Gazze abluka altında

İsrail'in ablukası altındaki Gazze'deki balıkçılar, çocuklarına balık tutmaya çalışırken her an vurulma tehlikesiyle karşı karşıyalar.

Yayınlanma: 12.06.2010 - 06:07
Abone Ol google-news

Oslo Anlaşmaları ve Deniz Ticaret Hukuku'na göre, Gazze sahilinin 20 mil açığına kadar avlanmalarına izin verilmesine rağmen İsrail ordusu Gazze'de yaklaşık 3 bin balıkçının sahilin 3 mil açığına çıkmasını silah zoruyla engelliyor.

"Cultures Of Resistance" (Direniş Kültürleri) örgütünün, Gazzeli balıkçılarla yaptığı söyleşilerin yayımlandığı kısa filmde, balıkçılar, İsraillilerin kendilerini engellemesinin büyük sorun olduğunu belirtti.

Gazzeli bir balıkçı, "Bizi sınırlıyorlar. Bu yöne ya da kuzeye veya güneye gitmemiz yasak. Balıklar geldiğinde, İsrailliler bizi durdurarak, doğuya gitmemizi söylüyor. Şu noktadan biraz öteye gittiğinizde, ateş ve alçaklık başlıyor" diye konuştu.

Bir diğer balıkçı da her gün devriye bölgesine ulaştıklarında ateş altında kaldıklarını ifade ederek, "Avlanmaktan keyif almamıza izin vermiyorlar. İki tane balık tuttuğumuzda, 'Üç mil doğuya gidin' diyorlar. Bize, balıkçılara her gün ateş açıyorlar. Gemilere çıktıklarında bizden soyunmamızı ve çırılçıplak denize atlamamızı istiyorlar. Her gün böyle" ifadesini kullandı.

Aynı balıkçı, yanlarından geçen bir diğer balıkçı teknesini göstererek, "Gördüğünüz gibi, buradaki balıkçılar çaresiz. Ne bulacaklarını bir Allah bilir... Naylon poşetler mi" derken, teknedeki balıkçıların ağlarına balık yerine çöplerin takıldığı görülüyor. Gazzeli bir başka balıkçı da "Bu zor bir yaşam biçimi. Balıkçılar, çocuklarına biraz balık tutmak isterken vurulabilir ya da kovulabilir. Bu İsraillilerden ötürü zor bir yaşam biçimi" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler