"Türkiye-ABD ilişkileri bozulmayacak"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin BM'de verdiği hayır oyunun Türkiye-ABD ilişkilerine olumsuz yansımayacağını iddia etti. Bakan Yıldız, "Bir inisiyatifin bir iradenin ortaya konması olarak görüyorum" dedi.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 09:21
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Kyung Hwan Choi ile makamında bir araya geldi.

Görüşme sonrasında yapılan basın açıklamasında Bakan Yıldız, 10 Mart tarihinde EÜAŞ ile KEPCO arasında şirketler arası bir anlaşma imzaladıklarını hatırlatarak, ikinci safhanın özellikle nükleer gibi uluslararası ilişkileri, ticareti, hukuku ve finansı son derece ilgilendiren bu hususları hükümetlerinde bu projelere destek verdiğini öngören bir çalışma yapmak. Yıldız, bu konuda konuk bakanla görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Bir hazırlık yapıyoruz. İnşallah bir problem olmayacağını umuyorum. Bu anlaşmayı imzalamak için her hangi bir sıkıntının olmayacağını düşünüyorum. Bu çalışmaya kendisiyle devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Yıldız gelecek hafta Cumhurbaşkanının Güney Kore ziyareti olacağını anımsatarak, "O ziyarete daha ilerlemiş bir düzeye gitmeyi ümit ediyoruz" dedi. Bakan Yıldız daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Türkiye'nin hayır oyu

Türkiye'nin verdiği hayır oyunun Türkiye-ABD ilişkilerine nasıl yansıyacağının sorulması üzerine Bakan Yıldız, hayır oyunu bir olumsuzluk olarak görmediğini ifade etti. Yıldız, "Bir inisiyatifin bir iradenin ortaya konması olarak görüyorum. Bizim ilişkilerimizde herhangi bir sıkıntı olmayacaktır" dedi.


"Görüşümüzü orada da belirttik"

"BM çıkan yaptırım kararını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Bakan Yıldız, önceden de belirttiği gibi Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada mutlaka nükleer gücün bir barış aracı olarak, enerji tedariki ve teknoloji olarak kullanabileceğini kaydetti. Yıldız, "Barışçıl amaçların dışında nükleer santrallerin veya nükleer gücün kullanılmasının doğru olmadığını söylemiştik. Bununla alakalı görüşümüzü orada da belirtmiş olduk" diye konuştu.


İran'dan takas anlaşmasının iptali yönünde bir mesaj yok

"Bu süreçten sonra İran'la da görüşmeleriniz devam ediyor. Nükleer takas anlaşmasının iptal edilebileceği yönünde her hangi bir mesaj geldi mi İran tarafından" sorusuna Bakan Yıldız, şu anda böyle bir şeyin olmadığını söyledi. Bakan Yıldız, bilindiği gibi bu takasın BM nezdinde hem ABD hem de diğer dünya ülkeleriyle alakalı konuda doğru bir iş olduğuna inandıkları için kendilerinden bu talebin geldiğini ve yaptıklarını kaydetti. İran, Brezilya ve Türkiye'nin 3'lü bir imza koyduğunu belirten Bakan Yıldız, "Bu hareketin takasın barışçıl yolda önemli bir adım olduğuna inanıyoruz ve bunun değerlendirileceğine kanaat getiriyoruz" dedi.


"Cumhurbaşkanının ziyaretiyle çalışmalar ileri safhaya taşınacak"

Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Kyung Hwan Choi Bakan Yıldız'la Sinop Nükleer tesisi hakkında görüştüklerini ifade ederek, "Bundan sonraki gelişmeler hakkında olumlu görüş alışverişinde bulunduk. Yapılan şirketler arasındaki anlaşmaları ve gelişmeleri baz alarak bundan sonrada devletler arasında bir anlaşmanın olmasını ümit ediyoruz" dedi. Gelecek hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Güney Kore ziyaretinde bu çalışmaların daha ileri bir safhaya geleceğini ve iki ülke arasındaki anlaşmanın sağlanacağını ümit ettiklerini belirten Hwan Choi dünyanın en güvenli ve maliyet olarak da en verimli nükleer tesisinin inşa edilmesi için Güney Kore'nin büyük bir çaba göstereceğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler