Anayasa paketi iptal başvurusu yarın incelenecek

Anayasa Mahkemesi, "5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılması hakkında kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına" ilişkin ilk incelemeye yarın davam edecek.

Yayınlanma: 07.06.2010 - 08:25
Abone Ol google-news

Yüksek Mahkeme, 3 Haziran Perşembe günkü gündem toplantısında 111 milletvekilinin başvurusuyla yapılan iptal davasının ilk incelemesini yapmıştı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yapılan ilk incelemede "küçük bir konuda" araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ilk incelemenin 8 Haziran 2010 Salı günü devam edeceğini bildirmişti.
Mahkeme, yarınki gündem toplantısında dosyada eksiklik bulunmadığına karar verirse, davayı daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşmek üzere karara bağlayacak. Yüksek Mahkeme'nin, yürürlüğün durdurulması istemi hakkında öncelikli olarak karar vermesi bekleniyor.


Davanın seyri

Anayasa Mahkemesine iptal ve yürürlüğün durdurulması başvurusunu, 97 CHP milletvekilinin yanı sıra 7 bağımsız, 6 DSP'li ve 1 DP'li de dilekçeye imza koymuştu.

CHP milletvekilleri dışında, DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, Balıkesir Bağımsız Milletvekili Hüseyin Pazarcı, İzmir Bağımsız Milletvekili Harun Öztürk, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Tan, Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı, Manisa Bağımsız Milletvekili Erdoğan Yetenç, DSP İstanbul Milletvekilleri Ayşe Jale Ağırbaş, Hüseyin Mert, Süleyman Yağız, Hasan Macit, DSP Adana Milletvekili Mustafa Vural, DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi'nin de imzaları yer alıyor.


Başvuru dilekçesi

CHP'nin 111 imza ile Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda Anayasa değişikliğinin, Anayasa'nın 2, 4, 87 ve 175'nci maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle tüm maddelerinin iptali istendi. İptal başvurusunun gerekçesinde, değişiklik teklifinin, "teklif görünümü verilmiş bir kanun tasarısı" olduğu vurgulanırken Başbakan Erdoğan'ın üç kez grup toplantısı yaptığı ve milletvekillerine "Ya tarih yazarsınız ya tarih bizi siler" şeklindeki ifadesine de yer verildi. Gerekçede, "Anayasa değişikliğinin bir tasarı niteliğini taşımasına rağmen, teklif görünümü verilmeye çalışılarak önerilmesi, kamunun hukuka güven duygusunu da sarsmıştır. Bu da hukuk devleti ile bağdaşmaz" denildi.

Gerekçede, Meclis Genel Kurulu'ndaki 1 ve 2'nci tur oylamalarında oy gizliliğine uyulmadığı belirtilerek "Oy gizliliğinin ihlal edilmiş olması ise, oyun geçerliliğini ortadan kaldıran bir durumdur" görüşü dile getirildi.

Gerekçede ayrıca, yapılan değişiklikle HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yürütmenin etki ve baskılarına açık hale getirildiği vurgulanarak "Artık yargı, hukuki sınırlarına sığamayan AKP için bir engel oluşturmaktan çıkacak, kapatılma davaları ve yüce divan yargılamaları korku yaratmaktan uzaklaşacaktır" görüşüne yer verildi.

Gerekçede, "Anayasa Mahkemesi'nce tüm hükümlerinin iptal edilme olasılığı" bulunan Anayasa değişikliği için referandum sandıklarının kurulmasının sonradan giderilemeyecek bir zarar olduğu savunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler