iptal edildiği bildirildi.


Yanardağ güçlü sarsıntılar gönderiyor

İzlanda'da geçen hafta patlayan yanardağın, bugün çevresindeki bölgeye güçlü sarsıntılar gönderdiği, ancak Avrupa'da hava trafiğini felç eden kül bulutunun irtifasının yaklaşık 2 kilometreye düştüğü bildirildi.

İzlanda Meteoroloji Dairesi'nde görevli jeolog Hjorleifur Sveinbjornsson, Reuter ajansına yaptığı açıklamada, kül bulutunun şu anda çok alçaldığını belirterek, "2 kilometreden yüksek değil" dedi.

Sveinbjornsson, kuzeyden esen güçlü rüzgarların, kül bulutunu güneye sürüklediğini, güçlü volkanik sarsıntıların meydana geldiğini, bu nedenle yanardağın yüzeyinde bazı değişikliklerin meydana gelmiş olması gerektiğini, volkandan muhtemelen bir miktar lav çıktığını söyledi.
Kül bulutu, Eyyafyallayöküll buzulunun altındaki yanardağ patladığı sırada 11 kilometre irtifaya yükselmişti.


Kanada kıyılarına ulaşabilir

İngiliz meteoroloji kurumu, İzlanda'da faaliyete geçen yanardağın püskürttüğü kül tabakasının bugün Kanada kıyılarına ulaşabileceği uyarısında bulundu. Met Office'in tahminine göre kül bulutu, TSİ 21.00'den itibaren Atlas Okyanusu'na dönmek üzere Kanada kıyılarını terk edecek.

Almanlardan inceleme uçağı

Bu arada Alman Havacılık ve Uzay Merkezi, Almanya üzerindeki volkanik kül bulutunun yoğunluğunu ölçmek üzere özel donanımlı bir uçağın incelemelerde bulunacağını bildirdi.
Bavyera eyaletinin güneyindeki Oberpfaffenhofen'daki havacılık ve uzay merkezinden havalanacak uçak, 1,5 saat süreyle yapacağı incelemeden toplayacağı verileri Alman meteoroloji kurumuna gönderecek.
 

NATO F-16 savaş uçakları zarar gördü

İzlanda'daki yanardağın faaliyetiyle oluşan ve Avrupa'nın büyük bölümünü kaplayan kül bulutu, NATO F-16 savaş uçaklarının motorlarına zarar verdi. Diplomatik bir kaynak, uçakların motorlarında, Avrupa hava sahasında devriye gezdikten sonra cama benzer çökeltiler bulunduğunu kaydetti, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. Geçen hafta Finlandiya Hava Kuvvetleri'ne ait 2 F-18 savaş uçağında, kül bulutunun içinde uçtuktan sonra benzer bir hasar görülmüştü. Yere güvenli şekilde inmelerine rağmen uçakların motorlarının bakımının pahalıya mal olacağı ifade edildi.

 

Finair, gemi ve otobüs kiralayacak

Finlandiya havayolu şirketi Finnair de Finlandiya'da uçak seferlerinin iptali yüzünden mahsur kalan yolcularının ülkeden ayrılabilmeleri için gemi ve otobüs seferleri düzenleyecek.
Helsinki ile Berlin arasında, Estonya'nın başkenti Tallin üzerinden yapılacak seferler çerçevesinde Finnair tarafından kiralanan bir yolcu gemisi bugün TSİ 21.30'da Helsinki'den Tallin'e hareket edecek. Hava yolu şirketinin müşterileri, Tallin'den otobüsle 34 saat sürecek yolculuğun ardından Berlin'e varacak.

Öte yandan, Çarşamba Avusturya'nın başkenti Viyana'da başlayacak Avrupa Judo Şampiyonası volkanik kül bulutunu gelişimine bağlı olarak ertelendi.

 

Donanma gemileri seferber edildi

İngiliz hükümeti, İzlanda'da meydana gelen yanardağ patlamasına bağlı olarak oluşan kül bulutları yüzünden uçak seferlerinin iptal edilmesi nedeniyle, ülkelerine dönemeyen İngiliz vatandaşlarını İngiltere'ye getirmek için donanma gemilerini seferber etti.

 

Toplantılar iptal

AB dönem başkanlığını yürüten İspanya'nın Granada kentinde organize ettiği AB iletişim bakanları gayriresmi toplantısına, 27 AB ülkesinden sadece 7 kadarının bakan düzeyinde katılabildiği, toplantıya gelemeyen bakanlarla video konferans yapıldığı bildirildi.

Barcelona'da yarın yapılması planlanan Akdeniz için Birlik projesinin ilk rektörler konferansı da başka bir tarihe ertelendi.

İzlanda'daki yanardağ patlamasının oluşturduğu kül bulutlarının yarattığı hava muhalefeti nedeniyle bugün İstanbul'da başlaması planlanan 28. Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) toplantısı iptal edildi.Türkiye-AB KİK toplantısının katılımcıları, İzlanda'daki yanardağ patlamasının ardından iptal edilen uçak seferleri nedeniyle İstanbul'a gelemedi.


Havayollarına maliyeti günlük 200 milyon doları aştı

İzlanda'daki yanardağın püskürttüğü kül yüzünden oluşan kül bulutunun havayollarına maliyetinin, günlük 200 milyon doları aştığı bildirildi.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havayollarındaki iptaller nedeniyle, günlük zararın haftasonuna kadar süreceğini, havaalanında kalan yolcuların bakımı ile yeni rotanın maliyetlerinin de buna dahil olmadığını kaydetti.

Kül bulutunun havayollarına maliyetinin, 11 Eylül'den daha fazla olduğuna da dikkat çekiliyor.
Öte yandan, Almanya ve Fransa'daki havalimanlarının da önemli bir zarar içinde oldukları belirtildi.

IATA daha önce yaptığı bir açıklamada, havayolu şirketlerinin bu yıl için kayıp tahminini yarıya indirerek, 2,8 milyar dolara çekmişti.

Cuma gününe kadar 17 bin uçuşun iptal edilmesinin beklendiği kaydedildi. Bu arada, havayollarındaki iptalin en çok kara ve deniz yollarına yaradığına da dikkat çekiliyor.


British Airways kurtarma paketi istedi

İngiliz Havayolu şirketi British Airways, volkanik kül bulutunun verdiği zararı tazmin etmek üzere, Avrupa Birliği'nden (AB) mali kurtarma paketi istedi. British Airways, kül bulutunun havasahasını kapaması nedeniyle gerçekleştiremediği uçuşlar nedeniyle, İzlanda'daki yanardağın patladığı geçen haftadan buyana her geçen gün 30 milyon dolar zarar ettiği bildirdi.
 

Petrol fiyatları düştü

İzlanda'da yanardağ patlaması sonrası oluşan kül bulutunun havayolu trafiğini engellemesi petrol fiyatlarının düşmesine neden oldu. Volkanik kül bulutunun etkileri nedeniyle Asya ve Avrupa'nın belli başlı borsaları da bugün geriledi.

 

Almanya konferans çağrısında bulundu

Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Bruederle, volkanik kül bulutunun havacılık sektörüne verdiği zararı tartışmak üzere, havacılık sanayinin temsilcilerine konferans çağrısında bulundu.
Rainer Bruederle, Almanya'daki havacılık sektörü temsilcileriyle bugün bir konferans yapacağını bildirdi.

 

"Patlamanın havayollarına etkisi 11 Eylül saldırılarından daha büyük"

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), İzlanda'daki yanardağ patlamasının havayollarına etkisinin, 11 Eylül terörist saldırılarından daha büyük olduğunu açıkladı.

IATA Başkanı Giovanni Bisignani, konuya ilişkin basına verdiği brifingde, Avrupa hükümetlerinin yanardağ patlamasıyla ortaya çıkan krize müdahalesinin yetersiz olduğunu ve krizin ekonomik etkisinin ABD'de 11 Eylül 2001'de düzenlenen terörist saldırılardan daha büyük olduğunu söyledi.

Havayollarının günlük gelirlerindeki kaybın, daha önceki 200 milyon dolarlık tahmini aşarak 250 milyon dolara ulaştığını belirten Bisignani, hava sahalarının güvenli olarak açılması için acilen harekete geçilmesi ve BM'nin havacılıkla ilgili birimi olan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatında bir toplantı düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Bisignani, hava sahasını açmanın yollarını bulmak zorunda olduklarını belirterek, "Kuramsal modellere göre değil, gerçek duruma dayanan kararlar almalıyız'' dedi.

 

Lufthansa mahsur kalan 15 bin kişiyi Almanya'ya getirecek

Alman hava yolu şirketi Lufthansa, İzlanda'da patlayan yanardağın sebep olduğu volkanik kül bulutu nedeniyle dünyanın çeşitli ülkelerinde mahsur kalan yaklaşık 15 bin kişiyi Almanya'ya getireceğini açıkladı.

Lufthansa sözcüsü Andreas Bartels bugün Frankfurt kentinde yaptığı açıklamada, Kuzey ve Güney Amerika ile bazı Afrika ve Asya ülkelerinde mahsur kalan yaklaşık 15 bin yolcunun Almanya'ya taşınacağını söyledi.

Bartels, bu yolcuların 50 uçakla yarın sabah Frankfurt, Münih ve Düsseldorf havaalanlarına getirileceğini kaydetti.

Almanya hava sahasının şimdilik bu gece 02.00'a kadar seferlere kapalı kalacağı açıklanmıştı.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

İlgili haberler için tıklayınız;

KÜL BULUTU TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLİYOR?

ÜLKE ÜLKE KAPALI-AÇIK HAVA SAHALARI

ATATÜRK HAVALİMANI OTOGARA DÖNDÜ

ÇARE TREN VE OTOBÜSTE

SUNEXPRESS YOLCULARINI MÜNİH VE FRANKFURT'A ULAŞTIRACAK

"RİSK YOK"

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler