Dünya'nın en büyük arsenik arıtması

Dünya'nın en büyük arsenin arıtma merkezi İzmir'de kurulacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, yapımına başlanan Göksu ve Sarıkız arsenik arıtma tesisinin günlük 259 bin metreküp kapasitesiyle alanında dünyadaki en büyük tesis olacağı belirtildi.

Yayınlanma: 04.10.2008 - 08:53
Abone Ol google-news

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan dünyanın en büyük kapasiteli tesisin günde 200 bin metreküp su arıttığı kaydedildi. Türkiye'de ise Uşak-Eşme ve Manisa'da birer tesis bulunduğu ifade edildi.

Yer altı sularında görülen kimyasal değişimlerle birlikte yükselen sudaki arsenik oranını standartların altına çekmek için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesinin, 15 milyon avro yatırımla Menemen, Halkapınar, Göksu ve Sarıkız kuyularına arsenik arıtma tesisini kurmaya başladığı, 3 ayda 3 arıtma tesisini birden devreye alacağı kaydedildi.

Arıtma projesini Culligan Italiana SPA-Nema Kimya Dış Ticaret Ortak Girişiminin üstlendiği, proje tamamlandığında Göksu ve Sarıkız kuyularından gelen günlük 259 bin metre küp suyun arıtılacağı, tesisin bu alanda dünyanın en büyük arıtma tesisi unvanına sahip olacağı belirtildi.

Halkapınar'da saniyede 1.000 litre atık suyu arıtmak için kurulacak tesisin de, büyüklüğü ile Avrupa'nın en büyük arıtma tesislerinden biri olacağı ifade edildi.

 

İlk etap Aralık'ta devrede

Açıklamada, Göksu ve Sarıkız kuyularından gelen suyu arıtacak İzmir Büyükşehir Belediyesi Paket Arsenik Arıtma Tesisinin, Manisa Muradiye'de Çullutepe Su Deposunun bulunduğu 8 bin 500 metrekarelik alanda yer aldığı belirtildi. Tesisin kısa sürede tamamlanabilmesi için 70'in üzerinde işçinin yoğun bir çalışma temposuyla çalıştığı bildirildi.

2 bin 500 metrekarelik alanda kurulacak filtrasyon binasının döşeme betonunun atılması işlemlerinin devam ettiği, ters yıkama suyu tanklarının bitmek üzere olduğu, ham su deposu ile pompa istasyonunun temelinin atıldığı kaydedildi.

Saniyede 3 bin litre su arıtacak kapasitedeki tesisin ilk etabının Aralık ayında deveye alınması ve 1.500 litre su arıtılmasının planlandığı, tesisin tamamının ise 2009 Nisan ayında faaliyete geçeceği ifade edildi.

Paket arıtma tesisinin KDV hariç 10 milyon 750 bin avroya mal olacağı belirtildi.

 

Ocak'ta iki yeni tesis daha devreye alınacak

Göksu-Sarıkız tesislerinin yanı sıra Halkapınar Sular İşletmesi alanı içinde kurulacak taşınabilir paket arıtma tesisi ile Menemen'e kurulacak paket arıtma tesisinin Ocak ayında tamamlanacağı proje ve aplikasyon çalışmaları tamamlanan tesislerin yapımına önümüzdeki günlerde başlanacağı kaydedildi.

Halkapınar'daki tesisin saniyede 1.000, Menemen'deki tesisin ise saniyede 600 litre suyu arıtacak kapasitede olduğu ifade edildi.

Menemen acil kuyuları için kurulacak arıtma tesisinin 1 milyon 845 bin avro, Halkapınar arıtma tesisinin ise 2 milyon 790 bin avroya mal olacağı, İzmir Büyükşehir Belediyesinin iki tesis için toplam 4 milyon 635 bin avro yatırım yapacağı bildirildi.


Sistem nasıl çalışacak?

Kuyulardan gelen ham suyun, arıtma tesisinde ön klorlamadan geçtikten sonra demir 3 klorür enjekte edileceği, ardından özel mineral içeren multi medya filtrelerinden geçirilerek arsenikten arındırılacağı, çıkış suyunun son klorlama yapıldıktan sonra sisteme verileceği kaydedildi.

Tesis filtre binasının, ham su deposu ve pompa istasyonu, ters yıkama suyu tankları bölümlerinden oluştuğu, filtre binasının içinde 128 adet filtre tankının yer alacağı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler