Ergin kardeşlerin yargılanmasına devam edildi

Uşak E Tipi Cezaevi'nde, 2000 yılında 6 kişinin ölmesi, 23 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarla ilgili açılan 33 sanıklı davanın görülmesine devam edildi.

Yayınlanma: 11.06.2010 - 12:47
Abone Ol google-news

Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Salih Peker, Ercan Arıkan, Mehmet Övet, Ceylan Gürbüz ile diğer tutuklu sanıkların avukatları ve hazine avukatı katıldı.
Mahkeme Başkan Ömer Erdoğmuş bir önceki duruşmada Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi ile İstanbul Emniyet Müdürlüğüne yazılan yazılara cevap verildiğini, 13. Ağır Ceza Mahkemesine yazılan yazıya ise cevap verilmediğini söyledi. Cumhuriyet Savcısı Ender Karasuil, davayla ilgili eksikliklerin giderilmesini, aranan kişilerin yakalama emirlerinin sonuçlarının beklenmesini, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi.

Tutuklu sanıklar Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin avukatı Hikmet Bural Çarboğa, cezaevi olaylarıyla ilgili Nuri Ergin'in el yazısıyla hazırladığı 22 sayfalık ifadesini mahkemeye sundu.
Duruşmalara diğer tutuklu sanıkların da getirilmesi gerektiğini belirten Avukat Çarboğa, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, dönemin Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Kürşat Kayral ile dönemin Uşak Valisi Ayhan Çevik'in mahkeme tarafından dinlenmesini istedi. Tutuklu sanık Mehmet Övet, Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin cezaevi olayları sırasında kendisini yaraladığını, Ergin kardeşlerle herhangi bir ilişkisinin olmadığını belirterek tahliyesini istedi.

Tutuklu sanık Ceylan Gürbüz ise Nuri ve Vedat Ergin kardeşler ile hiçbir olaya karışmadığını, uzun süredir cezaevinde olduğunu, adli kontrol kararı verilerek tahliye edilmesini istedi. Gürbüz, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkeme Başkanlığına ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına hitaben yazılmış dilekçeleri mahkemeye sundu.

Mahkeme heyeti, cezaevi olaylarının meydana geldiği dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, dönemin Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Kürşat Kayral ile dönemin Uşak Valisi Ayhan Çevik'in, mahkeme tarafından dinlenmesine gerek olmadığına, sanıkların tutukluluk halinin devamına, Uşak E Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan sanıklar Salih Peker, Ercan Arıkan, Mehmet Övet, Ceylan Gürbüz'ün bir sonraki duruşmada hazır bulundurulmasına, diğer tutuklu sanıkların duruşmada hazır bulunmasına gerek olmadığına karar vererek, duruşmayı 21 Temmuz 2010'a erteledi.


Olayın geçmişi

Uşak E Tipi Cezaevinde 2000 yılında 6 kişinin ölmesi, 23 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarla ilgili olarak aralarında Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin de bulunduğu 33 sanık, Uşak Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmış, sanıkların itirazı üzerine Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kararının bozulmasına ve yeniden Uşak Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine karar verilmişti.

Yeniden görülmeye başlayan davanın ikinci duruşmasında mahkeme heyeti, davanın İzmir'de özel yetkili 8. veya 10. ağır ceza mahkemelerinde görülmesine karar vermiş, mahkeme heyeti, İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinin yetkisizlik kararı vermesi ve Uşak Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda ortaya çıkan uyuşmazlığın giderilmesiyle ilgili Yargıtay 5. Ceza Dairesine başvurmuştu.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi davanın Uşak Ağır Ceza Mahkemesinde tekrar görülmesine karar vermiş ve davanın görülmesine yeniden başlanmıştı.

Uşak Ağır Ceza Mahkemesinde ikinci kez görülen davada Uşak E Tipi Cezaevinde 2000 yılında çıkan olaylarla ilgili olarak aralarında Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin de bulunduğu 33 sanık, taammüden işkence yapmak suretiyle birden fazla kişiyi öldürme ve öldürmeye teşebbüs, silahlı müessir fiil, görevli memura karşı müessir fiil, hürriyeti tahdit, ruhsatsız silah bulundurma suçlarından yargılanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler