Yeni 'Türkiye Almanağı'

Basın Yayın ve Enformasyon genel müdürlüğünün, yurt dışında dağıtılan ''Türkiye 2008'' almanağının yeni baskısında, 1915 olaylarına ilişkin ermeni iddialarına cevaplar da yer aldı. Türkiye'ye dair her bilginin bulunduğu ve terör örgütü PKK'nin faaliyetlerinin anlatıldığı kitapçık, 9 dilde tüm dünyaya dağıtılacak.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 12:43
Abone Ol google-news

Türkiye'nin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik cevapları ile terör örgütü PKK'nın ''Çirkin yüzü'', ''Türkiye 2008'' kitapçığıyla, 9 dilde tüm dünyaya anlatılacak. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, ''Türkiye'de, ülke hakkında her konuyu içine alan bu kadar kapsamlı bir kitap yok özellikle de İspanyolca ve Çince'' dedi.

Melek, artık ''klasik'' haline gelen ve her yıl güncellenen ''Türkiye'' almanağına bu yıl, önemli eklemeler yaptıklarını söyledi. 1915 yılına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik Türkiye'nin cevaplarının kitapçığa dahil edildiğini belirten Melek, Dışişleri Bakanlığı ile ilgili kurumların gözetiminde hazırlanan metnin, belgelere ve bilimsel gerçeklere dayalı olduğunu vurguladı.

Melek, ''Türkiye'nin böyle bir konuda, kendisini haklı olarak anlatma ihtiyacı vardır. O nedenle, biz 9 dilde, tüm dünyaya, Türkiye'nin, 1915 yılı olaylarıyla ilgili asılsız Ermeni iddiaları konusundaki haklılığını ortaya koyan, belgeleri ortaya koyan metni kitabımıza ekledik ki ülkemizin haklılığını herkes bilsin, öğrensin'' diye konuştu.


Çinliler de bilgilendirilecek

Geçen yılki baskıda yer alan ve bu dönem tekrar güncellenen terör örgütü PKK ile ilgili bölümün de örgütün ''Çirkin yüzünü'' ortaya koyduğunu dile getiren Melek, ''Çünkü terör sadece Türkiye'nin sorunu değil, tüm dünyanın sorunudur. PKK da ülkemizde suçsuz insanlara, ülkemize yönelik terör eyleminde bulunmaktadır. 9 dilde tüm dünyaya anlatmak istedik ki PKK bir terör örgütüdür. Masum insanların canına kıymaktadır'' diye konuştu.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Melek, almanakta bu yılki önemli bir diğer gelişmenin de Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça, Rusça, Japonca ve İspanyolca baskısına Çince'nin de eklenmesi olduğunu bildirdi.
Melek, ''Türkiye'de, ülke hakkında her konuyu içine alan bu kadar kapsamlı bir kitap yok özellikle de İspanyolca ve Çince. Gelecek yıl da kitabın Portekizce baskısını yapmayı planlıyoruz. Çünkü Portekizce, Latin Amerika ve Afrika gibi, dünyanın değişik ülkelerinde de konuşulmakta. Bu şekilde tanıttığımızda, tüm dünyada 10 dilde ulaşıyor olacak'' dedi.

 

''Yabancılar ders kitabı olarak okutuyor"

Kitapçığın, 2001 yılında Almanya'da, ''Avrupa'nın en iyi tanıtım kitabı'' seçildiğini ve her yıl Dışişleri Bakanlığı, yurt dışındaki Basın Müşavirlikleri ve uluslararası toplantılar vasıtasıyla dağıtıldığını kaydeden Melek, ''Ayrıca, bu kitabın, İngilizce ve diğer 8 dillerin bulunduğu iki ayrı CD'si hazırlanmakta ve ilgililere dağıtılmaktadır. Kitapçıkların yabancı dildeki baskıları, yabancı uzmanların kontrolüyle yapılmaktadır'' şeklinde konuştu.
Salih Melek, önceki yıllarda kitapla ilgili çok olumlu geri dönüşümler aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:
''Hatta, bazı ülkelerde bu kitaplar ders kitabı olarak da okutulmaktadır. Amerika, Yeni Zelanda, Avustralya gibi değişik ülkelerden bize talep gelmekte, telif hakları konusunda izin istemektedirler. Biz de onlara bunu verdikten sonra, kendi üniversitelerinde kullanmaktadırlar. Hatta ülkemizde de bazı okullarda yardımcı ders kitabı olarak da kullanılmaktadır.''

Melek, kitabın Türkiye'yi tanımak ve öğrenmek isteyen tüm yabancılar için önemli bir referans kaynağı olduğunu, almanağa internet sitesinden de ulaşılabildiğini anlattı.


Asılsız Ermeni iddiaları

Tanıtma Fonu'nun desteğiyle, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün gözetiminde, pek çok kamu ve özel kuruluşun katkılarıyla güncellenen kitapta, Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve sosyal yapısından tarihi ve doğal güzelliklerine, ticaretten sanata, hemen her alanda bilgilendirici yazılar bulunuyor.

Resimlerle de süslenen ''Türkiye 2008'', Türkçe 4 bin 500, İngilizce 13 bin 500, Fransızca 3 bin, Almanca 3 bin, Rusça 2 bin 500, Japonca 3 bin, Arapça 3 bin, İspanyolca 2 bin 500 ve Çince 3 bin adet olmak üzere toplam 38 bin adet basıldı. Ayrıca 9 dil bir arada 4 bin, 500 adet de İngilizce olmak üzere toplam 4 bin 500 CD'si hazırlandı.

Kitapçıkta, ''Asılsız Ermeni İddiaları'' bölümünde, ''Türk ve Ermenilerin 8 yüzyıldan daha uzun süre Anadolu topraklarında barış içinde yaşadıkları'', ''Ermenilerin, Osmanlı'nın ayrıcalıklı tebaası olarak devlet topraklarının hemen her yerine dağıldığı'' ifade ediliyor.
''Birinci Dünya Savaşı'nda isyan eden Ermenilerin, Türkler ve diğer Müslüman sivillere acımasız ve toplu katliamlar yaptığı, Rus işgalini kolaylaştırmak için Osmanlı askerlerine saldırıp ikmal yollarını kestiği, telgraf hatları ve tren yollarına sabotajlar düzenledikleri'' belirtilen kitapçıkta, 1914 sonu ve 1915 başında Osmanlı topraklarında çıkan 21 isyanda, 100 binden fazla sivil Müslümanın, Ermeni çetelerince öldürüldüğü belirtildi.

Almanakta, ''Ermeni militanlar, kendi hükümetlerine karşı silahlanmışlardır. Irkları, etnik kökenleri veya dinlerinden dolayı değil, silahlı faaliyetleri nedeniyle tehcire tabi tutulmuşlardır'' denilerek, Osmanlı devletinin, ''Sadece savaş bölgelerinde yaşayan, ülkenin askeri gücüne karşı gelen, casusluk yapan ve haince davranışlar içerisinde bulunan grupların savaş alanı dışına sevkini öngördüğü'' kaydediliyor ve konuya ilişkin yasa ve yönetmelikten bilgiler sunuluyor.

Savaş dönemindeki sorunları bütün Anadolu insanının yaşadığı, buna karşın, 1973-1986 yılları arasında muhalif Ermeni terör örgütlerinin, 34'ü diplomat olmak üzere 58 Türk, 16 yabancı uyruklu kişiyi öldürdüğü, yüzlerce kişiyi de yaraladığı bildirilen kitapçıkta, ''Ermeni iddialarının BM Soykırım Anlaşması'nın suçun ispatına yönelik asgari standartlarını bile karşılamaktan uzak'' olduğu, Türkiye'nin, konunun tarihçiler ve uzmanlar tarafından araştırılmasını teşvik ettiği anlatıldı.

İngiliz büyükelçisinin resmi yazısının da yer aldığı metinde, Birinci Dünya Savaşı'nda Ermeniler tarafından öldürülen Türkler ile suikasta kurban giden diplomatların resimlerini bulunuyor.

 

Terör örgütü PKK

Kitapçıkta, ''Ülke Bütünlüğüne Karşı Terörist Faaliyetler'' başlığında ise Türkiye'nin uzun yıllar, PKK/Kongra-Gel terör örgütünün terörist tehdidine maruz kaldığı, ama örgüte karşı silahlı mücadelede başarıya ulaşıldığı kaydediliyor.

''Devletin terörle mücadeledeki temel politikası, demokratik hukuk kuralları içerisinde güvenlik güçlerinin silahlı mücadeleyi sürdürmesi ve bölge halkını teröristlerden ayırarak masum vatandaşların zarar görmesini engellemek olmuştur. Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği operasyonlarda sivil kaybın hiç olmaması, teröristler ile sivilleri ayırma konusunda gösterilen hassasiyetin en önemli kanıtıdır'' denilen kitapçıkta, terör örgütünün, son dönemlerde kamu hizmetinde kullanılan yapıları patlayıcı madde, mayın ve tuzaklar ile tahrip ederek terörün çirkin yüzünü sergilemeye devam ettiği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler