Aydın Ayaydın şikayeti yersiz

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doç. Dr. Turan Erol ve Hukuk İşleri Dairesi Başkanı Barış Akgül'ün, Vatan Gazetesi yazarı Aydın Ayaydın hakkındaki şikayetini yersiz buldu.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 10:18
Abone Ol google-news

Basın Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Turan Erol ve Barış Akgül'ün, Vatan Gazetesi yazarı Aydın Ayaydın'ın 27 Mayıs ile 11, 18, 19, 25 ve 26 Haziran 2008 tarihli yazılarının SPK ve şahıslarının kişilik haklarına açıkça saldırı niteliğinde olduğunu ileri sürülerek şikayette bulundukları hatırlatıldı.

Açıklamada, şikayetçi tarafların, Vatan Gazetesi'nin gönderdikleri açıklama metinlerinin yasal süre içinde yayımlanmadığını ileri sürerek, Basın Kanunu'nun 14. maddesi gereğince Ankara Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdukları ifade edildi.

Şikayetçilerin, Aydın Ayaydın'ın yazı başlıklarında ''SPK Başkansız'', ''SPK'da 'Barış Akgül' rahatsızlığı'', ''Halka açık Sörmaş iddialarına SPK kayıtsız mı kalıyor?'', ''Sörpaş konusunda SPK'dan çıt yok'', ''Sörpaş'ta söz savunmanın'', ''SPK'da barış Akgül-Turan Erol ilişkisi'' gibi deyimler kullanıldığını, Söğüt'te SÖRMAŞ (SÖRPAŞ) ile ilgili iddialara yer verildiğini belirttikleri de kaydedildi.

Açıklamada, şöyle denildi: ''Şikayetçiler Doç. Dr. Turan Erol ve Barış Akgül, Vatan Gazetesi yazarı Aydın Ayaydın'ın Basın Meslek İlkeleri'nin 'Kamusal bir görev olan gazetecilik, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez' şeklindeki 3, 'Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez' şeklindeki 4, 'Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz' şeklindeki 6. ve 'Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez' şeklindeki 9. maddelerini ihlal ettiğini ileri sürmektedir.''

Açıklamada, şikayetçilerden SPK Başkanı Turan Erol'un Basın Konseyi'ne gönderdiği ek yazıda ise ''Lehime sonuçlanmış teftiş raporları ve yargı kararlarına rağmen salt gerçek dışı iddialara dayanarak şahsımı kamuoyu önünde karalamak, mahkum etmek ve hatta infaz etmek hukuk devletinde rastlanabilecek bir davranış biçimi olmadığından 27 Temmuz 2008 tarihli başvurumun Basın Konseyi Sözleşmesi'nin 12 ve 18. maddeleri uyarınca sonuçlandırılması için gereğini rica ederim'' görüşlerine yer vererek, şikayetini tekrarladığı belirtildi.

Aynı açıklamada, Vatan Gazetesi yazarı Aydın Ayaydın'ın ise yazdıklarının hepsinin belgeleri olduğunu ve bunları Basın Konseyi'ndeki dosyaya eklediğini ifade ederek, bu konudaki yazılarına belgelere dayanarak devam edeceğini söylediği kaydedildi.

 

Değerlendirme ve sonuç

Açıklamada, şikayetçi ve şikayet edilenin dosyalarının Basın Konseyi Yüksek Kurulu tarafından incelenip değerlendirildiği ifade edilerek, Ayaydın'ın olayları belgelere dayandırdığı, taraflarla görüştüğü ve bunların ışığında yazılarını yazdığı kanaatine varıldığı bildirildi.

Ayrıca Aydın Ayaydın'ın, gönderdiği ek yanıtta SPK'dan gelen cevap ve düzeltme metnini 13 Eylül 2008 tarihinde sütununda yayınlandığına da yer verildiği belirtilen açıklamada, ''Bu durumda Yüksek Kurul, yaptığı görüşmede cevap ve düzeltme metninin de yayımlanmış olması nedeniyle SPK Başkanı Doç. Dr. Turan Erol ve Hukuk İşleri Dairesi Başkanı Barış Akgül'ün yaptığı şikayet başvurusunu oy çokluğuyla 'yersiz' bulmuştur'' denildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler