Diyabette erken tanı önemli

Acıbadem Adana Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Şebnem Aktaran, erken tanı sayesinde diyabet hastalığının gelişimini yavaşlatarak, diyabetliye kaliteli bir yaşam sunulabileceğini bildirdi.

Yayınlanma: 13.06.2010 - 16:04
Abone Ol google-news

Acıbadem Adana Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Şebnem Aktaran, yaptığı yazılı açıklamada, hemen herkeste, her yaşta diyabet hastalığının teşhis edilebildiğini belirtti.

Şişmanlık, bel çevresi genişliği, kanda yağ oranının yüksek olması, kalp damar hastalığının varlığı ve stres altında yaşamanın diyabetin gelişimini tetiklediğini ifade eden Aktaran, açıklamasında şunları belirtti:
''Diyabet evreleri olan bir hastalık. Evreler sırasıyla risk grubu, gizli diyabet, aşikar diyabet ve diğer organların etkilenmesi (komplikasyonlar) olarak birbirini takip ediyor. Bu nedenle erken dönemde tanı konarak tedaviye başlanması ve kan şekerinin kontrol altına alınması, hastalığın gelişimini yavaşlatarak diyabetliye kaliteli bir yaşam sunuyor.''

Diyabette kan şekeri düzeyinin uzun süre yüksek kalması halinde damarların ve sinirlerin etkilendiğini, bunun da zaman içerisinde körlüğe, kalp ve damar hastalıklarına, felce, böbrek yetmezliğine ve sinir sisteminde hasara yol açabildiğini vurgulayan Aktaran, aynı şekilde gebelik döneminde de kontrol altına alınamayan diyabetin, anne ve bebek sağlığı açısından sorunlara neden olabildiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler