Türkiye ısrarlı: "İsrail özür dilemeli"

Washington Büyükelçisi Namık Tan, New York Times'de yayımlanan mektubunda "Gazze filosu" baskınına ilişkin olarak masum aktivistlerin öldürülmesi ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türk sivillerin yabancı bir askeri güç tarafından saldırılmasının Türkiye'de "şok" ve "öfke" yarattığını belirtti.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 08:11
Abone Ol google-news

Türkiye, İsrail'in "Gazze filosu"na kanlı baskını nedeniyle özür dilemesi konusunda ısrar ediyor. Washington Büyükelçisi Namık Tan, masum aktivistlerin öldürülmesi ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türk sivillerin yabancı bir askeri güç tarafından saldırılmasının Türkiye'de "şok" ve "öfke" yarattığına işaret ederken, "Trajik ironi, bu saldırı, yemin etmiş bir düşmandan değil, bir dosttan gelmiş olmasıdır" dedi.

Namık Tan, New York Times gazetesince yayımlanan mektubunda "Türkiye, sadece masum aktivistlerin öldürülmesi ve yaralanması değil, aynı zamanda Cumhuriyetimizin 87 yıllık tarihinde ilk defa sivil Türk vatandaşlarına yabancı askeri bir güç tarafından saldırılması nedeniyle şoke oldu ve öfkelidir" ifadelerini kullandı.

"Trajik ironi, bu saldırı, yemin etmiş bir düşman değil, bir dosttan gelmiş olmasıdır" da diyen Tan, bu dostluğun, Türkiye'nin, kurulmasından sonra İsrail'i ilk tanıyan Müslüman ülkesi olmasından beri devam ettiğine dikkat çekti.

Büyükelçi Tan, Türk hükümetinin Gazze filosu'nu başlatmadığını, filoda 32 ülkeden vatandaşlarının bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:

"İsrail ordusunun insani bir konvoya saldırısı, yasa dış ve hiçbir biçimde haklı gösterilemez. İsrail, bu öldürmeler ve uluslararası hukuk ihlali nedeniyle özür dilemeli, ölenler, yaralananların aileleri, hükümet dışı kuruluşları ve ilgili gemicilik şirketlerine tazminat ödemeli, bağımsız, uluslararası kuruluş tarafından bir soruşturmayı kabul etmeli ve trajik ihtilafın merkezindeki haksız Gazze ablukasına son vermeli."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler