İrfan Ülkü hayatını kaybetti

Ülkücü caimanın yakından tanıdığı gazeteci yazar İrfan Ülkü dün Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Marmara Grubu Vakfı'nın düzenlediğitoplantıda aniden fenalaşarak hayatını kaybetti. Ülkü, Yeni Günaydın ve Ortadoğu gazetelerinde genel yayın yönetmenliği yapmıştı.

Yayınlanma: 15.10.2008 - 12:05
Abone Ol google-news

Gazeteci- yazar İrfan Ülkü Azerbaycan'da bu sabah yaşamını yitirdi. 1952 yılında İstanbul’da doğan Ülkü, Yeni Günaydın ve Ortadoğu gazetelerinde genel yayın yönetmenliği yapmıştı.
 

Kimdir?

Tercüman gazetesinde 1975’te başladığı gazetecilik mesleğini Güneş, Günaydın ve Türkiye gazetelerinde sürdürdü. TGRT, STAR TV ve Kanal 6’da danışmanlık, koordinatörlük ve Orta Asya temsilciliği görevlerinde bulundu. Yeni Günaydın ve Ortadoğu gazetelerinde genel yayın müdürlüğü yaptı. Ortadoğu ve Yeni Çağ’da köşe yazıları yazdı.
Ilk basımı 1993 yılında yapılan ve Rusça, Gürcüce Ingilizce’ye çevrilen ‘Kızıl Yıldızdan Hilale: Haydar Aliyev’in Fırtınalı Hayatı’ adlı kitabından başka, ‘KGB Arşivlerinde Enver Paşa’, ‘Gecenin Yollarında Bakü’, ‘Bağımsızlıktan Sonra Azerbaycan’, ‘Moskova ile Islam Arasında Orta Asya’ adlı kitabların yazarı olan Ülkü, Süleyman Demirel’in yetmiş beşinci yaş günü dolayısıyla, merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in istediği üzerine Azerbaycan’dan Ali Hasanov ile birlikte Süleyman Demirel’in geniş bir biyografisini hazırladı.

Ayrıca Azerbaycan’ın Sovyet dönemindeki yetmiş yılık tarihinin epik şiiri olan ‘Fısıltılar Kitabı’ adlı şiir kitabı da Bakü’de Slav Dilleri Üniversitesi yayınları arasında basılan Ülkü, son olarak Amerikan Neo-Con’larıyla Troçki’nin ideolojik ve örgütsel ilişkilerini araştırdığı ‘Troçkist İmperatorluk’ adlı kitabıyla yankılar uyandırdı.

Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi olan Ülkü, aynı zamanda, Gagavuz Özerk Cumhuriyeti devlet nişanı ve Bakü Tefekkür Üniversitesi fahri doktorasının da sahibi. Bakü’deki Slav Dilleri Üniversitesi’nde Türkoloji ve gazetecilik dersleri veren yazar Orta Asya, Kafkasya konusunda Türkiye’de ve Türk dünyasında uzman olarak tanınıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler