Dünya borsaları yükselişte

Dünya genelinde hükümetlerin küresel finansal krize müdahaleleri sonrasında borsalar yükseldi. Küresel finansal krize dünya ülkelerinin müdahaleleri Avrupa borsalarının da güne yükselişle başlamalarını sağladı. Yükselişe rağmen Avro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, ''abartılı bir iyimserliğin'' karşısında olduğunu belirtti. İran Meclis başkanı Ali Laricani ise, küresel mali krizin, ABD'nin dünyayı tek başına yönetemeyeceğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 14.10.2008 - 08:00
Abone Ol google-news

Dünya genelinde borsalar yükseldi. Hükümetlerin küresel finansal krize müdahaleleri bu yükselişte rol oynuyor.

 

New York Borsası

New York Borsası dün tarihi bir rekora imza attı. Dow Jones Sanayi Endeksi, 936,42 puan, bir başka değişle yüzde 11,08 puan arttı. Böylece, Dow Jones Endeksi puan bazında şimdiye kadarki en büyük bir günlük kazanımını sağladı. Endeks, ayrıca 15 Mart 1933'den bu yana en büyük yüzdelik kazanımı da elde etti.

 

Asya Borsaları

Öte yandan Asya'da da borsalar yükselişte. Hong Kong'da borsa yüzde 4,4 artarken, Güney Kore'de yüzde 5, Filipinlerde'de yüzde 7 ve Endonezya'da yüzde 6 ve Tayvan'da yüzde 5,4 değer kazandı. Avustralya'da hükümetin 10,4 Avustralya doları (7,4 milyar dolar) enjekte etme planı üzerine borsa yüzde 3,7 oranında artış gösterdi. Yeni Zelanda'da da ise borsa yüzde 5,99 arttı. Tokyo Borsası da dün günü yüzde 14'ten fazla artışla kapattı. Borsanın temel göstergesi Nikkei Endeksi, 1.171,14 puan artarak 9.447,57 puan oldu. Böylece, Nikkei Endeksi puan bazında Ekim 1990'dan bu yana en fazla yükselişini kaydetti.

 

Avrupa Borsaları

Küresel finansal krize dünya ülkelerinin müdahaleleri Avrupa borsalarının da güne yükselişle başlamalarını sağladı. Londra'da borsa güne yüzde 2,65, Paris CAC 40 Endeksi yüzde 2,15 Almanya'da DAX Endeksi de yüzde 1,44 yükselişle başladı. Rusya'da da borsa hızlı yükselişle açıldı. Borsada MICEX Endeksi yüzde 11,5, RTS yüzde 5,9 değer kazandı. Rusya'da RTS Endeksi Mayıs ayına göre toplamda yüzde 65, MICEX Endeksi de yüzde 64 değer kaybetmiş oldu.

 

Dolar 1,37'nin altında

Dolardaki düşüş sürüyor. Bankalararası piyasada dolar 1,3670 YTL’ye geriledi. Piyasalarda azalan gerginlik, YTL’ye de değer kazandırdı. 8 Eylül’de 1,23 YTL düzeyinde bulunan dolar global kaygılarla geçen hafta 1,44 YTL’nin de üzerine çıkmıştı.

 

"Abartılı iyimserliğin" karşında

Avro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, borsaların yükselmesinin krizin sona erdiği anlamına gelmediğini söyledi.

Juncker, Lüksemburg Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, son 2 günde borsaların yükselmesinin mali krizin bittiği anlamını taşımadığını belirterek, mali krizin sonunu ilan etmek için bir neden olmadığını ifade etti.

Jean-Claude Juncker, ''abartılı bir iyimserliğin'' karşısında olduğunu kaydetti.

 

İran'ın açıklamaları

İran Meclis başkanı Ali Laricani,

Laricani, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mali kriz, ABD'nin dünya işlerini tek başına yönetebileceği fikrinin doğru olmadığını gösteriyor" dedi.

Cenevre'de düzenlenen 119. Parlamenterler Birliği toplantısı dolayısıyla İsviçre'de bulunun Laricani, "Bize göre mevcut kriz, büyük ölçüde ABD'nin siyasi ve stratejik hatalarına bağlı" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler