Türkiye-Yemen Ortak Komite 5. Dönem Toplantısı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye-Yemen Ortak Komite 5. Dönem Toplantısı'nda yapılan çalışma ve alınan kararların, iki ülke refahına önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 17:41
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dış Ticaret Müsteşarlığındaki Türkiye-Yemen Ortak Komite 5. Dönem Toplantısı ile iki ülke arasında turizm alanında işbirliğini öngören protokolün imza töreninde yaptığı konuşmada, imzalanan protokolün, heyetlerin iki gün süresince yaptıkları yapıcı ve başarılı çalışmaların ortak ürünü olduğunu ifade etti. Heyetler arasında oldukça verimli geçen görüşmeler neticesinde, ekonomi ve ticaret alanında, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine çok önemli katkılar sağlayacak kararlar alındığını belirten Bakan Arınç, ''Hiç şüphesiz ki bugün sonuçlandırdığımız Ortak Komite'nin bu toplantısında yapılan çalışmalar ve alınmış olan kararlar, iki ülke refahına önemli katkı sağlayacaktır'' dedi.

Türkiye ile Yemen arasındaki ticari ilişkilerin son yıllarda istikrarlı bir şekilde geliştiğini anımsatan Arınç, şöyle konuştu: ''Artık küresel krizin ikili ilişkilerimizi etkilediği geçici dönem sona ermiştir. Şimdi yapmamız gereken, ikili işbirliğimizi başta ticari ve ekonomik ilişkiler olmak üzere, her alanda geliştireceğimiz yeni bir dönemi başlatmak ve bu dönemin temel unsurlarını tespit etmek olmalıdır. Bu açıdan, Ortak Komite 5. Dönem Toplantısı bizler için önümüzdeki döneme ilişkin yeni bir yol haritamızı belirlemek açısından büyük önem arz etmekte. Bu toplantı vesilesiyle, başta müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri, yatırımlar ve turizm olmak üzere, özel sektör kuruluşları arasında ve uluslararası alanda işbirliği, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, çifte vergilendirmenin önlenmesi, ihracat alanında teknik işbirliği, finansal işbirliği, standardizasyon, akreditasyon, gümrükler, evkaf ve din işleri, sanayi ve KOBİ'ler, sağlık, enerji, serbest bölgeler, iş gücü ve sosyal güvenlik, tarım ve adalet konuları ele alınmıştır.''

Bakan Arınç, Yemen tarafınca iletilen turizm alanında işbirliği uygulama programının da bu toplantı vesilesiyle imzalandığını bildirdi. Bakan Arınç, enerji alanında ise yenilenebilir enerji, petrol, doğalgaz alanında ikili işbirliği amacıyla bir teknik komitenin ihdas edilerek en kısa zamanda toplantı yapılmasının da kararlaştırıldığını söyledi. Yemen'in talep ettiği, üniversite ve üstü eğitimi ile ilgili burslardaki kontenjan artırımı talebinin memnuniyetle karşılandığını belirten Bakan Arınç, ''Bu çerçevede 2010-2011 eğitim dönemi için lisans düzeyinde burs sayısı 15'e, lisans üstü düzeyinde ise 10'a çıkarılmıştır. İlave olarak ise 2011-2012 eğitim döneminden itibaren lisans düzeyindeki burs sayısının 20'ye çıkarılması öngürülmektedir'' dedi.

Bakan Arınç, gümrük, diyanet ve vakıflar alanında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla taslak projelerin hazırlanarak üzerinde çalışılmasının kararlaştırıldığını belirterek, şunları söyledi: ''Amacımız Türkiye'nin perifisindeki ülkeler ile arasındaki coğrafi ve kültürel yakınlığın getirdiği avantajları, ekonomilerin tamamlayıcı özellikleri ile birleştirmek ve ilişkilerimizi kalıcı ticari ve ekonomik ortaklıklara dönüştürmektir. Bu çerçevede, protokolde yer alan ve ülkelerimizin arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için büyük önem verdiğimiz konuları en kısa sürede hayata geçirmek üzere Türk Hükümeti olarak her türlü gayreti göstereceğimizden emin olabilirsiniz. Bu hedefe karşılıklı çabalarla ulaşabilmemiz için öncelikle ikili ticari ilişkilerimizin yasal alt yapısını oluşturacak temel anlaşmaların yanı sıra ihtiyaç duyulan ve ilişkilerimizi daha da ileri boyutlara taşıyacak olan ekonomik, ticari ve teknik nitelikli anlaşmaları süratle tamamlayarak, yürürlüğe girmelerini sağlamalıyız. Bu konuda her zaman uluslararası arenada destek verdiğimiz dost ve kardeş Yemen Hükümetinin de aynı gayreti sergileyeceğine olan inancımız tamdır.''

Bakan Arınç, Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Yahya El Mütevekkil'i, 14 Haziran'da düzenlenecek ''Ticaret Bakanları Zirvesi'' ile 15 Haziran'da düzenlenecek ''Türkiye-Dünya Dış Ticaret Köprüsü 2010'' programlarına da davet etti. Konuk Bakan Mütevekkil de başta Bakan Arınç olmak üzere iki ülke heyetlerine gösterdikleri gayretlerden dolayı teşekkür etti. Görüşmeler neticesinde çok önemli noktalara gelindiğine değinen Bakan Mütevekkil, ''Özellikle eğitim alanındaki taleplerimize olumlu cevap verdiğiniz için müteşekkiriz. Biz hükümetler olarak iki devlet arasında ekonomi ve ticari ilişkilerin temelini belirlemiş olduk. Temennimiz bu sene bitmeden iki ülke arasında iş konseyi kurulması. Bu konsey iki ülke ilişkilerinin lokomotifi olacaktır'' diye konuştu. Protokoller Bakan Arınç ve Mütevekkil tarafından imzalanırken, iki bakan birbirlerine hediyeler de verdiler.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler