Dolar 1.51 YTL'yi aştı

Uluslararası borsalardaki düşüş içeride hızlı bir harekete neden oldu. Dolar kuru bankalararası piyasada 1.51 seviyesine kadar yükselerek düne göre yüzde 5 değer kazandı. Dolar böylece son iki yılın zirvesine çıkmış oldu. İMKB'de kayıp yüzde 8'e çıktı. AVRO 2 bin YTL'yi gördü. Asya borsaları ABD'de alınan önlemlerin yetersiz olduğu ve durgunluk endişeleri nedeniyle, günü keskin düşüşlerle tamamladı.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 07:03
Abone Ol google-news

İMKB'de kayıp yüzde 8'e çıktı. AVRO 2 bin YTL'yi gördü. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde bankacılık ve enerji sektöründe gelen satışların etkisiyle borsalarda yaşanan sert düşüşler İMKB'yi de etkiledi. İMKB'de kayıp yüzde 8'e çıkarken, endeks 27 bin'e düştü.

Dolar iki yılın zirvesine çıktı

Global ekonomilerin beklentilerden daha derin bir resesyona girebileceği beklentisinin dolara olan talebi artırmasıyla kurda artış yaşandı. Bankalararası piyasada dolar kotasyonları 1,50 YTL’yi aşarak Ekim 2006’dan bu yana en yüksek düzeyi gördü. 1,5030 YTL’ye kadar yükselen dolar daha sonra 1,48 düzeyine geriledi. Euro da 2 YTL’nin üzerine çıktı.

Faizde de hareket yaşandı. Gösterge kağıdın bileşik faizi yüzde 21.50 ile son üç ayın zirvesini gördü.

West LB Hazine Müdürü Burak Üstay, kurda özellikle Londra kaynaklı yabancı çıkışının dün başladığını belirterek şunları söyledi: “Macaristan’daki cari açığın problem yaratabileceğini realize eden yatırımcılar Macar para biriminde zayıflığa neden oldu. Macaristan, Türkiye ve Güney Afrika da beraber inip çıkan para birimleri. Dünya piyasalarında olumlu bir haber yok; TL’deki değer kaybı normal. Macaristan, Güney Afrika ve Türkiye cari açığı yüksek ülkeler. Gelişmekte olan ülkelere sermaye akışının yavaş olabileceği şeklindeki endişelerle bu ülkelerin para birimlerindeki zayıflama normal olarak karşılanmalı. Resim gelişmekte olan ülkeler için çok olumlu değil.”

ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin de, global kaygılarla kurda yükseliş yaşandığını, 1,50’nin yeniden kırılması durumunda 1,55’e kadar bir hareket olabileceğini söyledi. Kurda dalgalı seyrin devam edeceğini belirten Aytekin, global konjonktürün gidişatı belirleyeceğini ifade etti.

 

Avrupa borsaları'nda düşüş

Avrupa borsaları, ABD'nin ve diğer Avrupa ülkelerinin aldığı önlemlerin yetersiz kaldığı ve durgunluk endişeleri nedeniyle güne keskin düşüşle açıldı.

Londra Menkul Kıymetler Borsasında FTSE 100 Endeksi şu sıralar yüzde 7,16 değer kaybederek 4079,59 puana, Fransa'da CAC 40 Endeksi ise yüzde 6,82 azalarak 3381,07 puana geriledi.

Almanya'da borsanın temel göstergesi DAX Endeksi de yüzde 6,49 değer kaybederek 4861,63 puan oldu.

Brüksel'de borsa yüzde 5,93, Madrid'de yüzde 5,06 ve Amsterdam'da yüzde 7,56 değer kaybetti.

Öte yandan, dün 1,3521 dolar olan avro bugün 1,3408 dolara kadar geriledi.

 

Asya borsaları günü keskin düşüşlerle tamamladı

Asya borsaları ABD'de alınan önlemlerin  yetersiz olduğu ve durgunluk endişeleri nedeniyle, günü keskin düşüşlerle  tamamladı.

Tokyo Borsası günü düşüşle tamamladı. Japonya'da Nikkei Endeksi düne göre yüzde 11.4 oranında düşüşle 8 bin 458 puana indi.

Güney Kore borsası yüzde yüzde 9.4, Avustralya borsası yüzde 6.67 geriledi.

 

Asya'da petrol fiyatları 14 ayın en düşük seviyesinde

Asya'nın en büyük borsasında petrol fiyatları son 14 ayın en düşük seviyesine indi. ABD'den gelen kötü ekonomik verilerin yatırımcılar arasında küresel ekonomik büyümenin yavaşlatacağı endişesi ve buna bağlı olarak ham petrole olan talebi düşüreceği öngörüsü petrol fiyatlarının gerilemesine neden oldu.

New York Borsası'nda işlem gören Batı Teksas türü petrolün varil fiyatı 1,29 dolar düşerek 73,25 dolana geriledi.

 

İsveç borsası güne düşüşle başladı

İsveç borsası bugünkü işlemlerine düşüşle başladı. Dünyada yaşanan ekonomik krize ilişkin önlem paketlerinin açıklanmasının ardından birkaç gün yükseliş gösteren Stockholm borsası bugün yüzde 4,29 düşüşle başladı.

Stockholm borsasında işlem gören gaz ve petrol firmaların hisselerinin değerinde yüzde 9'ün üzerinde değer kaybı gözlenirken, bankacılık ve endüstri alanındaki hisselerin değerlerinde yüzde 5 oranında düşüş olduğu belirlendi.

 

Singapur

Singapur hükümeti, döviz mevduatlarına toplam 102 milyar dolar garanti veriyor.
Hükümet tarafından yapılan açıklamada, bankalardaki ve finansal şirketlerdeki bütün döviz mevduatlarına 31 Aralık 2010 tarihine kadar 102 milyar dolar taahhüt edildiği belirtildi.

Açıklamada, Singapur'un bankacılık sisteminin sağlam olmayı sürdürmesine rağmen, hükümetin, bankaların mevduat tabanının erozyonunu engellemek için koruyucu tedbir almaya karar verdiği ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler