'Siyaset üzerimize çöktü'

Adil yargılama ortamı yok Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, Türkiye'de yaşananları "rejim savaşı" olarak nitelendirdi.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 08:20
Abone Ol google-news

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Ergenekon davası yargıcının feryat noktasına getirildiğini belirtti.

Adil yargılama ortamı yok Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, Türkiye’de yaşananları “rejim savaşı” olarak nitelendirdi. Adil yargılanma kompozisyonunun gerçekleşemeyeceği bir ortam oluştuğunu vurgulayan Özbek, Ergenekon davasına bakan mahkemenin başkanı Köksal Şengün’ün isyanını “Feryat noktasına getirilmemeliydi. Bu, davanın üzerine siyasi bulutların düştüğü anlamına gelir” şeklinde yorumladı.

Yeniden düğmeye bastılar Özbek, korku imparatorluğu yaratmak isteyenlerin yine düğmeye bastığını söyledi. Dışardaki insanların bile endişeyle izlediği bir atmosfer oluştuğunu kaydeden Özbek “İçerdekilerin ne büyük sıkıntıların içinde olduğunu düşünmek zor değil” dedi. Özbek, Erzincan olayında HSYK’nin anayasa yetkisi içinde yaptığı bir düzenlemeye karşı fütursuzca bir direniş olduğunu söyledi.

 


‘Cihaner’ yine kaçırıldı

Yargıtay’ın istediği Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner dosyası, davayla ilgisi kalmayan mahkeme heyetinin reddi gerekçesiyle Ankara yerine yine Diyarbakır’a gönderildi. Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, “Bu bir oyundur. Dosyanın Yargıtay’dan kaçırılması planıdır” dedi.

Dört aydır tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in dosyası, ikinci kez isteyen Yargıtay’a yine gönderilmedi. Avukat Turgut Kazan, Cihaner’in Yargıtay’daki duruşmasının 2 Nisan’da başladığını anımsatarak şunları söyledi:

“Biz, Erzurum’daki dava ile bu dava arasında, fiili ve şahsi bağlantı bulunduğu için, dosyanın celbi ile incelenmesini ve birleştirme kararı verilmesini istedik. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, bu isteği değerlendirebilmek amacıyla, dosyanın geciktirilmeksizin özel bir kurye aracılığıyla gönderilmesine karar verip duruşmayı 14 Mayıs’a bıraktı. Ama Erzurum Mahkemesi dosyayı göndermedi. Ve 14 Mayıs günlü oturumda, Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi ilgilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına ve dosyanın yine geciktirilmeksizin özel bir kurye aracılığıyla getirtilmesine karar vererek, duruşmayı 28 Mayıs gününe bıraktı. Ne var ki, sokaktan bir insanın itirazı gerekçe gösterilerek, dosya Ankara yerine Diyarbakır’a gönderildiği için, yine inceleme yapılmadı ve aynı kararlarla duruşma 11 Haziran Cuma gününe bırakıldı.”

Kazan, “Sokaktan birinin dosyadan el çekmiş mahkeme heyetini ret talebi” ve itiraz gerekçe gösterilerek Cihaner dosyasının yeniden Diyarbakır’a gönderilmesine tepki göstererek, “Olacak şey değildir. Tam bir fiili durumdur ve hukuk skandalıdır. Oysa, yasal düzenleme açıktır. CMK’nin 24/2. maddesine göre ret talebinde bulunabilecekler bellidir ve müştekinin ret hakkı yoktur. Üstelik mahkeme 10 Mayıs’ta birleştirme kararı vermiş ve dosyadan el çekmiştir. Sokaktan biri 11 gün sonra, yani 21 Mayıs’ta heyeti reddetmiş ve sonra itirazda bulunmuş diye dosya asla Diyarbakır’a gönderilemez. Bu bir oyundur. Dosyanın Yargıtay’dan kaçırılması planıdır. Açıkça hukuka aykırıdır ve suçtur. Müvekkilim İlhan Cihaner yargılanmamakta, cezalandırılmaktadır” değerlendirmesini yaptı.

Avukat Kazan, çok açık yasa kurallarının çiğnendiğini, yargısız infaza dö-nüştüğünü anlatırken “Erzurum Özel Yetkili Mahkemesi, kararlı biçimde suç işlemeye devam ediyor. Cihaner yargılanmıyor, yargısız infaz yapılıyor. Kamuoyu bilmelidir ki bir başsavcıya bu yapılıyorsa, yarın herkese aynısı yapılır, yapılacaktır” diye konuştu.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi de dün Yargıtay 11. Ceza Dairesi’ne gönderdiği yazıyla, dosyanın müştekisi Ahmet Demir’in dosyaya bakan mahkeme heyetinin reddi talebinde bulunduğunu ve dosyanın Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler