Terörle mücadelede yetki tartışması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün düzenlenen terörle mücadele değerlendirme toplantısında, sınır ötesi harekat yetkisinin 1 yıl uzatılması ve güvenlik birimlerinin terörle mücadele konusunda yetkilerinin genişletilmesi konusundaki talepleri değerlendirildi. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 5 talep geldiğini, bunlardan 2-3'ü üzerinde mutabakat sağlanamadığını söyledi.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 11:29
Abone Ol google-news

Başbakanlık'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül katıldı. Toplantıda, Genelkurmay Başkanlığı ve güvenlik birimlerinin, terörle mücadele kanununun gözaltı süreleri ve arama koşullarını düzenleyen bazı maddelerinin değiştirilmesi talebinin yanı sıra, 19 Eylül 2008'de Meclis'e sunulan, hükümete 17 Ekim 2008'e kadar verilen sınır ötesi harekat yetkisinin 1 yıl uzatılmasını öngören tezkere konusu da görüşüldü.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin dün gazetecilerin soruları üzerine perşembe günü toplancak olan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu (TMYK) konuyu daha geniş çaplı değerlendireceklerini bildirdi. Şahin, "Çünkü terörle mücadelede yeni bir takım kararların alınmasına ve yeni adımların atılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum kişisel olarak" dedi. Şahin, Terörle Mücadele Yasası'nda, Polis Vazife ve Salahiyetleri Yasası'nda ve diğer yasalarda terörle mücadelede zafiyete yol açtığı belirtilen konularla ilgili Genelkurmay, emniyet ve terörle mücadelede uzman savcıların katılımıyla yapılan çalışma sonrası hazırlanacak raporun ne aşamada olduğunun sorulması üzerine de şöyle konuştu:

"Bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili rapor geldi. Hafta sonu onları inceledim. Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gelen 5 talep vardı. Bunlardan ikisiyle ilgili bir yasal düzenleme, bir yönetmelik değişikliği yapılması konusunda bu kurulan komisyon bir karar almış. Ben de o karara büyük ölçüde katılıyorum. Üstünde mutabakat sağlanmayan 2-3 konu daha var ki, kasım ayının hemen başında tekrar aynı komisyon bir araya gelerek onlar üzerinde de çalışmalarını devam ettirecek. Türkiye'nin temel hak ve özgürlükler bakımından geldiği nokta, bir de terörle mücadele bir araya getirilerek, ne güvenlik ne özgürlük, her ikisinden de taviz vermeden, geri adım atmadan bu değişiklikleri nasıl yaparız üzerinde çalışıyoruz. İki konuda mutabakat var. Onlarla ilgili önümüzdeki günlerde sanıyorum gerekli değişiklikler yapılacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler