Hisarcıklıoğlu'ndan açıklamalar

Kapıkule Sınır Kapısı'nın TOBB tarafından modernizasyonu kapsamında yapılan çalışmaları incelemek üzere Edirne'ye giden, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada, 'Kriz dünyadaki pek çok ülkenin büyümesini etkilediği gibi Türkiye'nin de büyümesini etkileyecek'' dedi.

Yayınlanma: 12.10.2008 - 10:56
Abone Ol google-news

Edirne Valisi Mustafa Büyük'le birlikte, Kapıkule Sınır Kapısı'nın TOBB tarafından yapılan modernizasyon çalışmaları incelemek için  gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şantiyenin toplantı salonunda bir süre basına kapalı olarak ilgililerle toplantı yaptı.

Hisarcıklıoğlu, toplantı sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, Kapıkule'nin modernizasyonu sonrasında Türkiye'ye yakışır standartlarda hizmet vereceğini belirtti.

 

Tır kuyrukları sona erecek

Tır kuyruklarının yapımına devam edilen TIR parklarının tamamlanmasının ardından ortadan kalkacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Kapıkule'nin inşa halinde olmasına rağmen maksimum 900 TIR'ın geçiş yaptığını duydum, bu da mutluluk verdi. Önümüzdeki dönemde Kapıkule'nin standardıyla, kalitesiyle Türkiye'ye yakışır hizmetler verebilmesini sağlamak ana hedefimiz. Bunu İpsala'yla ispat ettik zaten. Kapıkule'deki modernizasyonun tamamlanlamasıyla TIR kuyruklarını görmeyeceğiz. Bizim yaptığımız standartlar tutarsa Kapıkule'den günde 2 bin tır çıkış yapacak.''

 

Kriz Türkiye'yi etkileyecek

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, ''Ekonomik krizin Türkiye'ye etkileri'' sorusuna, dünyadaki global krizin tanımlanmasında ekonomistlerin dahi güçlük çektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

''3 gün önce İngiltere eski başbakanı Tony Blair'le beraber bir yemek yedik. Blair (Hayatım boyunca görmediğim bir ekonomik kriz var) dedi. Şu anda dünya, krizin hangi safhasında olduğu, nerede duracağı, ne zaman biteceği konusunda bir yorum yapamıyor. Krizin dibi mi değil mi belli değil. Bunun olumsuz etkisinin dünyadaki ekonomilere sirayet ettiğini gördük. Türkiye'yi etkilememesi mümkünü değil. Türkiye'yi etkilemedi demek yanlış bizce.''

 

Türkiye'nin büyümesi ihracata bağlı

Türkiye'nin büyümesinin ihracata bağlı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

''İhracatta en büyük pazarımız Avrupa Birliği üye ülkeleri, ihracatımız bu ülkelere yüzde 60'lar seviyesindeydi geçen sene, şimdi yüzde 55'ler seviyesine düştü. Yani toplam ihracatımızın içinde yüzde 5'lik bir kayıp söz konusu. Buradaki TIR trafiğinden de bunu görüyoruz. Türkiye'nin büyümesi, ekonomisi ihracata bağlı. Bu kriz dünyadaki pek çok ülkenin büyümesini etkilediği gibi Türkiye'nin de büyümesini etkileyecek.''

Krizden olumsuz etkilerini en aza indirmek için sıkı para politikalarına devam edilmesi gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, ''Devletimiz sıkı para politikasını devam ettirmeli, disiplinli kamu maliyesine muhakkak devam etmemiz lazım. Öte taraftan da özel sektörün rekabet gücünü artıracak önlemleri de alıyor olmamız lazım. İstihdam, enerji maliyetleri üzerindeki yüklerin üzerimizden alınması lazım. Bugün tam zamanı'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da sıkı para politikalarının takip edileceğine dair taahhüttü olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ''Sıkı para politikasından vazgeçilmemesi gerekir, 2001 krizinin bize büyük bir dersi oldu bu. Sıkı para politikaları, sıkı mali politikalarla kamunun borç oranı aşağı inmiştir. Müthiş başarıdır. Başbakanımızda ifade etti, sıkı disiplinli politikalara devam edileceğini taahhüt etti. Eğer bunlara devam edersek krizden en az etkileniriz'' şeklinde konuştu.

 

Hisarcıklıoğlu'nun siyasete girip girmeyeceği

Bir gazetecinin ''siyasete atılıp atılmayacağı'' yönündeki sorusuna Hisarcıklıoğlu, şu yanıtı verdi:

''Ben Odalar Birliği Başkanı olduğum sürece siyasete girmeyeceğimi defalarca açıkladım. 2009'un mayıs ayına kadar TOBB'un başkanıyım, 2009'da tekrar seçilirsem 2013 yılına kadar TOBB'un başkanı olacağım. 2 dönemden başka kimse başkanlık yapamıyor, bir kez daha seçilme hakkım var, kararı da biz çıkardık. Herkes kendi bildiği en iyi işi yapmalı. Eğer seçilirsem 2013'e kadar başkanlık yapacağım ama 2013'ten sonrasını Allah bilir''

 

Yıpranmış bayrak bir kaç denem sonrasında değiştirildi

Bu arada, Hisarcıklıoğlu'nun toplantıda olduğu sırada şantiyenin önünde bulunan yıpranmış Türk Bayrağı uyarılar sonrasında değiştirilmeye çalışıldı. İlk değiştirilme sırasında bayrağın şantiyeyi ve TOBB'u temsil eden bayraklardan küçük olması nedeniyle, çekildiği gönderden tekrar indirildi. Edirne Valiliği koruma memurlarının araçlarından getirdiği Türk Bayrağı ile küçük Türk Bayrağı değiştirilerek, tekrar göndere çekildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler