'Geçmişteki krizden ders çıkardık'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; Küresel krizle ilgili gelişmeleri değerlendiren Başbakan Erdoğan, geçmişteki krizlerden ders çıkarıldığını ve korkulacak bir şey olmadığını söyledi. Erdoğan, dövizdeki yükselişin endişe verici bir boyutta olmadığını da vurguladı.

Yayınlanma: 08.10.2008 - 12:50
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan, küresel krizle bağlantılı olarak piyasalarda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

 

Küresel kriz

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, ''Ekonomideki küresel dalgalanma sürüyor. AB'yi de etkilemiş durumda. Türkiye'de de bugün piyasalar hareketli. Dolarda bir yükseliş var. Borsada düşüş var. Bir önlem sözkonusu olacak mı?'' sorusuna şu karşılığı verdi:

''Kur konusunda sürekli olarak söylenen ve özellikle dövizin fiyat olarak düşük olduğu bazında söylenen sözler vardı. Şu anda dalgalı kur rejimi içerisinde doların yükselmiş olması bizim için endişe verici bir oranda değil, böyle bir şey sözkonusu değil. Piyasalara gelince, piyasalarla ilgili zaten böyle bir etkilenmenin olacağı görünen bir gerçekti. Fakat bunun gelip geçici olduğu inancı bende mevcut. Nitekim arkadaşlarımızı şu anda finans sektörüyle sürekli görüşme halindeler. Bu konuda dünyayla irtibatlar devam ediyor.''

 

IMF ile görüşmeler

Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in Merkez Bankası ve Hazine yetkilileri ile ABD'ye gittiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir dizi toplantılara katılacaklar. Bu toplantılardan sonra dönüp durumu yine birlikte değerlendirip atılması gereken adımlar neler ise bu adımları yine atmaya devam edeceğiz. Ama bu bir süreçtir. Öyle henüz bizim finans sektöründe, bankacılık sisteminde 2000'li yılların krizlerinden alınan dersler bizi gerek Avrupa'da gerekse ABD'de olduğu gibi oradaki neticelerin bizde görülmeyeceği söyledik ve şu anda da nitekim böyle bir durumdayız. Böyle bir durumda hamdolsun anlatıldığı gibi, korkulduğu gibi bir şey sözkonusu değil ama bakın şimdi ABD'de piyasaya sürülen, pompalanan para noktasında Almanya'da bir adım atıldı. Finans sektörüyle alakalı, bugün İngiltere'de de böyle bir adım atıldı. Burada demek ki bazı şeyler ders alınmamıştı. Bundan dolayı da böyle bir sıkıntı bu ülkelerde yaşandı ve onun içinde bu adımlar atıldı. Ama bizde şu anda böyle bir sıkıntı söz konusu değil. Ve tespitlerimiz de özellikle BDDK noktasında söylüyorum. Böyle bir şeyi bizlere göstermiyor. Bundan dolayı ben de siz basın mensuplarına teşekkür ediyorum. ''

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler