Ekonomi zirvesi sona erdi

Avrupa Birliği'nin dört büyük ülkesinin küresel ekonomik krizi masaya yatırdıkları zirve sona erdi. Fransa'da bu akşam düzenlenen zirvede liderler, zor durumdaki mali kurumları destekleme sözü verdi, ancak ortak bir kurtarma fonu oluşturma yönünde bir karar almadı. Zirvede, finans kapitalizm kurallarını yeniden gözden geçirmek üzere uluslararası bir zirve yapılması çağrısında da bulunuldu.

Yayınlanma: 04.10.2008 - 12:02
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği'nin, aynı zamanda G-8 üyesi de olan, dört ülke liderinin katılımıyla, küresel ekonomik krizi masaya yatırmak için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ev sahipliğinde düzenlenen zirve sona erdi.

 

Liderlerin açıklamaları

Liderler zirvede, ülkelerin mali krize kendi yöntemleri çerçevesinde müdahale etmesini, ancak her ülkeyle koordinasyon içinde hareket etmesini kararlaştırdı.

Toplantı sonrasında Nicolas Sarkozy, AB bütçe kurallarının mali krizle baş edebilecek şekilde uyarlanacağını belirtti. AB bütçe kuralları, ortak para birimi Avro'yu kullanan ülkelerin, bütçe açıklarının gayri safi milli hasılalarının yüzde 3'ünü ve kamu borcunun da yüzde 60'ını aşmamasını öngörüyor.

Sarkozy yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun tek pazar ilkelerinde olduğu gibi şirketlere devlet yardımı konusundaki kuralların uygulanmasında esneklik göstermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de her ülkenin ulusal düzeyde sorumluluk yüklenmesi isteyerek, ancak bunun diğer Avrupa ülkelerinin çıkarlarına dokunmaması gerektiğini söyledi. Merkel, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, her ülkenin karar verdiği kurtarma planının, Avrupa bankaları arasındaki dürüst rekabet kurallarına saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

Özellikle İrlanda hükümetinin bazı büyük İrlanda bankalarına garanti verme girişiminden memnun olmadığını belirten Merkel, adil şekilde davranmanın ve ülkeler arasında zarara neden olmamanın önemli olduğunu, rekabete saygı gösteren adımların gerekliliğini vurguladı.
 

Zirveye, Almanya Başkanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile birlikte AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet katılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler