Saldırıya tepki yağıyor

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Karakolu'na PKK tarafından düzenlenen saldırıya tepki yağıyor. Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Rasim Eser'in cenaze törenine katılan Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, saldırıyı kınadıklarını bildirirken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, siyasi aktörleri, güvenlik güçlerini, tüm sivil toplum kuruluşlarını ve yurttaşları birlik ve beraberlik içinde hareket etmeye çağırdı.

Yayınlanma: 05.10.2008 - 10:31
Abone Ol google-news

Devlet Bakan Kürşat Tüzmen, çatışmada şehit olan Jandarma Uzman Onbaşı Rasim Eser'in Silifke ilçesinde düzenlenen cenaze törenine katılmak üzere geldiği Mersin'de açıklamalarda bulundu.

Şehit yakınları başta olmak üzere tüm vatandaşlara başsağlığı dileyen Tüzmen, saldırıyı kınadıklarını bildirdi. Tüzmen, şöyle konuştu:

''Bu şerefsizlerin son yaptıkları saldırı da yanlarına kar kalmayacaktır. Binlerce yıldır Türk devleti kendisinin geleceğine göz diken bu tür mihraklara karşı nasıl mücadele verdiyse, aynı şekilde çalışmalarına devam edecektir ve kökünü kazıyacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.''

Terör örgütlerine yönelik yapılan operasyonlara kararlılıkla devam edeceklerini dile getiren Tüzmen, şunları söyledi:

''Bu şerefsizlerin yaptıkları sadece kendi kapasiteleriyle alakalı değil, son olaylarla da gözlemlendiği gibi başka ülkelerin bu işe dahil olduğuna dair çeşitli yorumlar yapılıyor. Bunu da çok ciddi şekilde takip ediyoruz. Buradaki şerefsizlere aynı şekilde destek veren ülkeler de şerefsizliklerine devam edecektir. Türk tarihinde böylesine olaylarla her zaman karşılaşılmıştır. İçeriden ve dışarıdan çeşitli hainler bu ülkenin bekasını tehdit unsurları haline getirmeye çalışmışlardır. Ancak hiç bir zaman başarılı olamamışlardır. Çünkü binlerce yıllık bir gelenekten gelen, kendi ayakları üzerinde dünyanın kriz içerisinde bulunduğu halde yarınına güvenle bakan ülkemizde bu tip olayların ucu nereye varırsa varsın, geçmişte olduğu gibi mücadelemiz gelecekte de sürdürülecektir. Sonuna kadar devam edeceğiz. Ülkemiz, milletimizle birlikte ay yıldızlı bayrağımızın altıda geleceğin en önemli devleti olacak. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.''

 

Eski TBMM Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gazetecilere açıklama yapan Arınç, 15 askerin şehit edilmesi nedeniyle üzüntülerinin büyük olduğunu belirtti.

Bülent Arınç, ''Memleketimizin 15 güzel insanı, 15 değerli askerimiz vefat etti. 2 tane kayıp, 2 tane ağır yaralı var. Bundan bütün Türk Milleti olarak üzüntü duyuyoruz'' diye konuştu. Yaşanan olayı büyük bir felaket olarak değerlendiren Arınç, şunları kaydetti:

"Terörle mücadele can almaya devam ediyor. Hepimiz bu terör belasından bir an önce kurtularak huzura ermek istiyoruz. Terörle mücadele sürecek, dünyada terörle mücadele eden bütün ülkeler bunu yapmış. Biz de kıyasıya, gözümüzü kırpmadan mücadeleye devam edeceğiz. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Bunun son olmasını diliyoruz. Hepimizin ocağına ateş düştü. Hepimizin başı sağ olsun.''
 

TBMM Başkanı Köksal Toptan hain terör saldırsına ilişkin Macaristan'dan açıklamalarda bulundu. Sınırdışı operasyon süresinin 17 Ekimde sona ereceğine, 10 gün içerisinde tezkerenin süresinin 1 yıl uzatılması için Genel Kurul'da görüşmeler yapılacağı bir zamanda böyle bir saldırı olmasına ilişkin soru üzerine Toptan, ''O da ilginç. Başka ilginç noktalar var. Türkiye, devlet bütün kurumlarıyla terörle ilgili çok geniş bir takım görüşmeler, ortak politikalar tespit etmeye çalışırken, terör kırılma noktasına getirilmişken, adeta kendini yeniden var etmek için ve tezkerenin hemen görüşülmesinin birkaç gün öncesinde harekete geçilmiş olması aynı zamanda psikolojik bir savaştır. Türkiye olarak bu tür oyunlara gelmemek, terörün kırılan belinin gerektirdiği karşı atakları yapmamız gerektiğini düşünüyorum'' diye konuştu.

Sağduyuyla hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Toptan, şehitlerin, herkesin ve kendilerinin canını yaktığını ifade etti.

TBMM Başkanı Toptan, ''Terörün varmak istediği hedefleri bizim çok iyi bilmemiz ve oyuna gelmememiz lazım. Halkımızın, bu mücadeleyi yapanlara, silahlı kuvvetlerimize, devletin diğer birimlerine güvenmesi ve bu mücadeleyi desteklemesi lazım. O nedenle halkımız arasında bir takım hoş olmayan gelişmelere prim vermemek, dikkatli olmamız lazım'' diye konuştu.

 

Sivil Toplum Kuruluşları

Ekonomik Sosyal Konsey’in sivil kanadını oluşturan altı sivil toplum örgütü de dün Aktütün Karakolu’na yapılan saldırıyı kınadı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, siyasi aktörleri, güvenlik güçlerini, tüm sivil toplum kuruluşlarını ve yurttaşları birlik ve beraberlik içinde hareket etmeye çağırdı. Ekonomik Sosyal Konsey’in (ESK) sivil kanadını oluşturan altı sivil toplum örgütü dün Aktütün Karakolu’na yapılan saldırıya tepki gösterdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, siyasi aktörlerin, güvenlik güçlerinin, tüm sivil toplum kuruluşlarının ve yurttaşların birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğini kaydetti. ESK’nın sivil kanadını oluşturan TOBB, TESK, TİSK, Türk-İş, Hak-İş ve Kamu-Sen, Aktütün Karakolu’na yapılan saldırıyı düzenledikleri ortak basın toplantısıyla kınadılar. Sivil toplum örgütleri adına konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, terör saldırısının, geride sadece acılı aileler bırakmadığını, ulusun ortak geleceğini, çocukların aydınlık yarınlarını, istikrarı, ülke bütünlüğünü ve demokrasiyi de hedef aldığını belirterek, tüm ulusun terör saldırılarının gerçek amaçlarının farkında olduğunu söyledi. Terör örgütü ve destekçilerinin, “menfur amaçlarını” gerçekleştirmek için toplumsal istikrarı bozmayı, kaynakları heba etmeyi ve kardeş kavgasına sürüklemeyi istediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, terörist saldırılarının vatandaşlar arasında var olan kardeşlik duygularını bozmaya asla “muktedir” olmayacağını kaydetti.

 

Kamu - Sen saldırıyı kınadı

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), Aktütün karakoluna yapılan saldırıyı kınadı. Türkiye Kamu-Sen’den yapılan açıklamada, Türkiye genelinde yarın şehitler için saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının sonra mesaiye başlanacağını bildirdi.

 

İzlenen yöntem gayri ahlaki

Hisarcıklıoğlu, “Terör, özgürlük iklimini geliştirmeyi engelliyor, kullanımını sınırlıyor. Sorunların, hukuk ve demokrasi içinde, meşru yollarla çözülmesini istemeyen, şiddet, korku ve nefretten medet uman, azınlıkta ve gözü dönmüş gafillere, izledikleri yöntemin gayri ahlaki, gayri insani ve çıkmaz yol olduğunu tarih mutlaka gösterecek. Terörist eylemlere doğrudan veya dolaylı biçimde destek verenler, kısa vadede kazançlı çıktıklarını düşünebilirler. Ancak topraklarını saldırı üssü olarak kullandıran ülkenin, hukuki, siyasi ve ahlaki sorumluluğu söz konusudur” diye konuştu.

 

Beraberlik çağrısı

Şehitlerin doğum yerlerine bakıldığında Çanakkale Zaferi’nin izdüşümünün görüldüğünü dile getiren Hisarcıklıoğlu, siyasi aktörleri, güvenlik güçlerini, tüm sivil toplum kuruluşlarını ve yurttaşları birlik ve beraberlik içinde hareket etmeye çağırdı. Hisarcıklıoğlu, “Terörün, insanlık suçu ve kabul edilemez alçakça bir yöntem olduğu gerçeğinden hareketle saldırılar karşısında hep birlikte ve birey olarak onu ve yapanları kınamalı ve lanetlemeliyiz. Ekonomik ve Sosyal Konseyin sivil temsilcileri olarak, teröre karışan ve terörizme arka çıkan iç ve dış mihrakları, Türkiye’ye yönelik terörist saldırıları nefretle kınıyoruz” dedi.

 

KKTC

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne terör örgütünce düzenlenen saldırıda 15 güvenlik görevlisinin şehit olması, KKTC'de de üzüntüyle karşılandı. Çeşitli siyasi partilerden ve sivil toplum örgütlerinden saldırıyı kınama açıklamaları yayınladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler