"Neyle suçlandığımı halen bilmiyorum"

İçişleri Bakanlığı'nca Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak, ''Müfettişlerin 100'ü aşkın konuda soruşturma açması iyi niyet olmadığının göstergesidir'' dedi.

Yayınlanma: 29.04.2010 - 10:38
Abone Ol google-news

Aytaç Durak, yaptığı yazılı açıklamada, ''başkanlığa yeniden seçildiği günden beri belediyeden müfettişlerin eksik olmadığını, tek suçunun ise 'aday olma' diyen Başbakan'ı dinlemeden adaylığını koyması ve beşinci defa seçilmesi olduğunu'' ileri sürdü.

Seçildiği günden bu yana 29 müfettişin denetleme yaptığını, hakkında şu ana kadar Adana 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava dışında somut kovuşturma, hatta soruşturma dahi bulamadığını savunan Durak, şunları kaydetti: ''15 ayda denetleme yapan 29 müfettiş, 8'i takipsizlikle sonuçlanan, 9 soruşturma açmışken son 15 günde gelen müfettişlerin, 7 günde cevaplandırılması kaydıyla çoğu teftiş görüp ibra olmuş 100'ü aşkın konuda soruşturma açmaları iyi niyet olmadığının göstergesidir. Neyle suçlandığımı halen bilmiyorum.''

Durak, ''Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Kökçam ile Adana Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ali Yaşar Yurdabak'ın Mersin Adliye Sarayı projesi inşaat alanında inceleme yaparken çekilmiş'' fotoğraflarını da basın bültenine ekleyerek, ''Hakkında akla hayale gelmeyecek tertipler'' yapıldığını iddia etti.


Dava sürüyor

Adana Büyükşehir Belediye Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ile eski bazı belediye meclisi üyeleri ve görevlilerin, ''görevi kötüye kullanmak'' suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle haklarında açılan dava kapsamında yargılanmalarına başlandı.
Adana 11. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuksuz sanıklar eski Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu, Kasım Ceylan, Nevzat Ardıç, Vedat Karadağ, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, Ali Yüzükcü, Nevzat Ardıç, Ali Egin, Şehmus Özdemir, Ömer Tan, Orhan Özer, eski Solaklı belediye başkanı Salih Acar, Süleyman Göçmen, İsmet Çelik, Şerafettin Uçar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Gülşen, Mazhar Karadal, Hasan Yeşil, Bahattin Develi, Aytaç Bilgen, Mehmet Nuri Karaevli, Selami Turuşkan, Mevlüt Güven, Levent Kaya, Muharrem Baran, Selahattin Cengiz, Mustafa Şenlik, Şaban İş, Burhan Aras ve başka suçtan tutuklu eski Havutlu beldesi belediye başkanı Mesut Ekici hazır bulundu.

İçişleri Bakanlığı tarafından Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in de aralarında bulunduğu 25 sanık ise duruşmaya gelmedi.

Sanık Hasan Gülşen, ifadesinde, hakkında yöneltilen ''görevi kötüye kullanmak'' suçunu kabul etmediğini söyledi.

Belediyedeki genel sekreterlik görevini 2003'ten buyana sürdürdüğünü belirten sanık Hasan Gülşen, davaya ilişkin nazım imar planının uygulama imar planına dönüştürülmesi teklifinin İmar Daire Başkanlığından yasalara uygun şekilde düzenlenerek kendisi tarafından gönderildiğini söyledi.

Yaptığı incelemede herhangi bir usulsüzlük görmediğini belirten sanık Hasan Gülşen, ifadesini şöyle sürdürdü: ''İmar konusunda uzman bir kişi değilim. Bu konuda İmar Dairesi Planlama Şubesinde 10-15 uzman görev yapıyor. Aynı zamanda benim bu konuda yardımcım var. Yardımcım bu konuyu inceledi ve herhangi bir aksaklık olmaması sebebiyle imzalayıp evrakı bana gönderdi. Ben de plan değişikliğinin başkanlık makamına sunulmasına ilişkin teklif yazısını imzalayıp, belediye meclis başkanlığına sundum.

Plan tadilatında herhangi bir aksaklık veya mevzuata aykırılık görsem bunu İmar Dairesine iade etme yetkim var. Ama bunda eksiklik yoktu. Belediye meclisinde de oy hakkım ve meclisi yönlendirme gibi bir yetkim yok. Karar tamamen belediyenin yetkisi dahilindedir. Karar kesinleşmiş ve hiçbir kişi tarafından da itiraz edilmemiştir. Ancak valilik itirazda bulunmuş, ama reddedilmiştir.''

Sanıklardan belediye meclis üyesi Aytaç Bilgen de, imar değişikliğiyle ilgili parselde kimlerin arazisi bulunduğunu incelemediklerini, sadece kamu yararına olup olmadığına baktıklarını ifade etti.

İmar düzenlemesine itiraz amacıyla yargıya başvurulmadığını belirten Bilgen, ''Belediye başkanının da toplantıya katılıp katılmadığına dikkat etmedim. Kaldı ki benim bunu önleme gibi yükümlülüğüm yok. İmar değişikliğine ilişkin 'evet' oyu kullandım. Yapılan imar planı bölgesel nitelikte olup büyük alanı kapsamaktadır. Belediye başkanının eşi Fahriye Durak'ın arazisi küçük bir miktarı oluşturmaktadır'' dedi.

Eski Solaklı belediye başkanı sanık Salih Acar da, Aytaç Bilgen'in savunmalarına katıldığını belirttiği sorgusunu şöyle sürdürdü: ''Çok geniş bir alanda imar değişikliği yapılmıştır. Belediye başkanı Aytaç Durak'ın eşinin arsasının olduğunu bilmiyordum. Belediye başkanı, kendisinin, eşinin veya alt soyunun arazisinin bulunduğu bir alandaki plan değişikliği görüşmesine katılamaz. Eğer katılmış ise belediye başkanının arsasının bulunmadığı kanaati oluşur. Bölgesel bir plan değişikliği olduğu için bu plan içerisinde kimlerin arazisinin olduğunun meclis üyelerince araştırılması suç olur.''

Diğer tutuksuz sanıklar da İçişleri Bakanlığı müfettişlerine ifade verdiklerini ve suçlamaları kabul etmediklerini söyledi.

Mahkeme heyeti, duruşmayı, imar planı tadilatının geçerli olup olmadığının sorulmasına, Adana Sarıçam 1. Bölge Tapu Müdürlüğü'ne yazı yazılarak söz konusu alan üzerinde plan değişikliğinden bir yıl önce ve 6 ay sonra herhangi bir satış işlemi yapılıp yapılmadığına ilişkin bilgi istenmesine, belediye meclis toplantısının ses ve görüntü kayıtlarının istenmesine ve diğer sanıkların dinlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla Aytaç Durak'ın eşi Fahriye Durak'a ait arsayı da kapsayacak şekilde imar planı değişikliği yapılarak rant sağladığına ilişkin iddialarla ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 55 sanık hakkında ''görevi kötüye kullanmak'' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler