Fener savcısına by-pass

Almanya'nın Deniz Feneri zanlılarını Türkiye'de sorgulama talebinin Ankara'da Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturma yürüten savcılar tarafından reddedilmediği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 07.06.2010 - 11:43
Abone Ol google-news

Adalet Bakanlığı aracılığıyla Frankfurt Savcılığı’na gönderilen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ret yazısında Türkiye’deki soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Savcısı Nadi Türkaslan ve ekibinde yer alan iki savcının isimleri yer almıyor. Almanya sorgulama talebinin reddedilmesinden sonra Türkaslan’ın Deniz Feneri zanlılarını Almanya’da sorgulamak istemesine bugüne kadar olumlu yanıt vermedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Alman makamlarının Türkiyeye gelerek, Deniz Feneri davasıyla ilgili eski RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karamanı sorgulama talebine izin verilmemesinden bakanlık olarak kendilerinin değil, Ankara Başsavcılığının sorumlu olduğunu açıklayarak gözlerin Ankara’daki Adalet Sarayı’na çevrilmesine yol açtı. Bu süreçte “Deniz Feneri savcısını teğet geçenbir gelişmenin yaşandığı ortaya çıktı. Frankfurt Savcısı Kertsin Lotz, Başkomiser Alexander Böhm ve Adliye Müfettişi Tanja Jakobun,Türkiyede yapılacak hukuki işlemlere dahil edilmesi, hazırlanan soru kataloğundan, zanlılara ve şahitlere soru sormalarına izin verilmesi talebiDeniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmayı yürüten ekip tarafından değil de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevlendirdiği iki isim tarafından kabul görmedi. Adalet Bakanlığı aracılığıyla Almanya’ya iletilen yanıtta yer alan isimler Frankfurt Savcılığı’nın da dikkatini çekti.

Almanya’nın talebinin reddedilmesinden sonra Deniz Feneri e.V.’nin Türkiye bağlantılarına ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Türkaslan da Almanyada halen tutuklu bulunan Euro 7 Genel Müdürü Mehmet Gürhan ve diğer zanlıları Frankfurt’a giderek bizzat sorgulamak için adli yardım talebinde bulundu. Türkaslanın bu talebine Alman adli makamlarınca bugüne kadar olumlu bir yanıt verilmedi.

Soruşturma savcısı atlandı

Almanya’nın Türkiye’deki zanlıları sorgulama talebinin Ankara’da Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmayı yürüten savcılar tarafından değil, soruşturmayla ilgisi olmayan iki savcı tarafından reddedildiği ortaya çıktı. Gönderilen ret yazısında soruşturmayı yürüten Savcı Nadi Türkaslan ve ekibinde yer alan iki savcının isimleri bulunmuyor.

Almanların dikkatini çekti “Zanlılara ve şahitlere soru sorulmasına izin vermeyen” isimler Almanya’daki soruşturmayı yürüten Frankfurt Savcısı Lotz ve Başkomiser Böhm’ün de dikkatini çekti. Alman makamlarının isteminin reddedilmesinin ardından Türkaslan’ın Frankfurt’ta sorgulama yapma istemine de olumlu yanıt alınamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler