Yurtta 1 Mayıs coşkusu

1 Mayıs İşçi Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlandı... Marşların okunup sloganların atıldığı etkinliklerin ardından gruplar olaysız şekilde dağıldı.

Yayınlanma: 01.05.2010 - 13:11
Abone Ol google-news

1 Mayıs İşçi Bayramı tüm yurtta çeşitli etkinliklerle ve coşkuyla kutlandı... İl il kutlamalar ve öne çıkanlar şöyle...

 

Mersin

İstasyondan saat 11.00'de hareket eden yürüyüş korteji Cumhuriyet alanına doğru yürüyüşe geçti. Davul zurna eşliğinde sloganlarla yürüyen kortej saat 12.00'de Cumhuriyet Meydanı'na Yol_İş sendikasının taşıdığı çelenk ve 'Yaşasın 1 Mayıs' pankartıyla girdi. Bu arada Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler kutlama alanında geniş güvenlik önlemi aldı.

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı için 8 yıl sonra kutlama açılan Cumhuriyet Meydanı'nı 15 bine yakın Mersinli doldurdu. Miting alanında sendikaların katımlının yanı sıra gençlerin ve partilerin yoğun ilgisi ve BDP ile CHP'nin katılımının yüksek olması dikkat çekti.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ve CHP İl örgütü kalabalık bir kortejle kutlamalara katıldı. Kutlamalara katılan bir grup BDP'li, bölücü örgüt başı lehine Kürtçe slogan atarken, yüzü maskeli bir kişi Abdullah Öcalan posteri ve sözde PKK bayrağı açtı.

Daha sonra, yerel müzik gruplarının sahne almasıyla 1 mayıs kutlamaları halaylar ve şarkılar eşliğinde sona erdi.

 

Ağrı

Erzurum Caddesi üzerinde KESK, DİSK ve BDP tarafından organize edilen 1 Mayıs kutlamalarında sık sık sloganlar atıldı. Iğdır, Kars, Erzurum, Ardahan ve Ağrı il ve ilçelerindeki Eğitim Sen'li gruplar miting alanındaki konuşmaları attıkları sloganlarla böldüler.

SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, KESK Genel Merkez yöneticileri, Genel İş Sendikası Ağrı Şube Başkanı Ersin Erincik, BDP Milletvekilleri Osman Özçelik, Hamit Geylani, BDP Parti Meclis Üyesi Nasır Aras'ın yaptığı konuşmaların ardından Kürt Sanatçı Hemi Haci konser verdi.

Yaklaşık 3 saat süren program verilen konserin ardından olaysız bir şekilde son buldu.

 

Rize

Rize'nin Pazar ilçesinde çevre il ve ilçelerden gelenlerin katılımıyla 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde miting düzenlendi.

İlçe meydanında toplanan katılımcılar, 10 Mart ile Atatürk caddelerinde yürüdükten sonra tekrar ilçe meydanında toplandılar. Burada hükümeti eleştiren sloganlar atıldı ve konuşmalar yapıldı.

Mitinge katılan Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası üyeleri, mitingin amacından saptırıldığını ileri sürerek, miting alanından ayrılmak istedi. Diğer katılımcılar ile Öz Gıda-İş Sendikası üyeleri arasında yaşanan tartışma, araya giren polisler tarafından büyümeden önlendi.

Daha sonra İstiklal Marşı'nı okuyan sendika üyeleri, miting meydanından ayrıldı.
Bir süre daha devam eden miting, oynanan horonla sona erdi.

 

Sıvas

Sıvas'ta çeşitli sivil toplumu örgütlerine üye gruplar, Ethem Bey Parkı yanında toplandı. Daha sonra sloganlarla mitingin düzenleneceği Mevlana alanına yürüyen grup, güvenlik güçlerince arandıktan sonra alana alındı.

1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan SES Sivas Şube Başkanı Mustafa Çoban, mitingte yaptığı konuşmada, kendileri için bu 1 Mayısının diğerlerine oranla biraz daha özel yere sahip olduğunu belirterek, ''33 yıldır emekçilere kapatılan Taksim, emekçilerin inadı ve kararlı mücadelesi sonucu tekrar açılmıştır'' dedi. Daha sonra, etkinliğe katılanlar halay çekti.
 

Tokat

Tokat'ta da çeşitli sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan grup, Gaziosmanpaşa Stadyumu önünde toplandı.

Gaziosmanpaşa Bulvarı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar sloganlar atarak yürüyen gruptakiler, Cumhuriyet Meydanı'na geldi.

Polis noktasında arama yapılarak meydana alınan katılımcılar, konuşmaların ardından halay çekti.

 

Edirne

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, çeşitli siyasi parti, sivil toplum örgütleri ile derneklerin katılımıyla oluşturulan Edirne 1 Mayıs Platformu üyelerinin, kendi aralarında fikir ayrılıkları yaşaması üzerine 3 farklı noktada kutlandı.

CHP, ADD, Eğitim İş, Çağdaş Yaşam Destekleme Derneği ile Türkiye Gençlik Birliği üyeleri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Selimiye Meydanı'nda ellerinde çeşitli döviz ve pankartlar açıp, davul zurna eşliğinde kutladı.

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, buradaki konuşmasında, ''Bugün bütün dünya emekçilerin, bir arada olması gerektiği bir gün. Bu bahar ve çiçek bayramı değil emeğin mücadelesinin bir kat daha yükseltilmesi gereken bir gün'' dedi.

 

Giresun

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen kutlamalara, Türk-İş ve KESK'e bağlı sendikaların yanı sına Halk Evleri Giresun Şubesi temsilcileri ile CHP, DSP ve ÖDP il örgütü temsilcileri de katıldı.

Türk-İş Giresun İl Temsilcisi ve Belediye-İş Sendikası Giresun Şube Başkanı Erdem Mert, yaptığı konuşmada, Türk işçi sınıfı ve emekçilerin sorunlarını dile getirmek adına önemli bir günün, önemli bir sürecin yaşandığını söyledi.

KESK Dönem Sözcüsü Bekir Şensoy'un da bir konuşma yaptığı kutlamalara katılanlar, bir süre halay çektikten sonra dağıldılar.

 

Adana

Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarına, sendikalara ve siyasi partilere üye gruplar, ellerindeki pankartlarla Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'ndan ve Sular mevkisinden yürüyerek, Uğur Mumcu Meydanı'nda toplandılar.

Burada tertip komitesi adına konuşma yapan Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, örgütlenme ve düşünce özgürlüğünün önünde engeller bulunduğu savunarak, bu engellerin kaldırılmasını istedi.

Konuşmaların ardından şiirler okunurken, çalan müzik eşliğinde gruplar halay çekti.
Geniş güvenlik önlemleri altında yaklaşık 3 saat süren ve katılımın yoğun olduğu kutlama törenleri, olaysız sona erdi.

 

Ordu

Çeşitli sendikalar tarafından düzenlenen kutlama programı, Ordu Belediye Konservatuvarı Halk Oyunları ve kolbastı ekiplerinin gösterileri ile başladı.

Katılımcılar adına bir konuşma yapan Türk-İş Ordu İl Temsilcisi Selim Yöndem, 1 Mayıs'ın işçilerin emekçilerin bir dayanışma ve mücadele günü olduğunu söyledi.

1 Mayısların artık bir kavga, kargaşa günü olarak hatırlanmasını istemediklerini belirten Yöndem, ''Yıllar süren haklı mücadelemizin ardından işçi ve emekçi arkadaşlarımız bugün Taksim Meydanı'nda bu anlamlı günü kutlamaktadırlar. Ancak mücadelemiz bununla da bitmeyecektir. İnsansa yaşamak için mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir'' diye konuştu.

Kutlamalar Ordu Belediyesi Konservatuvarı öğrencileri tarafından verilen halk müziği konseriyle son buldu. Kutlamalara Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun ve bazı siyasi parti temsilcileri katıldı.

 

Trabzon

Yürüyüş, Cumhuriyet Caddesi'nden başlayarak Atatürk Alanı'nda son buldu. Atatürk Alanı'nda kurulan stanttan tertip komitesi adına konuşan Türkiye Yol-İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı Hasan Bahri Hatipoğlu, 1 Mayıs'ın birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu, Taksim Alanı'nda 32 yıl aradan sonra yapılan kutlamaların sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından bazı sendika üyeleri çeşitli şiirler okudu.
Kutlamalar, daha sonra verilen konser ve işçilerin halay çekmesiyle son buldu.

 

Bursa

Türk-İş ve DİSK, Memur-Sen, Kamu-Sen, KESK'e bağlı sendikalar ile çeşitli dernek ve siyasi partilere üye gruplar, Demirtaş Köprülü Kavşağı'nda toplanarak, kortej halinde Şehreküstü Meydanı'na kadar yürüdü.

Yürüyüş sırasında çeşitli sloganlar atan ve pankartlar taşıyan işçiler, meydana üzerleri arandıktan sonra alındı.

Bu arada 1 Mayıs kutlamalarına katılan Travestileri, Transseksüelleri, Geyleri, Lezbiyenleri Koruma Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme Derneği (Gökkuşağı) üyeleri, çevredekilerin meraklı bakışları altında, sloganlar attı.

Şekreküstü Meydanı'nda toplanan gruplar, daha sonra sanatçı Suavi'nin seslendirdiği şarkılara eşlik etti.

 

Antalya

Antalya'da 1 Mayıs düzenlenen yürüyüş ve mitingle kutlandı. DİSK, KESK, Türk-İş'e bağlı sendikalar, çeşitli siyasi partiler, meslek odaları, derneklere üye yaklaşık 10 bin kişi Tonguç Kavşağı'nda toplandı. Güllük Caddesinde düzenlenen yürüyüşte, sendika üyeleri sloganlarla sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. Pankart ve döviz taşıyan gruplar, yürüyüşün ardından Cumhuriyet Caddesi girişindeki Yavuz Özcan Parkı'nda toplandı. Bir gençlik grubunun alan girişinde polislerle arama yapmaları konusunda tartışması ise polis yetkilileri ve miting tertip komitesi tarafından büyümeden önlendi.

Toplama alanına gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, tüm grupların gelişini ve toplanmasını sendika yöneticileriyle birlikte yaklaşık 3 saat sahnede bekledi. Burada düzenlenen mitingde konuşan Başkan Akaydın, Taksim'de 1977 yılında öldürülen 37 kişi, Tunceli'de şehit olan 4 asker ve geçtiğimiz haftalarda vefat eden DİSK Akdeniz Bölge Başkanı Recep Koç'u saygıyla andığını söyledi. Ulus devleti ve emek mücadelesini korumanın temel hedefleri olduğunu belirten Akaydın'a bu sözleri sonrası bir grup tarafından ''Yaşasın halkların kardeşliği'' sloganıyla tepki gösterildi. Akaydın, konuşmasını Nazım Hikmet'in ''Hava kurşun gibi ağır, bağır bağır bağırıyorum'' dizeleriyle başlayan şiiriyle tamamladı.

Türk-İş Başkanı Mehmet Ustali de, bugün Taksim'de ve ülkenin her yerinde işçi ve emekçilerinin şenliği bulunduğunu, işçilerin barış, kardeşlik türküleri söylediğini belirtti. KESK Antalya Şubeler Platformu Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez de, Türk halkının yüzde 60'nının yoksulluk sınırında yaşadığını iddia etti. DİSK Antalya Bölge Temsilcisi Matoş Konca da, DİSK'in işsizlik, kıdem tazminatını kaldırmaya yönelik hedefleri, 4-C uygulamaları, sendikasızlaştırma, özelleştirmeye karşı mücadelesini aralıksız yürüttüğünü, 1 Mayıs'ta da alanlarda bu sorunları dile getirdiğini belirtti. Konuşmaların ardından mitinge katılanlar dağıldı.
 

Zonguldak

Zonguldak Demokrasi Platformunca düzenlenen kutlamalar için İstasyon Caddesi'nde toplanan çok sayıda sendika, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyesi ile öğrenciler, kent merkezinde bulunan Madenci Anıtı önündeki kutlama alanına sloganlar atarak yürüdü.
Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, burada yaptığı konuşmada, dengeli gelir dağılımı, örgütlenme özgürlüğü ve barışı emek kesimine yaymak için alanlarda olduklarını söyledi. Yerel sanatçıların konser verdiği kutlamalarda katılımcılar halay çekerek eğlendi.
 

Karabük

Karabük'te, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Karabük Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Servet Odacı, belediye binası önündeki kutlamada yaptığı konuşmada, işçi sınıfı, emekçiler ve ezilen halk güçlerinin sömürü ve baskı düzenine karşı sesini yükselteceği, gücünü ortaya koyacağı sürece doğru yol aldıklarını söyledi. Odacı, kutlamaların bütün konfederasyonların ortak kararıyla Taksim'de yapılmasının önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. Konuşmanın ardından işçiler, çalınan müzikler eşliğinde halay çekerek. 1 Mayısı kutladı.


Bartın

Bartın'da, Kemerköprü Meydanı'nda toplanan sivil toplum kuruluşu, siyasi parti üyeleri ve maden işçileri, pankartlar açarak Yukarıçarşı mevkisine kadar yürüdü. Kutlamalara katılanlar daha sonra davul zurna eşliğinde halay çekti.


Amasya

Amasya'daki 1 Mayıs kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Yavuz Selim Meydanı'nda, geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen kutlamalara çeşitli sendika ve siyasi parti üyeleri ile çok sayıda yurttaş katıldı. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Cüneyt Kula, yaptığı konuşmada, 1 Mayıs'ın uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma bayramı olduğunu, emekçilerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Daha sonra çeşitli sloganlar atan, marşlar söyleyen ve halay çeken katılımcılar, kutlamaların ardından dağıldı.


Adıyaman

Adıyaman'da, Atatürk Bulvarı'nda bulunan Mimar Sinan Parkı önünde toplanan gruplar, yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşün ardından trafiğe kapatılan Sakarya Caddesi'ndeki tören alanına geldi. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı meydana giren vatandaşlar tek tek aranırken, bazı BDP'lilerle polis arasında gerginlik yaşandı.
 

ANKARA'DA 1 MAYIS

İZMİR'DE 1 MAYIS KUTLAMALARI

SANATÇILAR DA TAKSİM'DE


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler