'PKK'nın arkasında büyük dış güçler var'

Özel ziyaret için Viyana'da bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türk dernek yöneticileri ve iş adamlarıyla kahvaltıda bir araya geldi ve dayanışma çağrısı yaptı.

Yayınlanma: 12.06.2010 - 12:28
Abone Ol google-news

Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB) genel merkezindeki toplantıda konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Dağınık olmamız için birilerinin özel gayretleri bulunmaktadır, görüşleriniz, kanaatiniz ne olursa olsun dayanışma içinde olursanız, gelecek bugünden daha güzel olacaktır" dedi.

Türk dernek yöneticileri ve iş adamlarının, çifte vatandaşlık, AB ilişkileri, eğitim, gümrük mevzuatından kaynaklanan aksaklıklara ilişkin soru ve önerilerini dinleyen Çiçek, şu anda yurt dışındaki Türk vatandaşlarına hizmet veren toplam 34 değişik kurum bulunduğunu belirterek, bunların tümünü tek çatı altında toplamak istediklerini söyledi.

Yurt dışındaki Türk vatandaşlarına daha iyi hizmet verebilmek için çok yakında Diyanet Teşkilat yasasını gündeme getireceklerini belirten Çiçek, "1980 öncesi Türkiye'den sadece Ramazan aylarında yurt dışına din görevlisi gönderildiğini ve tüm Avrupa ülkelerine gönderilen 54 din görevlisinin maaşlarının rabıta tarafından ödendiğini" ifade ederek, "şu anda yurt dışında dışişleri kadrosu kadar diyanetin kadrosu bulunduğunu" belirtti. 1960'lı yıllarda Avrupa ülkelerine işçi olarak gelen Türklerin bir süre çalıştıktan sonra geri geleceklerinin düşünüldüğünü anımsatan Çiçek, "Eskiden Avrupa'da sadece bilek gücümüz vardı, artık beyin gücümüz de var. Avrupa Birliğine tam üyeliğimiz Türkiye'nin lehine olacaktır. Genç, dinamik bir toplum olarak zamanı iyi değerlendirirsek çok olumlu noktaya geliriz. Yaptığımız reformları da birileri istedi diye değil, kendi vatandaşlarımızın ihtiyacı olduğu için yapıyoruz" diye konuştu.
 

'Eğitim çok önemli'

Yurt dışındaki vatandaşlara devlet olarak her konuda yardımcı olacaklarını belirten Bakan Çiçek, "Ancak her şeyi de devletten beklemek doğru değil. Bulunduğunuz ülkenin dilini iyi derece öğrenmelisiniz. Çocuklarınızı olabildiğince iyi okutun. Eğitim çok önemli. Eğitim ülkelerin geleceğini tayin eder" dedi. Devletin gerektiğinde yurt dışındaki vatandaşlarına hukuki destek verdiğini ifade eden Çiçek, "Ama sizler çocuklarınızı gereği gibi okutup kendi hukukçularınızı yetiştirebilirseniz yasal haklarınızı daha kolay elde edebilirsiniz" diye konuştu.

Adalet Bakanlığı yaptığı dönemde sık sık Avrupa ülkelerinde incelemelerde bulunduğunu ve yurt dışında suç işlemiş Türk vatandaşlarıyla da görüştüğünü anlatan Çiçek, "yurt dışındaki Türklerin işlediği suçlarda uyuşturucunun ilk sırada bulunduğunu" belirtti. Uluslararası istatistiklere göre, Türkiye'nin suç işleme oranı en düşük ülkelerden biri olduğunu kaydeden Çiçek, "Birinizin yaptığı hata hepimizi sıkıntıya sokuyor" dedi. Çiçek, Türk vatandaşlarına, bulundukları ülkenin yasalarına saygı duymaları ve Türkiye'nin imajını zedeleyecek hareketlerden uzak durmaları çağrısında bulundu.

155 ülkede Türk vatandaşı veya soydaşın bulunduğunu belirten Çiçek, Türkiye'nin 20 yıl önceki Türkiye olmadığını, bugün 140 ülkeye 17 bin çeşit mal ihraç ettiğini belirtti. Türkiye'nin komşuları başta olmak üzere birçok ülke ile işbirliği anlaşmaları imzaladığını anlatan Çiçek, "yıllardan beri Türkiye'nin komşularıyla işbirliği anlaşmaları yapmış, çıkar sağlamış bazı ülkelerin, Türkiye'nin yaptığı anlaşmalardan rahatsız olduğunu" ifade etti.

'PKK'nın arkasında büyük dış güçler var'

Türk dernek yöneticileri ve iş adamlarıyla görüşmesinde Türkiye'deki terör olaylarına da değinen Çiçek, "PKK denilen belanın arkasında büyük dış güçlerin bulunduğunu" söyledi. "Türkiye'nin birliğini ve beraberliğini bozabilmek için insan aklının alamayacağı tüm melaneti yapan birçok ülkenin, PKK denilen belanın arkasında olduğunu biliyoruz" diyen Çiçek, "Türkiye'nin de devlet olarak bu ülkelere karşı gerekenleri yaptığını" kaydetti.

Cemil Çiçek'in Türk dernek yöneticileri ve iş adamlarıyla yaptığı kahvaltılı toplantıya Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan, Başkonsolos İbrahim Mete Yağlı, ATİB genel başkanı ve Din hizmetleri müşaviri Mehmet Emin Çetin ile AKP Yozgat milletvekilleri Mehmet Çiçek ve Abdulkadir Akgül de katıldılar. Bakan Çiçek yarın Avusturya Yozgatlılar Federasyonunun (AYFED) düzenlediği "hemşehri" gününe katılacak. Çiçek ve beraberindekilerin yarın akşam Türkiye'ye dönmek üzere Viyana'dan ayrılması bekleniyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler