Güvenlik Konseyi için "seçim yarışı"

Türkiye'nin de aday olduğu, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan beş üyeliğine ilişkin seçim süreci, 16 Ekim'de Genel Kurul'da başlıyor. Batı Avrupa ülkelerine ayrılan iki üyelikten biri için yarışan Türkiye, çabalarını hızlandırdı. Dışişleri Bakanı Babacan, seçimin başlamasından birkaç gün önce New York'a gidecek.

Yayınlanma: 07.10.2008 - 07:36
Abone Ol google-news

Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyeliklerinden biri için son bir yıl yaptığı çok yoğun girişimlerin sonucu, önümüzdeki birkaç haftada ortaya çıkacak. Güvenlik Konseyi’nin yenilecek üyelikleri için seçim süresi, 16 Ekim’de Genel Kurul’da başlayacak.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın seçimin başlamasından birkaç gün önce New York’a gideceği öğrenildi. BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi olmayan üyeliğine ilişkin seçim süresi, BM Genel Kurulu’nda 16 Ekim’de başlayacak. Seçimler sırasında 2009-2010 dönemini kapsayacak biçimde, Afrika, Asya ve Latin Amerika grupları için birer, Batı Avrupa ve Diğerleri grubu için ise iki üyelik için seçim yapılacak. Batı Avrupa ve Diğerleri grubunun yenilenecek iki üyeliği için Türkiye, yanısıra, Avusturya ve İzlanda adaylığını koydu.

Ankara, Türkiye’nin adaylığı için destek sağlama çabalarını özellikle son bir yıl iyice yoğunlaştırdı. Bu amaçla da, Afrika, Asya, Pasifik ve Latin Amerika ülkelerine yönelik açılımlar gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanlığı ve başta New York’taki Daimi Temsilciliği olmak üzere, yurt dışındaki Türk Büyükelçiliklerinin çalışmalarının yanısıra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan, yabancı muhataplarıyla tüm görüşmelerinde Türkiye’nin adaylığı için destek istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler