Anayasa Mahkemesi'nin yoğun gündemi

Anayasa Mahkemesi'nin yoğun gündemi, takvimin işlemesiyle giderek sıkışıyor. Anayasa Mahkemesi'nin, önümüzdeki günlerde AKP hakkında açılan kapatma davasına ve ünüversitelere türban serbestisi getiren anasaya değişikliğinin iptaline yönelik açılan davaya ilişkin, gerekçeli kararı yayınlaması bekleniyor.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 13:43
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın önümüzdeki günlerde AKP hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın açtığı kapatma davasına ilişkin verilen kararın gerekçesini ve karşıoy yazılarını üyelerin imzasına açacağı, imzaların tamamlanmasının ardından verilen kararın Resmi Gazete'de yayımlanacağı öğrenildi. Anayasa Mahkemesi, 1 oy farkla AKP'nin kapatılmamasına karar vermişti. 11 üyenin 6’sı “kapatma”, Başkan Haşim Kılıç “ret” oyu vermişti. Diğer 4 üye ise Hazine yardımının kesilmesini istedi. İlk oylamada “kapatma” kararı çıkmayınca, Hazine yardımının yarsının kesilmesine karar verilmişti.

 

Türban kararına 9'a 2 çıkmıştı

Anayasa Mahkemesi, önümüzdeki günlerde ayrıca üniversitelere türban serbestisi getiren Anayasa değişikliğinin iptali istemiyle CHP'nin açtığı davaya ilişkin verdiği kararın gerekçesini de yayınlayacak. Yüksek Mahkeme, anayasa değişikliğinin iptaline 9'a karşı 2 oyla karar vermişti.

 

Sosyal Güvenlik Yasası'nın iptali de esastan görüşülecek

Anayasa Mahkemesi'nin önünde bulunan önemli davalardan biri de Sosyal güvenlik sistemini tamamen değiştiren ve 1 Ekim tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Yasası’nın iptal ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle açılan dava olacak. Anayasa Mahkemesi'nin bununla ilgili bu ay içerisinde kararını vermesi bekleniyor. CHP, kamuoyunda sert tartışmalara neden olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 15 maddesinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini, geçen Haziran ayında Anayasa Mahkemesi’ne götürmüştü. Sosyal Güvenlik Yasası, daha önce de 2006’da Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler