Haaretz: Cüzzamlı devletler listesine gireriz

Haaretz gazetesinin yazarlarından Yoel Marcus, "Hoş geldiniz, Sayın Erdoğan" başlıklı yorumunda, "Kalıcı sınırlara ilişkin bir anlaşma olmazsa, Suriye ile anlaşma olmazsa ve hem Türkiye, hem de Avrupa ile stratejik bağlarımızı restore etmezsek, cüzzamlı devletler listesine dahil edileceğiz" uyarısını yaptı.

Yayınlanma: 09.06.2010 - 11:54
Abone Ol google-news

Haaretz gazetesinin yazarlarından Yoel Marcus, "Hoş geldiniz, Sayın Erdoğan" başlığını kullandığı yorumunda "İsrail, hükümetini yeniden tesis etmek ve Filistinliler ile ciddi müzakereleri başlamaya istekli bir çoğunluğu oluşturmak için Erdoğan'ın Gazze'ye girmesine izin vermeli" dedi. "Erdoğan'ın Gazze'yi ziyaret etmeyi istemesi halinde Hamas ve Gazze'deki tüm halkın adına hoş karşılanması gerektiğini" vurgulayan Marcus "Gazze'ye de abluka uygulayan Mısır ve özellikle, görevlileri Hamas tarafından çatılardan aşağı atılan Filistin Yönetimi'nin böyle bir ziyareti çok istekli karşılayıp karşılamayacağını bilmem. Ama bizler, İsraillilere gelince, artık bu bizim başlıca önceliğimiz değil" diye yazdı.

"Erdoğan, en az Gazze'nin yeniden yapılandırılmasına yardım etse, liderlerini İsrail'e füze atmamaları yönünde ikna etseydi durumu yatıştırmaya ve barış teşvik etmeye yardımcı olurdu" diyen Marcus, İsrail'in sorununu ise, zayıflığı ve ciddi tavizler verme kabiliyetsizliği nedeniyle uluslar arası kamuoyundaki pozisyonun bozulması olarak özetledi.
 

"Zayıf gibi görünen liderler, kurtlara davet çıkartıyor"

Yoel Marcus, filo olayının ve dünyada tetiklediği yaygın tepkilerin, İsrail'in Filistinlilerle ciddi müzakereler içinde olsa meydana gelmeyeceğini belirtirken de "Liderler, zayıf gibi göründüğünde, o zaman bir kuzu sürüsü gibi kurtların saldırılarına davet çıkarıyor" eleştirisinde de bulundu.

Filo oyalında İsrail'in istihbarat konusunda başarısız olduğunu vurgulayan Marcus, "Gazze ablukası hukuki olup olmadığı konusu aynı bir mesele. Ancak, Türk istihbarat örgütlerinden hiç birinin, Mavi Marmara'nın güvertesinde böyle bir terörist grubunun bizim askerlerimizi beklediğini bilmediğine inanmak zordur. Türk hükümetinin ayrıca nasıl böyle şiddetli bir grubun diğer gemilerde değil, sadece bu gemide bulunduğunu da izah etmeli" diye yazdı.

Marcus, İsrail'in kendi hükümetini yeniden tesis etmesi ve Filistinlilerle ciddi görüşmelerin başlatılmasına istekli bir çoğunluğun oluşturması gereğini savunduğu yorumuna son verirken "Kalıcı sınırlarına ilişkin bir anlaşma olmazsa, Suriye ile anlaşma olmazsa ve hem Türkiye, hem de Avrupa ile stratejik bağlarımızı restore etmezsek, cüzzamlı devletler listesine dahil edileceğiz" uyarısını yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler