Erdoğan'ın sözleri AB'de tepki çekti

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de vatandaş olmayan 100 bin Ermeni'nin ülkelerine gönderilmesi olasılığına ilişkin sözlerinin Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi hedefine yardımcı olmadığını bildirdi.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 07:41
Abone Ol google-news

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın BBC Türkçe Servisi ile yaptığı bir söyleşide dile getirdiği, "Ülkemde, 170 bin Ermeni var; bunların 70 bini benim vatandaşımdır. Ama yüz binini biz ülkemizde şu anda idare ediyoruz. E ne yapacağım ben yarın, gerekirse bu yüz binine hadi siz de memleketinize diyeceğim, bunu yapacağım" şeklindeki ifadeyle ilgili soru önergesini yanıtladı.

Avrupa Parlamentosu'nda konuya ilişkin verilen üç soru önergesinde, Başbakan Erdoğan'ın ABD ve İsveç parlamentolarında alınan kararlar sonrasında böyle bir ifade kullandığını hatırlatılarak, "Komisyon Türk Hükümetinin böyle bir öç alma hareketinden haberdar mıdır? Komisyon bu konuda Türk Hükümetiyle bir temas kurdu mu? Kurduysa sonuçları ne oldu? Bu olay Türkiye'yle devam eden katılım müzakerelerini nasıl etkileyecek" sorularına yer verilmişti.
 

Komisyon yanıtı

AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise önergeye verdiği yanıtta, "Sayın Üye'nin bahsettiği türde açıklamalar Ermeni-Türk ilişkilerinin normalleştirilmesi hedefine yardımcı olmamaktadır. Ancak fiili uygulamaya gelince, Komisyon bu açıklamaların herhangi bir şekilde uygulandığını gösterecek bir eylemden haberdar değildir" dedi.

Avrupa Komisyonu'nun kendi açısından, Ermenistan'ın yanı sıra Türkiye'yi de, özellikle iki taraflı protokollerin ön koşulsuz ve makul bir süre içinde onaylanması söz konusu olduğunda, ikili ilişkilerin iyileştirilmesi çabalarına güçlü biçimde desteklemeyi sürdürdüğünü belirten Füle, "Türkiye'nin AB üyeliğinin ön koşulu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarının ilgili hükümleri gereği insan hakları ve azınlıklara saygı göstermesi dâhil, Kopenhag siyasi kriterleriyle tam uyumdur. Komisyon aday ülkelerdeki durumu izlemekte ve gelişmeleri yıllık ilerleme raporunda değerlendirmektedir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler