AİHM'den Yunanistan'a ret

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Batı Trakya İskeçe Türk Birliği'nin açtığı davada mahkum ettiği Yunanistan'ın itiraz başvurusunu reddettiği bildirildi. Söz konusu ret kararıyla, AİHM'in daha önce Yunanistan'ı mahkum eden kararı kesinleşmiş oldu.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 13:18
Abone Ol google-news

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), tarafından İskeçe Türk Birliği yetkililerine gönderilen 1 Ekim 2008 tarihli, 26698/05 sayılı yazıda, Yunanistan'ın, AİHM'nin 27.03.08 tarihli kararının Büyük Daire'de yeniden görüşülmesi talebinin kabul edilmediği belirtildi.

Mahkeme'nin 5 yargıçtan oluşan ön komisyonunun ret kararıyla, AİHM'in daha önce Yunanistan'ı mahkum eden kararı kesinleşmiş oldu.

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, AİHM'in bu kararının beklenilen bir karar olduğunu belirterek, "Yaklaşık 25 yıl süren bir hukuk ve demokrasi mücadelesinin başarıyla sonuçlanmasından büyük mutluluk duyuyoruz. AİHM'nin bu kararının Batı Trakya Türk Toplumu için olduğu kadar ülkemiz Yunanistan için de hayırlı olacağına inanıyorum" dedi.

Ahmetoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra izleyeceğimiz yol, Yunanistan'ın AİHM'nin bu kararına uyması ve İskeçe Türk Birliği'nin kapatılması öncesi yasal konumuna yeniden dönmesini sağlamak yönünde olacaktır. Bu konuda yasal çerçeve içerisinde atacağımız adımların neler olacağına yine hukukçu arkadaşlarımızla birlikte karar vereceğiz."

 

Davanın geçmişi

AİHM, İskeçe Türk Birliği'nin Yunanistan aleyhinde açtığı davada, Yunanistan'ın Türk azınlığa ait dernekleri kapatma kararıyla "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) örgütlenme hakkıyla ilgili 11'inci maddesini ihlal ettiğine" hükmetmişti.

Batı Trakya'da 1927'de kurulan ancak 1986'da İskeçe Valiliği'nin "Batı Trakya'da Türk bulunmadığı" iddiasıyla açtığı dava sonucunda hakkında kapatma kararı alınan İskeçe Türk Birliği, yaklaşık 20 yıl süren iç hukuk mücadelesinin aleyhine sonuçlanmasının ardından 2005 yılında davayı AİHM'e taşımıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler