CHP'de adaylar Baykal'ı bekliyor

Deniz Baykal'ın istifasının ardından 22-23 Mayıs'ta yapılacak kurultayda aday olmak isteyenler, CHP'nin eski Genel Başkanı'nın kesin tavrını bekliyor.

Yayınlanma: 12.05.2010 - 12:14
Abone Ol google-news

Deniz Baykal' istifası ile şu ana kadar ikili ve üçlü yürütülen adaylık kulislerinin hafta sonunda gruplar halinde toplantılar şekline dönüşmesi bekleniyor. Yapılacak toplantılar sonrasında da hafta başında Baykal'ın kesin tavrına göre adayların çıkacağı ifade ediliyor.


Baykal mitingi

Baykal, CHP'nin geleceğini yeni bir kadronun üstlenmesi gerektiğini belirtse de yakın çevresi farklı düşünüyor. Baykal'ın geri dönmesi için yürütülen çalışmaya göre ilk etapta imza kampanyası başlatıldı. Buna göre kurultayda Baykal'ın aday olması için 1252 delegeden imza toplanacak. Baykal kurultayda aday olmayacak, ama partililer onu aday gösterecek. CHP Tüzüğü'ne göre kurultayda aday olmak için 245 kişinin imzası gerekiyor. Baykal'ı aday gösterecek partililer de 1252 delegenin büyük bir bölümünden imza toplayacak. Delegelerin büyük bir bölümünden imza gelmesi halinde Baykal'ın buna sessiz kalamayacağı ifade ediliyor.

Bu arada Baykal'ın tekrar aday olması için Cumartesi günü yaklaşık 15 bin kişinin katılacağı "Baykal geri dön" mitingi planlanıyor.


Üç isim öne çıkıyor

CHP kulislerinde, Baykal'ın geri dönmemesi halinde tam anlamıyla bir aday enflasyonu yaşanacağı ve 15'e kadar ismin aday olabileceği belirtiliyor. Kulislerde adaylık yarışında ise; Grup Başkanvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ile Hakkı Suha Okay, Samsun Milletvekili Haluk Koç, İstanbul Milletvekili Ali Topuz, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Hikmet Çetin, Umut Oran, Süheyl Batum'un adı geçiyor.

Ancak, CHP kulislerinde yarışın Grup Başkanvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu, Hakkı Suha Okay ile Samsun Milletvekili Haluk Koç arasıda geçeceği belirtiliyor.


Kılıçdaroğlu'na karşı Okay

CHP kulislerine göre Baykal'ın aday olmaması halinde yarışın Kılıçdaroğlu, Okay ve Koç'un arasında geçmesi bekleniyor. Genel Sekreter Önder Sav'ın destek verdiği Hakkı Suha Okay'a milletvekillerinden küçümsenmeyecek oranda destek geleceği ifade ediliyor.

Milletvekillerinin yarısının da Kılıçdaroğlu'nun arkasında duracağı ifade edilirken, Haluk Koç'a da bir grup milletvekillinin destek vereceği kulislerde konuşuluyor.

CHP kulislerinde Baykal'ın aday olmaması halinde hiçbir adayın ilk turda seçilemeyeceği tahminleri yürütülüyor. Sonucun ikinci tura kalacağı ve adayların anlaşma yoluna gidebileceği belirtiliyor.


Hafta başı adaylar çıkacak

Baykal'ın geri dönmemesi halinde adayların hafta başı itibarıyla ortaya çıkması bekleniyor. Baykal'ın istifası ile "fırsatçı değiliz" diyerek sessiz yürütülen adaylık kulislerinin de hafta başı itibarıyla su yüzüne çıkacağı vurgulanıyor. Parti içindeki bir kanat, Deniz Baykal'ın aday olmaması halinde Kılıçdaroğlu ile Koç'un kurultayda ortak hareket etmesi gerektiğini de ifade ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler