"İsrail'i zor günler bekliyor"

İsrail Başbakanı Netanyahu, "Gazze filosu"na kanlı baskını soruşturacak komisyonun kurulmasını onaylayan Bakanlar Kurulu'nda komisyonun "en iyi alternatif" olduğunu vurgularken, soruşturmanın ana amacının, "dünyaya operasyonun uluslararası standartlara uygun olduğunu kanıtlamak" olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 14.06.2010 - 14:39
Abone Ol google-news

Türkiye'nin uluslararası komisyon talebine rağmen, "Gazze filosu"na tartışmalı operasyonu soruşturmak üzere bir komisyonun kurulması kararlaştırılan, İsrail Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Başbakan Netanyahu, soruşturmanın ana amacını "dünyaya operasyonun uluslararası standartlara uygun olduğunu kanıtlamak" olarak tanımlarken, "Hükümetin kararı, dünyaya İsrail'in hukuk içerisinde, sorumluluk ve tam şeffaflık olarak hareket ettiğini gösterecek" dedi.
 

Kararın zamanlaması önemli

Haaretz gazetesine göre, Komisyonun, en iyi alternatif olduğunu ve İsrail'in, uluslararası alanda mücadele kabiliyetini güçlendireceğini öne süren Netanyahu, Bakanlara İsrail'in müttefiklerinden bile "sürprizler"le karşılanabileceğini de söyledi.

Bu arada, Netanyahu, soruşturma komisyonu kararının, AB Dışişleri Bakanlarının Lüksemburg toplantısı öncesi açıklanarak alınmasının önemli olduğunu da ifade etti.
 

"Bir bedeli var ama mevcut koşullarda en iyi adım"

"Eğer bir şey yapmazsak dünyada daha kötü sorunlarla karşılaşacağımızı varsayıyorum. Belirli bir bedel ödüyoruz ancak, mevcut koşullarda atabileceğimiz en iyi adım budur"
diyen Netanyahu, Bakanlar Kurulu ardından partisi Likud'un bir toplantısında "Zor günlere hazır olun" uyarısında bulundu.

Netanyahu, "Ortadoğu'dan karanlık güçler, bize karşı köpürüyor. Bu gelişmelerden kaygı duyan, Balkanlar ve Doğu Avrupa'daki kaygılı yetkililerden telefonlar aldım" diye konuştu.

Bu arada, Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında bazı bakanların istemeyerek komisyonun kurulması lehinde oy verdiğini yazan Ynet, bakanların toplantıdaki değerlendirmelerini de aktardı.

Toplantı ardından Ynet'e konuşan Stratejik İşlerden Sorumlu Bakanı Moşe Yaalon, toplantıda "birileri standart operasyonel prosedüre uygun bir biçimde hareket etmedi" dediğini anlattı.

Başbakan Yardımcısı Dan Meridor ise, düşük düzeyli subayların komisyona ifade vermesinden yana bir tutum takındı ancak buna karşı çıkan Savunma Bakanı Ehud Barak ise, "Bir asker, bir saniye gibi kısa bir zaman diliminde silahı ateşleyip ateşlememe kararını vermek zorunda. O saniyede daha sonra avukatı ile yapacağı konuşmayı düşünmek zorunda kalmamalı" diye konuştu.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, bir komisyonun kurulmasından kaçınmak mümkün olmadığını belirterek, "Uluslararası toplumda bazıları İsrail'in kendini soruşturamayacağını düşünüyor. Tüm olup bitenleri soruşturmak bizim çıkarımıza" derken "Zaman geçtikçe tablo daha net görünüyor. Ellerimiz temizdir" sözlerini de kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler