Karadenizliler bilgisayardan uzak

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) KOBİ'lerde teknoloji kullanımını ve verimliliğini artırmak için farkındalık yaratmak amacıyla ülke genelindeki 1645 KOBİ yöneticisi arasında yaptığı araştırmada, Karadeniz Bölgesi'ndeki KOBİ'lerin bilgisayar, internet, web sitesi ve e-ticaret konularında diğer bölgelere göre pasif durumda olduğu saptandı.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 09:10
Abone Ol google-news

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde (KOBİ) teknoloji kullanımını ve verimliliği artırmak için farkındalık yaratmak ve KOBİ'lere destek verecek yetkin bilişim uzmanları yetiştirmek amacıyla Avea, Intel, Microsoft, TT Net ve Türk Telekom'un katkılarıyla ''Gelecek İçin Bilişim-KOBİ e-Dönüşüm Projesi''ni hayata geçirdi.

Proje kapsamında Türkiye'nin ilk KOBİ bilişim araştırması yapıldı. İnterpromedya araştırma şirketi tarafından Türkiye çapında 25 ilde 1 ile 49 arasında çalışana sahip KOBİ'lerde toplam 1645 yönetici ile yapılan görüşmelerle gerçekleştirilen çalışma, KOBİ'lerin teknoloji kullanımları ve teknolojiye bakış açılarıyla ilgili çarpıcı bilgileri ortaya koydu.


Dış ticaret

Araştırma kapsamında iş yeri yöneticilerine ''ithalat yapıyor musunuz?'' ve ''ihracat yapıyor musunuz?'' şeklinde dış ticarete yönelik iki ayrı soru yöneltildi. Genel kitle açısından bakıldığında iş yerlerinin sadece yüzde 5,4'ünün dış ticarete yöneldiği görüldü. Bölgesel olarak bakıldığında, dış ticarete yönelişin daha çok İç Anadolu Bölgesi'nde yaygın olduğu belirlendi. İç Anadolu'daki KOBİ'lerin yüzde 7,8'i dış ticaret yaparken, bu oran Doğu ve Güneydoğu'da yüzde 2,3'e geriliyor.

KOBİ'lere yöneltilen ''Bulunduğunuz ilde hizmet aldığınız kişi ya da kurumları yetkin görüyor musunuz?'' sorusuna iş yeri yöneticilerinin yüzde 53,7'si, yetkin görmedikleri yanıtını verdi. En fazla memnuniyet yüzde 59,5 ile Ege Bölgesi'nde görülürken, en fazla memnuniyetsizlik de yüzde 60 ile Doğu Anadolu'da oldu.

Araştırmaya göre hemen hemen her üç işletmeden ikisinde bilgisayar kullanılıyor. Ege Bölgesi yüzde 71,3 ile en çok bilgisayar kullanılan bölge olurken, Karadeniz'deki KOBİ'ler yüzde 55,6'lık oranla en az bilgisayar kullanan bölge oldu. Bilgisayar kullanılan işletmelerin yüzde 92'sinde internet erişimi de sağlanıyor. En çok internet kullanan KOBİ Ege'de, en az interneti olan KOBİ ise Akdeniz'de yer alıyor. Karadeniz'deki KOBİ'lerin yüzde 44'ünde bilgisayar bulunmuyor.


İnternet, web sitesi ve e-ticaret

Söz konusu araştırma, her dört işletmeden sadece birinin web sitesinin bulunduğunu da ortaya koydu. Bölgelere göre bakıldığında Marmara ve Ege Bölgeleri işletmeleri arasında web sitesi sahipliği oranı diğer gruplara göre daha yüksek. Web sitesine sahip olmayan KOBİ'ler yüzde 81,8'lik oranla en yüksek Akdeniz'de yer alıyor. Karadeniz'de web sitesi olmayan KOBİ'lerden yüzde 82,5'i de web sitesi yaptırmayı düşünmüyor.

KOBİ'lere yöneltilen ''e-ticaret yapıyor musunuz?'' yönündeki soruya Ege Bölgesi'ndeki KOBİ'lerin yüzde 13,2'si olumlu cevap verdi. Karadeniz'deki KOBİ'ler ise yüzde 1,8'le en az e-ticaret yapan KOBİ'lere sahip.

Araştırmaya göre e-ticaret yapmayı düşünen KOBİ'ler en fazla Doğu Anadolu'da yer alıyor. Doğu Anadolu'daki KOBİ'lerin yüzde 31,9'u e-ticaret yapmayı planlarken Karadeniz Bölgesi'ndeki KOBİ'lerin 81,6'sı e-ticaret yapmayı düşünmüyor. Akdeniz Bölgesi'ndeki KOBİ'lerin yüzde 13,2'si ise e-ticaretin ne olduğunu bilmediğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler