Genelkurmay'dan bilgilendirme toplantısı

Genelkurmay, yurt içinde eylem hazırlığındaki terör örgütünün Irak'ın kuzeyinden hududa girmek üzereyken dün akşam saatlerinde ateş altına alınarak etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Tuğgeneral Metin Gürak da 15 şehit verilen terör örgütü saldırısının, Aktütün Karakolu'na değil, bu merkezin 1 kilometre yakınındaki Bayrak Tepe'ye yapıldığını belirtti.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 10:45
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Metin Gürak, Aktütün Karakolu Bayraktepe mevkiine yapılan saldırı gerçekleştiren teröristlerin takibine devam edildiğini belirtti.

Gürak, ''Son olarak yapılan istihbarat takibi üzerine yurt içinde eylem hazırlığı içinde olan büyükçe bir bölücü terör örgütü grubu Irak'ın kuzeyinden huduta girmek üzereyken dün akşam saatlerinde Hava Kuvvetleri ve ateş destek vasıtalarıyla ateş altına alınmış, büyük kısmı etkisiz hale getirilmiştir. Bu faaliyette de her zaman olduğu gibi bölgedeki sivil vatandaşların zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmış ve uygulanmıştı" dedi.

Saldırının oluş şeklinin, basının bir bölümünde doğru anlaşılmasına karşın diğer bölümünde farklı algılandığının görüldüğünü belirten Tuğgeneral Gürak, terör örgütünün saldırısının, Aktütün Karakoluna değil, bu merkezin yaklaşık 1 kilometre batısına emniyet amaçlı olarak çıkarılan Bayrak Tepe'ye olduğunu söyledi.

Tuğgeneral Gürak, şöyle konuştu:

''Aktütün Karakolu (bölük merkezi) konumunun ve binalarının durumunun, verilen zayiatla hiçbir ilgisi yoktur. Bayrak Tepe tutulmaya devam edecektir. Bayrak Tepe'ye, yapılması düşünülen bir inşaat yoktur. Gerek de bulunmamaktadır.
Bir plan dahilinde, Türkiye, Irak ve İran sınırında bulunan öncelikli karakollar yeniden inşa edilmektedir. Bu kapsamda; 2008 yılına kadar 168 karakol binası inşa edilmiştir. Bu yıl ise aralarında Aktütün Karakolu da olmak üzere 13 karakolun inşası devam etmekte olup mali kaynak sorunu yoktur. Diğer 162 adet öncelikli karakolun inşasına ise Maliye Bakanlığının koordinatörlüğünde 2009 yılında başlanacaktır. Öncelikli karakolların inşaları tamamlanmış olacaktır. Önemli güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında hiçbir zaman mali kaynak sorunu olmamıştır.''

Tuğgeneral Metin Gürak, 26 Eylülden bugüne kadar meydana gelen olaylarda toplam 43 teröristin etkisiz hale getirildiğini, çoğu 15 ile 24 yaşları arasındaki 10 teröristin de teslim olduğunu bildirdi. Dönem içerisinde toplam 59 iç güvenlik olayı meydana geldiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, bu olayların yüzde 78'inin (46) güvenlik güçlerinin inisiyatifi ile gerçekleştiğini söyledi. Bu dönemde de teröristlerin mayın ve patlayıcı madde kullandığı olayların yoğunlukta olduğunu vurgulayan Tuğgeneral Gürak, toplam 24 patlayıcı madde olayından 20'sinin (yüzde 83) güvenlik kuvvetleri tarafından yerinde imha edilerek olası zayiatların önlendiğini anlattı.

Tuğgeneral Gürak, aynı dönem içinde, iç güvenlik harekatında 21 askeri personel ve bir gönüllü köy korucusunun şehit olduğunu sözlerine ekledi.

TSK'nın 26 Ekim'den bugüne kadar olan arama-kurtarma faaliyetleri hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, dönem içinde icra edilen 10 arama-kurtarma faaliyetinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca 158 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını, 4 kişinin ölü olarak bulunduğunu bildirdi.

Medyadan, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ilişkin haberlerin doğru şekilde aktarılmasında daha hassas davranmalarını beklediklerini belirten Tuğgeneral, iç güvenlik birimlerine ve TSK'nin yurt dışında icra ettiği ''Barış Destekleme Harekatı'' bölgelerine ve çeşitli TSK birliklerine basın turları yapılacağını bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler