Dolar değer kazandı, altın düşüşte

Geçen haftaya damgasını vuran, ABD Kongresi'ndeki, 700 milyar dolarlık finansal kurtarma paketi görüşmeleri, uluslararası piyasaları etkiledi. ABD doları, Japon Yeni dışındaki önemli para birimleri karşısında değer kazanırken, altın ve petrol fiyatları geriledi.

Yayınlanma: 04.10.2008 - 09:26
Abone Ol google-news

ABD'de yüksek riskli konut kredisi sektöründe başlayan kriz, önceleri Avrupa bankalarını etkilemezken daha sonra, küresel likidite sıkıntısının başgöstermesi nedeniyle Avrupa bankaları da bu krizden etkilenmeye başladılar.

İngiltere Hükümeti, zor durumdaki Bradford & Bingley (B&B) bankasını el koyarken, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, Fortis bankasını kısmen devletleştirdi. Fransa ve Belçika da, Dexia bankasına mali kaynak aktarma kararı aldılar. Avrupa bankaları, para çıkışını önlemek için mevduata devlet garantisi limitlerini yükselttiler.

Uzmanlar, paketin, kısa vadede, kredi piyasalarındaki baskıyı hafifleterek, kredilerin bir ölçüde açılmasına katkıda bulunacağını, ancak finans sektöründeki tüm sorunları çözmesinin beklenmemesi gerektiğini vurguluyorlar.

 

Altın fiyatları

Londra borsasında, altının ons fiyatının pazartesi günü 876,50 iken, cuma günü 828 dolardan kapandı.


Menkul kıymet piyasaları

New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki endeksler, haftayı 7 yılın en büyük oranlı haftalık düşüşüyle kapattılar. Borsanın düşmesinde, hafta başında, temsilciler meclisinin kurtarma paketini reddetmesi etkili oldu.

Dow Jones Endeksi, 7 yılın en büyük oranlı haftalık düşüşünü yaşayarak, ortalama yüzde 7,34 oranında değer kaybetti ve 10.325,38 puandan kapattı.

Teknoloji endeksi Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 9,38 ve Standard and Poor's 500 endeksi de yüzde 10,8 oranlarında değer kaybıyla haftayı kapattılar.

Tokyo Borsası'nda, Nikkei Endeksi geçen hafta, yüzde 8 oranında değer kaybederek, hafta sonunda 10.938,14 puandan kapandı. Bu endeks değeri, Ağustos 2007'den buyanaki en büyük oranlı haftalık düşüş oranı olarak kabul ediliyor.

Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda FTSE-100 endeksi de, ortalama yüzde 2,1 oranında değer kaybetti.

Avrupa'daki diğer endekslerden, Frankfurt DAX endeksi 266,47 ve Paris CAC-40 endeksi ise 82,63 puan değer kaybettiler.

 

Petrol fiyatları düştü

Öte yandan, petrolün varil fiyatı, talep kaygıları nedeniyle geriledi. ABD ham petrolünün fiyatı, son iki haftanın en düşük düzeyi olan 93,97 dolara indi. Brent türü Kuzey Denizi petrolünün Kasım ayı varil teslim fiyatı da 90,06 dolara geriledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler