'Madımak müze olana dek'

Alevi örgütleri, katliamın 17. yılında karanlık noktaların ortaya çıkarılması için Sıvas'ta buluşacak.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 07:53
Abone Ol google-news

Sıvas’ta 35 kişinin yakılarak öldürüldüğü Madımak katliamının 17. yılında Madımak Oteli müze olana kadar 2 Temmuz’da Sivas’taki etkinliklerin devam edeceği vurgulandı. 3 Temmuz’da da çoğu Alevi 57 yurttaşın ölümü, yüzlerce yurttaşın da yaralanmasıyla sonuçlanan Çorum katliamının 30. yılında anma töreni yapılacak.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Merkezi, Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel merkezinden yapılan ortak açıklamada Madımak Oteli müze olana kadar Sıvas’taki etkinliklerin süreceği belirtildi. Açıklamada, Sıvas katliamının “devletin ve güvenlik güçlerinin gözetiminde” yaşandığına dikkat çekildi. Katliamın sadece Alevilerin sorunu olmadığı vurgulanırken, Türkiye’nin bu utançtan temizlenmesi için “Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi, katliamın karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesi” istemleri bir kez daha yinelendi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Vereceğiniz desteğin, farklı kültürlerin ve inançların bir arada yaşayabileceği bir Türkiye özleminin gerçekleşmesine katkı sunacağını, Madımak katliamını unutturmak isteyen çevrelere etkili bir cevap olacağına inanıyoruz.”

 

‘Çorum, kardeşlik şehri’

ABF Başkanı Ali Balkız da, Çorum Alevi Kültür Merkezi’ni ziyaret etti. Balkız, AKM Başkanı Nurettin Aksoy ve yöneticilerle görüşerek Çorum katliamını anma programı hakkında bilgi aldı. Balkız, “Çorum, barış şehri, kardeşlik şehri olsun şiarıyla etkinlikler düzenlenecek. O gün barış şarkıları söyleyeceğiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler