CHP'li Kart'tan Başbakan'a uyarı

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 09:26
Abone Ol google-news

İhlas Holding bünyesinde faaliyet gösteren İhlas Finans Kurumu'nun sayıları 100 bine yaklaşan hak sahiplerine 500 milyon doların üstündeki borcunu ödemediğini belirten CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Borcun ödenmesi savsaklanmakta ve sürüncemede bırakılmaktadır" dedi. Kart, şöyle dedi: "2002 seçimleri öncesinde Enver Ören'e, 'Sizin Ahiretiniz yok mu, siz de Allah korkusu yok mu?' diyen Başbakan'ın, 2002 seçimlerinden sonra bu grubu himayesine aldığı bilinmektedir. Başbakan'ın doğrudan müdahalesiyle, İhlas Finans Kurumu'nun borçlarının, Tasarruf Sigorta Mevduat Fonu tarafından takibi engellenmiştir. Bu yurttaşlarımızın hak ve hukuklarının korunması ve mağduriyetlerinin giderilmesi yönündeki çalışmalarımız, bundan böyle de kararlılıkla sürdürülecektir."

"Hükümet kamu gücünü yolsuzluklar için araç olarak kullanamaz"

İhlas Finans Kurumu mağdurlarının alacakları ödenmeden, bu kurumun hükümet tarafından özel olarak himaye edildiğini belirten Kart, şöyle konuştu:
"İhlas Finans Kurumu mağdurlarının alacakları ödenmez ve bu kurum hükümet tarafından özel olarak himaye edilirken, bu kez İhlas Holding'in, Türkiye Gazetesi yoluyla halka arzı için Sermaye Piyasası Kurumu'ndan vize aldığına dair bilgiler kamuoyuna yansımıştı. Aynı holding bünyesindeki firmalardan birisi yönünden milyon dolarla ifade edilen borç ilişkisi devam ederken, grup bünyesinde bir başka şirketin Sermaye Piyasası Kurumu yoluyla halka arz edilmesi, hiçbir hukuk devletinde kabul edilemez. Hukuk devletlerinde yapılan her suistimalin mutlaka bir yaptırımı vardır. Hükümetler suistimal yapan gruplara sahip çıkamazlar, kamu gücünü bu yolsuzluklar için araç olarak kullanamazlar. Hükümetler, danışıklı ve kanuna karşı hile teşkil eden suç ilişkilerine göz yumamazlar. Buna aykırı davranan hükümetler bunun hesabını hem seçim meydanlarında hem de yasal merciler önünde vermek zorundadırlar."

"Hükümet görevini kötüye kullandı"

Hükümetin, İhlas Holding bünyesindeki Türkiye Gazetesi'nin Sermaye Piyasası Kurumu yoluyla halka arzına zemin yaratmış olmakla görev ve yetkisini açıkça kötüye kullandığını ileri süren Kart, Başbakan'a şu soruları yöneltti: "İhlas Finans Kurumu'nun 100 bine yaklaşan hak sahibine 1 milyar dolara yakın borcu ödenmemiş iken ve bu borcun ödeneceğine dair hiçbir güvence yok iken, aynı grup bünyesindeki bir başka şirketin halka arzına neden göz yumulmaktadır? Bu durum hak sahiplerini mağdur eden ve haksız çıkar sağlayan bir grubun hükümet tarafından da himaye edilmesi anlamına gelmez mi? Bu gerçekler ortada iken Sermaye Piyasası Kurumu, halka arz iznini hangi yasal ve vicdani takdir ile verebilmiştir? Bu durum Sermaye Piyasası Kurumu'nun da, hükümet tarafından baskı altına alındığı ve yönlendirildiği anlamına gelmez mi?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler