Karaman'da Türkçe müzesi

Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) tarafından ''Türk dünyasının daimi dil ve kültür başkenti'' ilan edilen Karaman'da, yurt içi ve dışındaki bütün Türkçe eserlerin sergileneceği Türkçe Müzesi ve Türkçe İhtisas Kütüphanesi, 21 Haziran'da Türk Dil Bayramı'nda açılacak.

Yayınlanma: 07.06.2010 - 07:31
Abone Ol google-news

Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Karaman Belediyesi olarak daha önce açıkladıkları Türkçe İhtisas Kütüphanesi ve Türkçe Müzesi için çalışmaların hız kazandığını söyledi.

Türk Dil Bayramı'nın 21 Haziran'da başlayacak kutlamalarında kütüphane ve müze açılışı yapacaklarını ifade eden Uğurlu, ''Bugün dünyada 250 milyon, başka bir iddiaya göre de 400 milyon insanın konuştuğu, konuşurken de insanların gönüllerinde çiçekler açtıran Türkçenin başkenti gerçek anlamda Karaman'dır'' dedi.

Uğurlu, Türkçe'nin en güzel Karaman'da konuşulduğunu dile getirerek, bu bağlamda Karaman'ın ''Türkçe'nin başkenti'' sıfatını daha iyi taşıması için projeler ürettiklerini anlattı.
Türkçe İhtisas Kütüphanesi ve Türkçe Müzesi'nin Karaman için geç kalınmış projeler olduğunu vurgulayan Uğurlu, ''Biz Türkçe ile alakalı şimdiye kadar yapılmış ne kadar eser varsa, ulaşabildiklerimizin orijinalini, ulaşamadıklarımızı da dijital ortamda tamamen toplayıp Türkçe'nin araştırma merkezini oluşturacağız. Türkçe basılan bütün eserler, orijinal, tıpkı basım, fotokopi gibi metotlarla müzede sergilenecek'' diye konuştu.
Aktekke Camisi ile Kale arasında Türkçe Müzesi ve Kütüphane için çok güzel bir yer planladıklarını anlatan Uğurlu, müze ve kütüphane için geçici bir süre Piri Reis Kültür Merkezi'nin üst katında yaklaşık bin metrekarelik yerde faaliyet göstereceklerini bildirdi.
 

Türkçe Müzesi Türk Dil Bayramı'nda açılacak

Uğurlu, Türkiye ve dünya üniversitelerinde Türkçe ile yazılmış bütün eserleri ve Türkçe adına yapılmış bütün yüksek lisans ve doktora tezlerini Türkçe İhtisas Kütüphanesinde toplayacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Yazma eserlerle alakalı hem bibliyografya çalışması hem de eser toplama çalışması yapacağız. Bir bakıma eşsiz bir koleksiyon oluşturacağız. Bütün üniversitelere ve kaynaklara ulaşabileceğimiz her yere teker teker mektuplar yazdık. Telefon görüşmeleri yaptık. Bu vesileyle oralardan kitaplar, eserler gelmeye başladı. Ayrıca Türkiye'de kamusal olarak Türkçe adına yayın yapan kurumlar var. Onlardan önemli ölçüde kitaplar geldi, gelmeye de devam ediyor. Kütüphanemizin iç düzenlemesi devam ediyor. Malzemeler geldi. Bu yaşayan ve devamlı kendini geliştiren bir proje. 'Biz yaptık oldu ve sona erdi' demek mümkün değil. Bu yıllarla birlikte organik olarak büyüyecek, çoğalacak zaman zaman farklı renkler bu kütüphaneye katılacak. Çok iddialı bir proje. Büyük kaynak gerektiren bir proje. Karaman'a ve Türk dünyasına sunulan bir hizmet olacak.''

Bu projenin dünyada bir ilk olduğunu belirten Uğurlu, Türkçe İhtisas Kütüphanesi ve Türkçe Müzesi'nin 21 haziranda kutlanan Türk Dil Bayramı'nın ikinci ayağında açılacağını söyledi.
Uğurlu, Türkçe adına yayınlar yapan, araştırmalar yapan bazı kamu ve özel kuruluşlar olduğunu dile getirerek, ''Fakat onların hiçbiri böyle büyük bir koleksiyon için harekete geçmeyi düşünmedi, düşünemedi. Karaman bunu tabi bir misyon olarak kabul etti. Bu proje Karaman'ın yapması gereken bir hareketti. Bu eser geliştikçe, büyüdükçe Karaman'ın kültürel kimliğine çok büyük katkılar sağlayacaktır. Biliyorsunuz Karaman geçen yıl TÜRKSOY tarafından 'Türk dünyasının daimi dil ve kültür başkenti' ilan edilmişti. Karaman bu unvanını kentte bu çalışmalarla sağlamlaştıracak'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler