SBS'de "yabancı dil" karışıklığı

İlköğretim 8. sınıflar için 5 Haziran'da yapılan Seviye Belirleme Sınavı'nda, önceki yılların aksine her dil için farklı cevap anahtarının kullanılmasına tepkiler büyüyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın önceden bildirmeden söz konusu değişikliği yaptığı öne sürülürken, uygulamanın öğrencileri başarısızlığa ittiği kaydediliyor.

Yayınlanma: 07.06.2010 - 09:25
Abone Ol google-news

İlköğretim 8. sınıflar için 5 Haziran'da yapılan SBS'de 1 milyon 18 bin aday yarıştı. Bu yılki sınavda, soruların belirleyiciliğinin az olması nedeniyle yüzlerce birinci çıkması beklenirken, yabancı dil cevap anahtarında yaşanan karışıklık ise öğrenciler ve velilerin tepkisini çekti.

İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu-Okul Aile Birliği Başkanı Hülya Reisyan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın son iki yıldır, SBS'de dört yabancı dil sorularına tek cevap anahtarı uygulamasından vazgeçip, bunları okullara, velilere, sınav gözetmenlerine bildirmeden bu uygulamayı değiştirdiğini savundu.

Gelecekleri için ter döken başarılı öğrencilerin kendilerini bir anda başarısız duruma düşme tehlikesi içinde bulduklarını ifade eden Reisyan şöyle devam etti:
"Türkiye'nin en iyi okullarında okuyan birden fazla yabancı dil öğrenen çocuklarımız, tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi, yabancı dil soruları için tek cevap anahtarı olduğunu düşünerek, istedikleri yabancı dil sorularına bakarak cevaplama veya karma yöntemle cevaplama yöntemini seçmişlerdir. Ancak sınav sonunda bakanlık cevapları web sitesinde açıklayınca tek cevap anahtarı olduğu ve her dil cevap anahtarının farklı olduğu anlaşılınca yetenekleri öğrencilerimizin başarısızlığı haline dönüşmüştür. Birinci sorunun cevabı, her zaman hangi yabancı dil olursa olsun (a) şıkıysa (a) şıkkıydı. Böylece öğrenciler anladığı dildeki soruyu yanıtlıyorlardı. Ama bu yılki cevap anahtarında, her dil için farklı cevap anahtarının kullanıldığından İngilizcedeki (a) olabiliyor, Fransızcadaki (b) şıkkı olabiliyor. Birkaç dille eğitim yapan okullar için bu büyük haksızlık. Biz veliler ve öğrenciler mağdur olmuş durumdayız. Bakanlığın sınavdan bir gün sonra SBS sınavına girecek 7. sınıflar için TRT 1'de duyuruda bulunması da, 8. sınıf öğrencilerinin büyük bir haksızlığa muhatap olduğunu resmen tescil etmiştir."

Veliler, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bir an önce bu durumun düzeltimesi için bir yol bulmasını istediklerini belirttiler


MEB açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığı, Seviye Belirleme Sınavları'nda (SBS), öğrenim gördüğü dilden başka dilde test sorularını cevaplandıran öğrencilerin velilerinin, Bakanlığın Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne durumlarını bildirir dilekçelerini 11 Haziran Cuma günü mesai bitimine kadar iletmeleri halinde değerlendirme işleminin bir defaya mahsus dilekçede belirtilen yabancı dile göre yapılacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, SBS'de, öğrenim gördüğü dilden başka dilde test sorularını cevaplandıran öğrencilere ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi SBS'de bazı öğrencilerin e-Okul sistemine işlenmiş olan dilden başka bir dile ait testleri işaretledikleri tespit edilmiş ve bu sebeple de mağdur duruma düştükleri yönünde yazılı ve görsel basında çeşitli haberler yer almıştır" denilerek şöyle devam edildi:

"e-Başvuru Kılavuzu, sınav başvurularında önce yayına konmuş olup, başvuru esaslarını ve sınav uygulamalarını ihtiva etmektedir. Yönetici, öğretmen ve velilerimizin kılavuzu mutlaka okumaları ve öğrencilerimizi buna göre yönlendirmeleri genelge ve duyurularla da anımsatılmıştır.

Buna rağmen farkı bir yabancı dile ait cevapları işaretleyen öğrencilerin velilerinin, Bakanlığımız Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne ait 0312 223 87 36, 0312 223 22 26 veya 0312 4499 42 04 numaralı fakslara durumlarını bildirir dilekçelerini 11 Haziran Cuma günü mesai bitimine kadar iletmeleri halinde değerlendirme işlemi bir defaya mahsus dilekçede belirtilen yabancı dile göre yapılacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler