Kamu görevlileri işaret dili öğreniyor

Rize'de 35 kamu görevlisi, işitme engellilerin kamu kurumlarında hizmet alımını kolaylaştırmak için işaret dili öğreniyor.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 09:31
Abone Ol google-news

Rize Halk Eğitim Müdürlüğü ile Rize İşitme Engelliler Derneği tarafından işitme engelli yurttaşların kamu kurumlarında yaşadıkları sorunları en aza indirmek için düzenlenen ''işaret dili'' kursuna doktor, adliye personeli, öğretmen, polis, sağlık gibi bir çok alanda kursiyer katılıyor.

Yaklaşık 3 ay sürecek kurs boyunca teorik olarak işaret dilini öğrenen kursiyerler, işitme engellilerle pratik eğitim görmeye başladı. Rize İşitme Engelliler Derneği lokalinde yapılan pratik derslerde, işitme engelliler ile kamu görevlileri karşılıklı olarak diyalog gerçekleştirdi. Kamu görevlilerinin işitme engelli yurttaşlarla iyi iletişim kurması dikkat çekti.

Rize İşitme Engelliler Derneği Başkanı Rafet Şentürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, kamu kurumlarında işaret dili bilen çalışan olmadığı için çok zorlandıklarını belirterek, ''Kalp hastasıyım. Özellikle sağlık hizmeti almaya başladığım dönemlerde ''yanlış ilaç verirler mi'' diye çok korktum. Bu kursun çok fayda sağlayacağına inanıyorum. Artık işitme engelli vatandaşlar için kamu kurumlarında hizmet alımlarında engellerin ortadan kalkacağını düşünüyorum'' dedi.

İşaret Dili Eğitmeni Teoman Öztürk ise Rize'de 680 işitme engelli yurttaş olduğunu ifade ederek, ''Bu vatandaşlarımız bir çok alanda hizmet almakta zorlanıyor. Fındıklı ilçesinde noterde hizmet almak isteyen bir vatandaşımız derdini anlatamıyor. Rize'den 100 kilometre uzaklıktan beni çağırıyorlar. Gidemediğim zamanlarda vatandaş mağdur oluyor. Bu kurs sayesinde her ilçede bir kamu görevlisi işitme engelli vatandaşlarımızla ilgilenebilecek'' diye konuştu.

İşitme engelli yurttaşların içine kapanık bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Öztürk, şöyle devam etti:
''Bu vatandaşlarımız tanımadığı kişilerle de pek fazla samimi olamıyor. Derdini anlatamıyor. Kendini dışlanmış gibi hissediyor. Bu kurs işitme engelli vatandaşları hizmet alımında engelsiz hale getirecek. Bizim asıl hedefimiz engelsiz bir Rize oluşturmak.''

Kursiyerlerden polis memuru Necla Aktan, kursun kendilerine çok önemli katkı sağladığını kaydederek, daha önce anlaşamadığı işitme engelli yurttaşlarla arkadaş olduğunu, işlemlerin çok daha rahat ve kolay yapıldığını söyledi. Öğretmen Neslin Yangın ise işitme engelli velilerle iletişim kuramadığını kursun ardından onlarla çok iyi anlaştığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler