''Şu anda ki korkum; suçladıkları gibi bir örgütlenmeyi yapmak zorunda kalabilirim''

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasına ilişkin dairede bulunan CD'leri inceledikten sonra, söz konusu dava ile Yargıtay'daki davanın birleştirilmesini değerlendirecek.

Yayınlanma: 11.06.2010 - 09:43
Abone Ol google-news

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in ''görevi kötüye kullanmak, evrakta sahtecilik ve imar kirliliğine neden olmak'' suçlamalarıyla yargılandığı davaya, Yargıtay 11. Ceza Dairesinde devam edildi.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, İlhan Cihaner'in Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasına ilişkin Daire'de bulunan CD'ler ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' davasına ilişkin dosya incelendikten sonra Erzurum'daki dava ile Yargıtay'daki davanın birleştirilmesini değerlendirecek.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in ''görevi kötüye kullanma'', ''evrakta sahtecilik'' ve ''imar kirliliğine neden olmak'' suçlamasıyla yargılandığı davaya, Yargıtay 11. Ceza Dairesinde devam edildi.

Duruşmaya, Cihaner'in eşi Muhteber, babası İsmail Hakkı, annesi Zeynep Cihaner, kardeşleri, YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, bazı hakim ve savcılar ile çok sayıda vatandaş izlemek üzere katıldı. Duruşmayı CHP Milletvekilleri Atilla Kart, Malik Ejder Özdemir ve Hüseyin Ünlütepe de izledi.

Cihaner'i, Turgut Kazan başta olmak üzere 14 avukat savundu. Avukatlar, basın mensupları ve izleyiciler salona girdikten sonra sanık İlhan Cihaner, duruşma salonuna alındı.

"Heyecanınızı avuçlarınıza intikal ettirmeyin"

Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, salonda bulunanları uyararak, sanık Cihaner duruşma salonuna alınırken alkışlamamaları gerektiğini söyledi. Başkan Ülker, ''Sanık salona girerken alkış istemiyorum. Yanlış değerlendirmelere neden oluyor. Heyecanınızı avuçlarınıza intikal ettirmeyiniz'' diye konuştu.

Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Cihaner'in ''Ergenekon terör örgütü üyesi olmak'' suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasının geçen duruşma istendiğini anımsatarak, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinden Daireye cevap yazısı geldiğini söyledi.
Ersan Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin söz konusu dava dosyasında müşteki olarak yer alan Ahmet Demir'in ''reddi hakim'' talebinde bulunduğunu, talebin reddedildiğini ve müşteki Demir'in de buna itiraz etmesi üzerine dava dosyasının, itirazın değerlendirilmesi için Diyarbakır Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini bildirdiğini belirtti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin de ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' dava dosyasını Daireye gönderdiğini ifade eden Ülker, 83 klasörden oluşan dava dosyasının heyetçe incelenmeye başlandığını, dosyanın kapsamlı olması nedeniyle incelemenin henüz sonuçlandırılamadığını kaydetti.

Daire Başkanı Ülker, sanık Cihaner'in avukatı Turgut Kazan'ın, Yargıtay Üyesi Nihat Ömeroğlu'nun bir gazetede yer alan makalesine ilişkin şikayet dilekçesini Yargıtay Başkanlığına verdiğine ilişkin dilekçenin de dava dosyasına eklendiğini bildirdi.
Avukat Baki Uzun da Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasının UYAP üzerinden elektronik ortamda getirilmesine ilişkin talebinin yer aldığı dilekçeyi sundu.


Yargıtay üyesi Ömeroğlu hakkında suç duyurusu talebi

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı da Daireye gönderilmeyen evrakın gönderilmesinin beklenilmesini ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden beklenen dava dosyasının Daire'de bulunan CD'ler üzerinden incelenmesine karar verilmesini talep etti. Avukat Turgut Kazan da Daire'nin elindeki Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyası üzerinden birleştirme kararı verilmesini istedi.

Kazan, Yargıtay Üyesi Nihat Ömeroğlu'nun bir gazetede yer alan makalesinde ''yerel mahkemeler 11. Ceza Dairesi'nin kararlarını uygulamamalıdır'' anlamına gelecek ifadelere yer verdiğini öne sürerek, Ömeroğlu'nun ''suç işlemeye çağrıda bulunduğunu'' savundu. Kazan, Ömeroğlu hakkında Yargıtay 11. Ceza Dairesinin suç duyurusunda bulunmasını talep etti.

Sanık İlhan Cihaner de bu duruşmada hiçbir şey söylemek istemediğini belirterek, ''Yasa, mevzuat, doküman getirmedim. Çünkü bir işe yaramadığını düşünüyorum'' diye konuştu. Daire'nin elinde bulunan CD'leri inceleyerek Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava ile Yargıtay'daki davayı ''görev hususunu dikkate alarak'' birleştirmesini isteyen Cihaner, Erzurum'daki dava dosyasına ulaşılamadığını öne sürdü.


Cihaner

Cihaner, bu davadan mizaha ve edebiyata çok malzeme çıkacağını, ancak yaşananların hiç de hoş olmadığını dile getirdi. Tutuklu sanıkların her 30 günde tutukluluk hallerinin değerlendirileceğini hatırlatan Cihaner, kendisi ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava kapsamında tutuklu olan sanıkların tutukluluk hallerinin 32 gündür değerlendirilmediğini öne sürerek, ''Ben buradan yürüyerek çıkıp gitsem, beni durduracak herkes 'hürriyeti tahdit' suçunu işlemiş olacaktır'' diye konuştu.

Dava sürecinde kendisiyle ilgili herkesin ''başının belaya sokulduğunu'' savunan Cihaner, eşinin iş çıkışını beklemek için gittiği pastanenin, davaya ilişkin bilgi almak için Erzincan'a gelen milletvekillerinin, davayı haber yapan gazetecilerin ve avukatlarının da davaya dahil edildiğini söyledi.

Cihaner, ''Böylelikle Ergenekon'un pastane ve Meclis ayağı ortaya çıktı. 15 yıldır görmediğim bacanağım şu anda duruşma salonunda, korkarım yakında 'Ergenekon'un bacanak ayağı' ortaya çıkarılacak'' dedi.

Korku ve baskı kurularak Daire'nin etki altına alınmaya çalışıldığını öne süren Cihaner, ''Burada görülecek ve birleştirilecek olan dava da Teftiş Kurulu aracılığıyla yargının nasıl maniple edildiği ortaya çıkacak. Devlet sırrı denilerek gizlenilen bir takım suç oluşumları ortaya çıkacak. Onun için Erzurum'daki davanın buraya gelmesi engelleniyor''dedi.

Cihaner, demokrasiye müdahale etmekle suçlandığını da anımsatarak, ''Bu davada gazeteciler gazetecilik, politikacılar siyaset ve avukatlar da avukatlık yaptığı için yargılanıyor. İnsanlar gazete okuduğu için terör suçlusu olarak yargılanıyor. Eğer demokrasi buysa, demokrasiye hukuk içerisinde müdahale etmek gerek'' diye konuştu.

Sezar'ın ''İnsanlar eninde sonunda sanıldıkları kişiye dönüşür'' şeklinde bir ifadesi olduğunu hatırlatan Cihaner, ''Şu anda ki korkum o. Suçladıkları gibi bir örgütlenmeyi yapmak zorunda kalabilirim''diye espri yaptı.


Ara karar

Duruşmaya verilen aranın ardından Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin ara kararını açıklayan Daire Başkanı Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Cihaner'in ''Ergenekon terör örgütü üyesi olmak'' suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasının, Diyarbakır Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan itiraz değerlendirildikten sonra ''ivedi'' şekilde özel kurye ile Daire'ye gönderilmesine karar verildiğini açıkladı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasının istenilmesinin üzerinden uzun süre geçmesine rağmen değişik gerekçelerle dava dosyasının gönderilmediğini ifade eden Daire Başkanı Ersan Ülker, ''Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin birleştirme kararıyla dosyadan el çektiği, sanıkların bir kısımın tutuklu olduğu, Yargıtay'daki davanın da sürüncemede kaldığı'' dikkate alınarak, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince davaya ilişkin daha önce gönderilen CD'lerin Daire kaleminde kağıt ortamına aktarıldıktan sonra heyetçe incelenmesine hükmedildiğini açıkladı.

 

''İrticayla Mücadele Eylem Planı''

davasının dosyasının da incelenmesine devam edilmesine karar verildiğini belirten Ülker, her iki dava dosyası üzerindeki incelemeler tamamlandıktan sonra Yargıtay'daki dava dosyası ile Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyanın birleştirilmesi yönündeki taleplerin karara bağlanmasına oy birliğiyle karar verildiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler