9. Mersin Uluslararası Müzik Festivali'ne doğru

9. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, piyanist İdil Biret'in Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Orkestrası eşliğinde vereceği konserle başlayacak.

Yayınlanma: 06.05.2010 - 11:53
Abone Ol google-news

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, İçel Sanat Kulübü Nevit Kodallı Salonu'nda, festivalin tanıtım toplantısında, Mersin'in farklı kültür ve inançlara sahip insanların bir arada, hoşgörü içerisinde yaşadığı bir kent olduğunu söyledi. Bu yapıda kültür ve sanat faaliyetlerinin oldukça yaygın olduğunu ifade eden Vali Aksoy, ''Bu tür etkinliklerin en önemlilerinden birisi de 20 Mayıs-3 Haziranda gerçekleştirilecek Mersin Müzik Festivali. Festivali anlamlı kılan bir başka boyut da kentin bütün dinamik ve kurumlarının verdiği destektir'' dedi.

Festivalin her yıl kendisinin geliştirdiğini ve güçlendirdiğini söyleyen Aksoy, şöyle konuştu: ''Festival, birçok tarihi ve kültürel mekanın kullanılacak olması dolayısıyla kentimizi tanıtması açısından da ayrı önem taşıyor. Bu festival kentimizin gülen ve aydınlık yüzünü tüm Türkiye'ye ve dünyaya ifade eden, uluslararası nitelikte, marka haline gelmiş önemli bir organizasyondur. Festivalin bugünlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, kurucular arasında yer alan merhum Hanri Atat ve devlet sanatçısı Prof. Nevit Kodallı'yı rahmetle anıyorum.''

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da Mersin'in kültür ve sanat şehri olma yolunda büyük bir adım attığını, bu yolda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Kentte 9 yıl önce hayal gibi başlayan çalışmaların bugün sadece Türkiye'de değil uluslararası arenada da önemli bir noktaya geldiğini belirten Özcan, ''Bu festival kentteki her kesimle el ele tutuştuğumuz zaman her sorunu çözeceğimizi de gösteriyor'' diye konuştu.

Festival Yürütme Kurulu Başkanı Faik Burakgazi ise 2007 yılında Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyesi olan festivalin kalitesini sadece Türkiye'de değil dünyaya da kanıtlayarak Mersin'in gururu ve göz bebeği olduğunu söyledi. Festivalin 9 yıllık geçmişine ve bugün geldiği noktaya bakıldığında istikrar ve dayanışmanın bir şehri hayal bile edilemeyecek güzelliklere ulaştırabildiğinin görüldüğünü ifade eden Burakgazi, ''İçinde yaşarken ne kadar farkındayız bilmiyorum ama şehrimizin algısı dışarıdan bakıldığında artık 'Sanat Şehri Mersin' olarak görülmektedir. Entellektüel kitlenin bu kadar yoğun olduğu kentimizde sanata ve müziğe karşı gün geçtikçe artan ilginin yaşamın diğer alanlarına yansıyan olumlu etkileşimini mutlulukla izliyorum'' diye konuştu.

Festivalin her geçen yıl büyürken gerek Türkiye'de gerekse uluslararası alanda tanınırlığı ve bilinirliğinin giderek arttığına dikkati çeken Burakgazi, şunları kaydetti: ''Bu bilinirlik ve festivalin bu noktalara ulaşması Mersin'in markalaşması anlamına geliyor. Kentin markalaşması demek ticaret, tarım ve sanat faaliyetleriyle öne çıkan şehrimizin daha fazla tanınarak turizminin ve turizm gelirlerinin artması anlamına gelmektedir. Hepimizin ortak ve nihai amacı şehrimizin markalaşmasıysa festivalimizin sürdürülebilirliği yani gelecek kuşaklara aktarılması ve bugünkü güven ikliminin sürmesi en büyük misyonumuz ve dileğimizdir.'' Burakgazi, festival kapsamında Türkiye'de çoksesli müziğin ilk kuşak öncülerinden, devlet sanatçısı merhum Prof. Nevit Kodallı'nın festivale verdiği destek ve katkılar dolayısıyla bu yıl ''Prof. Nevit Kodallı Genç Yetenekler Ödülü'' vereceklerini sözlerine ekledi.
 

Festival programı

Mersin'in kültürel ve tarihi zenginliklerini çoksesli ve evrensel müzikle buluşturan ve kentin sanat yaşamındaki en saygın organizasyon olarak nitelenen Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 20 Mayıs'ta, piyanist İdil Biret'in şef Myron Romanul yönetiminde MDOB Orkestrası'nın eşlik edeceği konserle başlayacak. 21 ve 22 Mayıs'ta bas gitarist Levent Çetinkaya tarafından kurulan Lock Out Topluluğu, Mersin Üniversitesi Amfi Tiyatro ile Forum Mersin Alışveriş Merkezi'nde sahneye çıkacak.

Grup Turkuaz, 23 Mayıs'ta Kanlıdivane Antik Kenti'nde konser verecek. 24 Mayıs'ta Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin genç ve yetenekli yüksek lisans öğrencilerinin kurduğu Trio Libero grubu, Ankara Trombon Dörtlüsü ile İtalyan Katolik Kilisesi'nde sanatseverlerin karşısına çıkacak. Yıldız İbrahimova'nın üç önemli doğaçlama ustasından kurulu Grifit Trio'nun ney, kanun ve piyano eşliğinde 25 Mayıs'ta Kültür Merkezi'nde sahneye çıkacağı festival kapsamında, ''2010 Japon Dostluk Yılı'' dolayısıyla Japonya'nın üç ünlü sanatçısı Satoko Kato, Satoko Inoue ve Satoko Tanaka, Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak.

Avrupa'nın seçkin müzik ödüllerinden ''Echo Klassik'' sahibi Jozsef Lendvay ve Arkadaşları'nın 27 Mayıs'ta Kongre ve Sergi Sarayı'nda sanatseverleri Çigan müziğiyle buluşturacağı festivalde, Afrika kökenli ABD'li mezzosoprano Denyce Graves, 28 Mayıs'ta Mersin'de ilk kez sahneye çıkacak. Sanatçıya Bilkent Senfoni Orkestrası eşlik edecek.
''Uluslararası Paganini Keman Yarışması'' ödülü sahibi Ilya Gringolts'in 30 Mayıs'ta Bilkent Senfoni Orkestrası'nın eşlik edeceği konserde Gringolts'la birlikte Yuri Bashmet, Lynn Harrell ve Diemut Poppen sahneye çıkacak. Murat Kodallı tarafından 2008 yılında kurulan, Türk müziğini caz ile harmanlayarak yaptıkları özgün müzikle kendilerinden söz ettiren Jazz a Turca Quartet, Mersin Üniversitesi Uğur Oral Kültür Merkezi'nde 31 Mayıs'ta konser verecek.

Festivalde, klasik İspanyol dansını caz, blues, soul ve flamenko müzikleriyle birleştiren dans topluluğu Jazzing Flamenco, haziran ayının ilk günü Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle bir araya gelecek. Festival, Tarsus Saint Paulus Müzesi'nde, 3 Haziran'da, Koreli ikiz kardeşler Maria ve Lucia Ahn ile küçük kardeşleri Angella'dan oluşan AHN TRIO'nun vereceği konserle sona erecek. Festivalde, ücretsiz etkinlikler kapsamında, Ankara Türk Halk Müziği Korosu sanatçıları 29, 30 ve 31 Mayıs'ta sırasıyla Toroslar Belediyesi 3 Ocak Spor Kompleksi, Tarsus 75. Yıl Kültür Merkezi ve Büyükşehir Belediyesi Açık Hava Tiyatrosu'nda konser verecek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler