Myron Romanul Türkiye'de

9. Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin açılış konserinde Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nı yöneten Amerikalı Orkestra şefi Myron Romanul, sıcak davranışlarıyla seyircinin ilgi odağı oldu.

Yayınlanma: 22.05.2010 - 07:02
Abone Ol google-news

Festival kapsamında Mersin'e gelen Romanul, İdil Biret'le de aynı sahneyi paylaştı. Konserin ardından soruları yanıtlayan Romanul, daha önce ''Uyuyan Güzel'' balesinin uyarlaması için Ankara'da bulunduğunu söyledi.

Mersinli müzikseverlerle ilk kez bir araya geldiğini anlatan Romanul, konserden çok etkilendiğini, seyircinin coşkusunun kendisine yansıdığını belirtti.

Kentte sanata ve kültürel aktivitelere ilginin yoğun olduğunu gözlemlediğini ifade eden Romanul, ''Burada harika, çok güçlü bir kültür var. Türk izleyicisi muhteşem. Bir şef olarak konserde şunu fark ettim buradaki seyircinin bir ritmi var. Bunu kelimelere dökmek, açıklamak çok zor. İzleyicinin enerjisini hissedebilirsiniz'' dedi.

Romanul, seyircinin orkestra elemanları kadar müziği takip ettiğini, bunun bir sanatçı için ''inanılmaz'' bir duygu olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de yakın zamanda bir programı olmadığını anlatan Romanul, Mersin Uluslararası Müzik Festivali sanat yönetmeni Remzi Buharalı ile çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu, önümüzdeki dönemde yeni projelerde bir araya gelmeyi istediğini söyledi.
 

''İdil Biret müthiş bir yetenek"

Ünlü piyanist İdil Biret'le sahneye ilk kez çıktığını belirten Romanul, ''Kendisini daha önceden tanıyorum ama aynı sahneyi daha önce paylaşmamıştık. Müthiş bir yetenek. Kendisiyle zaman geçirmek, konuşmaktan mutluluk duydum. Güzel bir performans sergiledik. Umuyorum ileride birlikte çalışma fırsatı buluruz'' diye konuştu.
Romanul, ''Klasik müziği gençlere sevdirmek için nasıl bir yol izlenmeli?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

'Türkiye'deki bu tür çalışmalar ne durumda çok fazla bir bilgim yok. Aslında bu dünya çapında bir sorun. Çok fazla türde müzik var. Klasik müziği sevdirmek için erken yaşlarda eğitim gerekiyor. Sorunun çözümü eğitim kısaca. Hatırlıyorum gençken çok fazla tiyatroya, operaya ve konserlere giderdik. Bu tür etkinlikleri takip ederdik. Gençler müzikle uğraşmasa bile dinlemeli, hissetmeli bu çok önemli. Amerika'da ve Almanya'da ne yazık ki okul bütçelerinde kısıtlamalar oluyor ve bazı çalışmalar durduruluyor.

Bu tür çalışmalar gençlerin ruhlarını geliştirmesinde çok etkili. Boston'da bir pubda Beatles'ın şarkılarını klasik müzik olarak yorumluyorlar, ünlü bestecilerin eserlerini pop rocka uyarlıyorlar. Bu şekilde genç dinleyiciye ulaşma imkanı ortaya çıkıyor. Gençler dinledikleri müzikten zevk alıp orijinallerini araştırmaya başlıyorlar. Bu da klasik müziği sevdirmek açısından bir yol.''

Müziğin farlı dilden ve dinden insanları bir araya getirdiğine değinen Romanul, Türkiye'nin dee çok zengin kültürel mozaiği olduğunu, bunun müziğin çeşitliliğine de katkı sağladığını söyledi.
 

''Mersin'de bir süre tatil yapacağız"

Mersin'İ çok beğendiğini, halkını çok sıcak bulduğunu ifade eden Romanul, eşiyle bir süre daha kalarak tatil yapacaklarını belirtti.

Konser nedeniyle ilk birkaç günün yoğun geçtiğini ve kenti keşfetme imkanı bulamadığını anlatan Romanul, serbest günlerinde sahilde gezinti yaptıklarını, kenti tanımaya çalıştıklarını kaydetti.

Mersin'de kaldıkları süre içinde çevre ilçeleri de gezmeyi planladıklarını belirten Romanul, konukseverlikleri için festival organizasyonundakilere teşekkür etti.
 

Myron Romanul

Baltimore'da müzisyen bir ailede doğan sanatçı, La Scala ve Metropolitan Opera;daki performanslarıyla tanınan dramatik soprana Stella Roman'ın torunu.

Sahneye ilk kez 7 yaşında Boston Senfoni Orkestrası eşliğinde solo piyanist olanak çıkan ve Haryy Dubbs Memorial ödülünü kazanan Romanul, piyanist ve simbalist olarak Boston Symphony Chamber Players ve Chamber Music Society of Lincoin Center ile konserler verdi.
Eşlik ettiği Scott Joplin'in ''The Red Back Bookk'' (Angel-EMI) albümü, 1973 yılında ''En iyi Klasik Oda Müziği'' dalında Grammy Ödülü'nü kazandı.

1987'den bu yana orkestra şefliğini yaptığı Münih'teki Nationaltheater'da Bayern Devlet Opera ve Balesi ile önemli performanslarda sahne alan sanatçı, yeni kurulan Massachusetts Senfoni Orkestrası'nın sürekli orkestra şefliğini yapıyor.

Sanatçı, operadan, baleden müzikallere ve büyük müzik gruplarına kadar uzanan geniş bir performans deneyimine sahip.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler