Gürcistan'da ayrılıkçı bölgede patlama

Gürcistan'da Rus güçlerinin çekildiği güzergah üzerinde patlamalar meydana geldi. Gece ssatlerinde meydana gelen 5 ayrı patlamada bir okul binası ve bir çocuk bahçesi zarar gördü. Gürcistan'ın bölgedeki valisi Zaza Goroziya ve AB gözlemcilerinin olay yerinde incelemelerde bulunduğu ifade edildi.

Yayınlanma: 06.10.2008 - 14:55
Abone Ol google-news

Rus güçlerinin Gürcistan topraklarından çekilme işlemleri sırasında kullandığı güzergah üzerinde patlamalar meydana geldi.

Gürcistan'ın, bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın sınırındaki Tsalanciha kentinin Pahulani köyünde dün gece 5 ayrı patlamanın meydana geldiği, olayda bir okul binası ve bir çocuk bahçesinin zarar gördüğü bildirildi.

Polis, patlamalardan önce bölgenin Abhaz güçleri tarafından ağır silahlarla ateşe tutulduğunu bildirdi. Gürcistan'ın bölgedeki valisi Zaza Goroziya ve AB gözlemcilerinin olay yerinde incelemelerde bulunduğu ifade edildi.

Abhaz yönetiminin Gali bölge temsilcisi Ruslan Kişmaria, Tsalanciha'da meydana gelen olaylarla ilgilerinin olmadığını belirterek, bölgede Gürcistan İçişleri Bakanlığına bağlı özel kuvvetlerin bulunduğunu söyledi. Kişmaria, Gürcü özel kuvvetlerini ''kışkırtıcı'' eylemlerde bulunmakla suçlayarak, bu güçlerin aynı zamanda kendi aralarında çatışmaya girdiğini, Abhazya'nın Gürcü topraklarında olup bitenlerle hiçbir ilgisinin olmadığını ifade etti.

Öte yandan, Abhaz Apsin-Press ajansı, Gali kentindeki Gümrük görevlisi Muhnan Aşuba'nın bölgede çıkan olaylar sırasında öldüğünü duyurdu. Abhaz güçlerinin komutanı Laurens Kağanian, Aşuba'nın sınır köyü Nabakav'da çıkan olaylarda yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Gürcistan'dan bağımsızlık ilan eden bir diğer ayrılıkçı bölge Güney Osetya'nın Nikozi köyünde çıkan silahlı çatışmada, inşaat işçisi bir Rus vatandaşının öldüğü bildirildi.

 

Rus güçlerinin çekilme süresi uzayabilir

Bu arada, Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoeti, yaptığı açıklamada, Güney Osetya ve Abhazya'nın yakınındaki güvenlik bölgesinde bulunan Rus güçlerinin çekilme sürelerinin uzayabileceğini belirtti.

Tshinvali'de meydana gelen ve 7 Rus askerinin ölümüne neden olan olay yüzünden Rus güçlerinin çekilme takvimini geciktirebileceğini belirten Kokoeti, ''Bölgede son günlerde meydana gelen patlamalardan Gürcü özel kuvvetlerinin sorumlu olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı açıklamasında ise bu tür ''kışkırtıcı eylemlerin'' Rus istihbarat güçleri tarafından hayata geçirildiği, bununla Rus güçlerinin Gürcü topraklarında kalıcı olmasına çalışıldığı ileri sürüldü.

Rus güçleri, AB gözlemcilerinin denetiminde Güney Osetya ve Abhazya'nın bitişiğindeki güvenlik bölgesinde oluşturdukları kontrol noktalarını hafta sonu kapatmaya başlamıştı.
Gürcistan'ın Avrupa'ya uyum sürecinden sorumlu Devlet Bakanı Giorgi Baramidze, Gürcü topraklarında ekim başında göreve başlayan AB gözlemcilerinin birkaç ay içinde Abhazya ve Güney Osetya'daki sorunlu bölgeye girebileceğini kaydetti.

Baramidze ayrıca, Güney Osetya ve Abhazya'da görevli Rus barış güçlerinin AB gözlemcileriyle değiştirilmesi konusunun da AB nezdinde müzakere edilmesine başlanacağını ifade etti.

AB gözlemcileri, Rus güçlerinin Gürcü topraklarından çekilme işlemlerini izliyor, ancak Rusya, AB'nin Güney Osetya ve Abhazya içlerinde gözlemci bulundurması fikrine sıcak bakmıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler